Concurs naţional de produse finale, ale proiectelor finanţate prin programe comunitare ,,MADE FOR EUROPE”











    Sâmbătă,  17 martie 2012, începând cu orele 10.00,  la sediul ISJ Brăila, a avut loc cea de-a VI-a ediţie, a Concursului Naţional de produse finale, al Proiectelor finanţate prin programe comunitare ,,MADE FOR EUROPE” – 2012, faza judeţeană.
   Scopul acestui concurs a fost valorizarea şi promovarea experienţelor pozitive în derularea programelor comunitare, am aflat de la d-na inspector pe proiecte educaţionale,  Nicoleta Dincă.
  Concursul a constat în prezentarea produselor finale de către elevii fiecărei unităţi şcolare candidată, o prezentare a şcolii pe care o reprezintă şi, de asemenea, un rezumat al proiectului cu care s-au înscris în concurs.
  După ce s-au prezentat proiectele înscrise în competiţie, juriul, format din şase membri - cadre didactice care au derulat asemenea proiecte obţinând premii la nivel naţional - şi după un timp de deliberare, desigur, s-au anunţat câştigătorii:
   Locul I, cu un punctaj de 19.9 puncte, din 21 maxim, a fost obţinut de Şcoala cu clasele I-VIII Unirea, Structura Valea Cânepii; Locul II, cu un punctaj de 18.5 puncte, a fost obţinut de Şcoala cu Clasele I-VIII Movila Miresii, iar Locul III, cu un punctaj de 17.6 puncte, a revenit Grădiniţei Nr. 2 din Brăila.
   Şcoala Valea Cânepii, reprezentată de două eleve talentate, având ca produs final un Atlas al animalelor pe cale de dispariţie, şi care a obţinut primul loc, va participa la faza pe ţară, unde va reprezenta Brăila şi va concura cu produsele finale, realizate în cadrul proiectelor la nivelul întregii ţări.
  Dintre  criteriile jurizării aş aminti: relevanţa educaţională a produsului proiectului pentru unitatea de învăţământ, transferabilitatea produsului, utilitatea produsului educaţional, dar şi caracterul valorizator al produsului final.
    Proiectul Grădiniţei nr. 2 Brăila a fost prezentat de preşcolarii: Maria Munteanu şi Bianca Iosif, al căror produs final a fost un Dicţionar MultiLingual ilustrat, dar şi un colaj de cântece interpretate în mai multe limbi.
   Şcoala Movila Miresii, s-a înscris cu proiectul COMENIUS PROJECT 2009-2011, proiect româno-polonez, ale cărui produse finale au fost două colaje culturale, prezentate în concurs, de către eleva, Vîju Ionela Georgiana, din clasa a VI-a, însoţită de cadrul didactic, educator Gabriela Comşa.
  Îmbrăcată într-un frumos costum naţional, eleva şcolii movilene a uimit atât juriul, cât şi pe cei prezenţi în sală, când a vorbit despre emoţia şi setea de cunoaştere a elevilor implicaţi în proiectul pe care l-a prezentat. Solemnitatea, emoţia şi patriotismul de care vorbea în discursul său, se regăsea în filmul de prezentare, un film excepţional, care s-a bucurat de aprecierea celor prezenţi. Imaginile filmului, ne-au purtat preţ de câteva minute prin locuri speciale, emblematice pentru cele două ţări partenere, România-Polonia. Am trăit chiar emoţia activităţilor realizate împreună, tradiţiile şi obiceiurile celor două popoare, deoarece imaginile erau grăitoare. Iar  acolo, poate, unde cuvintele nu reuşeau să exprime bucuria şi simţămintele elevilor,  din prezentarea făcută, am înţeles că, culoarea din momentele dedicate picturii, spiritul din competiţiile sportive, entuziasmul sădirii unui pom de câtre elevii ce nu vorbeau aceeaşi limbă, români şi polonezi, dansul de la şezătoarea românească , muzica specifică plaiurilor româneşti, dar şi cuvintele răscolitoare ale baladei Mioriţa, au creat punţi de comunicare între grupurile elevilor implicaţi în proiect.
   Dincolo de toată experienţa acumulată de către elevi, se pare că în urma acestor proiecte educaţionale, cel mai important produs final, a fost floarea prieteniei, care a înflorit minunat în sufletele tuturor copiilor, care s-au implicat în activităţile acestor proiecte.
   Şi, după ce elevii premiaţi ne-au smuls aplauze, fericiţi că purtau în mâini o diplomă pentru şcoala lor, am citit pe chipurile lor surâsuri de mulţumire, căci, într-o zi frumoasă de primăvară, ei s-au îmbogăţit cu încă o experienţă, pe care, o vor folosi, cu siguranţă în viitor.

Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.