File de toamnă târzie...



      De fiecare dată când filele toamnei se desprind din calendar, ne pregătim să pictăm din nou natura în culorile ei preferate: galben, roşu, maro. Şi dacă tot înmuiem pensula în acuarela sufletului, cernem şi câţiva stropi de melancolie pentru că, trebuie să recunoaştem, clipele autumnale au acest efect asupra noastră. Sunetul toamnei îl recunoaştem sub paşii trecătorilor, când calcă peste covorul  de frunze, ce-mbracă aleile din parcuri şi nu numai; mirosul îl regăsim când atingem coşuleţul încărcat de gutui şi mere coapte. Culoarea amurgului de toamnă se citeşte pe un cer sângeriu, al cărui şal se sprijină de crengile copacilor goliţi de veşmânt.
      Abecedarul naturii se învaţă de fiecare dată când roba unui nou anotimp se întinde peste ea.Toamna o cunoaştem în tonurile sale de aramă; iarna în albul său imaculat; primăvara se citeşte în verdele sublim al ierbii; iar vara în auriul strălucitor al soarelui.
    Anotimpul brumelor ne încarcă gândurile de nostalgie, după căldura verii, după freamătul caracteristic ei şi ne-ndeamnă să le închidem în colivia specială a lor, pregătindu-le pentru hibernare. Şi... câteodată te simţi atât de mic când nu poţi opri transformările ce au loc în jurul tău. Când vezi că cerul nu vrea să-şi mai plece fruntea către pământ ca să te lase să culegi din strălucirea stelelor sale.
E... parcă mai trist, ca şi cum şi pe el l-a prins de braţe melancolia, în valsul său. Şi... suspină atât de adânc! De parcă ar căuta acea linişte profundă... odihnitoare... Dar cerul nu are nevoie de odihnă! El este acolo mereu! Pe scena sa se oglindeşte tot spectacolul lumii.
   Cad frunze, se desprind pe rând, se-adună-n plapuma ce încălzeşte pământul umezit de ploile autumnale. Purtate frenetic pe aripile vântului sălbatic câteodată, ascund în ele veşnicia. Întind braţele şi mă las îmbrăcată  în ruginiul inconfundabil  ale frunzelor toamnei, mă las stropită de suspinele lor încărcate de nostalgie. Le număr la infinit şi le agăţ în cuierul sufletului să le păstrez mireasma cât mai mult...

   
                     Vîju Ionela Georgiana
                          Clasa a V-a A, SAM Movila Miresii, 29 octombrie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.