Concurs de creaţie plastică ,,Amintiri cu Creangă”













    Ziua de 1 martie 2012, a adus Şcolii cu clasele I-VIII Şuţeşti, ocazia de a oferi  cele mai frumoase mărţişoare, prin organizarea primei ediţii a unui concurs judeţean de creaţie plastică, având ca temă ,,Lumea poveştilor lui Creangă”.
  Directorul şcolii gazdă, doamna profesor Mariana Toică împreună cu iniţiatorul concursului, tânărul învăţător Silviu Stelică Roşioru, au încurajat încă de la începutul competiţiei elevii claselor I-IV care s-au înscris la concurs şi le-au urat să devină peste timp nume celebre ale artelor plastice.
   Spaţiul în care s-a desfăşurat evenimentul au fost sălile Grădiniţei Şuţeşti, despre care înclin să cred că nu întâmplător au fost alese, ţinând cont de faptul că pereţii erau încărcaţi cu imagini de poveste (chiar dacă nu erau scene din poveştile lui Ion Creangă), imagini ce au dat un plus de căldură şi inspiraţie momentului .
  La început cu emoţie, iar apoi cu măiestrie, scene cu personaje din ,,Amintirile lui Creangă” s-au rostogolit pe planşele concurenţilor. De la vestitul cireş cu fructe gustoase al mătuşii Mărioara, care
l-a ispitit pe Nică să-i culeagă roadele, la pupăza gălăgioasă care-l trezea o dată cu zorii şi care trebuia vândută la iarmaroc, la lacul în care şturlubaticul Nică prefera să se scalde neglijându-şi datoria de a-şi supraveghea fraţii mai mici, ba chiar şi aruncând un ochi imaginar către lupul ce cânta la geamul iezilor cu scopul de a-i păcăli, până la alte scene reprezentative pentru opera scriitorului, iată cum au lunecat pensulele, redând astfel, în culori minunate, creativitatea copiilor.
   Echipa acestui proiect, în argumentul căruia este subliniat: ,,(...) dorinţa de a stimula elevilor interesul faţă de lectură, de a dezvolta imaginaţia şi creativitatea acestora”, a fost alcătuită din: îniţiator  înv. Silviu – Stelică Roşioru şi coordonatorii: director prof. Mariana Toică şi director adjunct prof. Monica Cană Chiriţă.
  Concursul a fost structurat pe două secţiuni, respectiv secţiunea I, a claselor I-II şi secţiunea a II, a  claselor III-IV şi a adunat elevi ai multor şcoli din judeţ. S-au acordat premii I, II, III şi menţiuni, dar şi un premiu special al juriului.
     La concurs a participat şi un grup de elevi al Şcolii cu clasele I-VIII Movila Miresii însoţiţi de învăţător Vasilica Neacşu. Prezenţa elevilor şcolii movilene la ,,Concursul de creaţie plastică  Amintiri cu Creangă” a fost încununată de succes, prin obţinerea premiului I, al elevei din clasa a II-a, Ionela Oprea, care a participat, bineînţeles la secţiunea claselor I-II. Toţi concurenţii au primit câte o diplomă de participare şi o carte a scriitorului Ion Creangă.
   Lumea personajelor lui Creangă este plină de umor, culoare şi originalitate, iar degetele micuţilor au mânuit pensulele cât mai bine, conturându-le după cum le-a dictat propria imaginaţie. Aşadar, concurenţii au dat dovadă de multă creativitate şi au oglindit în desenele lor personajele amintirilor marelui scriitor, lăsând deschisă chiar propria lor fereastră spre Împărăţia Amintirilor unde le vor strecura, pentru vremea când poate, fiecare dintre ei, le vor despleti cu dragoste altor copii.
   O idee demnă de lăudat a Şcolii Şuţeşti a fost organizarea unei vizite a  participanţilor la concurs, în satul vecin Gradiştea, la Casa Memorială Fănuş Neagu, în timpul jurizării  lucrărilor.
   Cu nerăbdarea în suflete, copiii au trecut dincolo de râul Buzău şi-au încercat să desluşească misterul lacrimilor înfăşurat în straturile groase ale operei fănuşiene. Acolo, unde timplul stă parcă în loc, pe strada aceea magică unde cerul are o strălucire aparte, iar visele sunt înaripate! Acolo, unde Fănuş Neagu şi-a ţesut 24 de ore pe zi poveştile şi le-a predat, în vara anului trecut, nemuririi!       Acolo, unde chiar pragul de la intrarea casei seamănă cu o palmă a prieteniei întinsă către toţi cei care vin să-l treacă!
   Şi iată cum, ghidaţi de către domnul profesor de matematică Nicu Negoiţă, care se ocupă de Casa Muzeu, micuţii şcolari au aflat despre leagănul fănuşian, despre vasta operă a acestuia, ciulindu-şi permanent urechile la explicaţiile profesorului, ale cărui amintiri sunt strâns legate cu cele ale scriitorului grădiştean, încărcându-şi în acelaşi timp privirea şi cu exponatele casei. Şi poate că depănarea amintirilor fănuşiene ar fi continuat până spre seară, dacă elevii nu ar fi trebuit să se întoarcă la locul desfăşurării concursului, Şcoala Şuţeşti, pentru a-şi ridica premiile!
   După ce şi-au primit diplomele şi cărţile, elevii s-au îndreptat către şcolile din judeţ, în localităţile  de unde au venit, iar pe drumul de întoarcere fiecare s-a gândit, poate, cât de frumos, şi cât de interesant este să participe la un concurs unde doar pensula, acuarela şi îndemânarea dă naştere la o lume de basm, în care ne place să ne strecurăm adesea. Mereu ne vom prinde de peretele sufletului personajele de aur ale poveştilor, pentru că, de ce să nu recunoaştem, fiecare din noi se regăseşte măcar într-o secvenţă plină de umor a lui Creangă. Fiecăruia îi place să alerge desculţ printre secretele copilăriei, când poate ascundeam mamei nebuniile pe care le plănuiam cu iscusinţă!     
   Oare, cui nu-i place să verse din când în când acuarela gândurilor pe coala albă de hârtie şi să aştearnă acolo un pic din năzdrăvăniile primilor ani ai vieţii? Uneori, prinşi în tumultul existenţei cotidiene, lăsăm uitarea să ne acopere fragmente minunate din frageda vârstă a vieţii, şi poate de aceea, este bine să retrăim mai des, alături de copiii noştri, inocenţa acelor clipe magice de care vorbeşte însuşi Creangă.
   Aşadar, cu ocazia Mărţişorului din 2012, Şcoala cu clasele I-VIII Şuţeşti a închis emoţii unice în colţul sufletelor multor şcolari,  încurajându-i să pătrundă în imensul ocean al artei, dând val promiţător pentru lotca fermecată a talentului lor.

                                                                                                                                         Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.