Oglinda unei zile de toamnă


  Campaniei "Let's do it, România!"din data de 24 septembrie 2011, i s-a alăturat şi comuna Movila Miresii, din judeţul Brăila prin satele componente: Esna, Ţepeş Vodă şi Movila Miresii.
  Iată cum o acţiune de ecologizare a mediului a adunat aproape o sută de elevi voluntari care au dat o lecţie de educaţie civică adulţilor de la sate. Grupul elevilor entuziaşti aparţinând Şcolii Generale cu Clasele I-VIII Movila Miresii, a fost coordonat de cadre didactice inimoase precum: Gabriela Oncescu, Elena Năstase , Tudorel Ciocârlan şi Carmen Stoian. Un alt voluntar implicat în această acţiune, în satul Esna, a fost domnul consilier Gheorghiţă Popa. Susţinerea totală pe parcursul desfăşurării activităţii au primit-o din partea viceprimarului Movilei, domnul Vasile Bădără care s-a implicat în îndeplinirea obiectivului propus, acela de curăţare a străzilor comunei, fiind prezent permanent acolo unde era solicitat ( de exemplu : dacă voluntarii rămâneau fără saci sau se rupeau cumva mănuşile, dumnealui era prezent imediat şi aducea altele, ori dacă erau necesare sticle de apă acestea erau aduse în locurile indicate de coordonatori).
   Observator din partea Organizaţiei Pro Democraţia Brăila, am fost eu, Cornelia Vîju, care de asemenea mi-am îndeplinit rolul cu responsabilitate. Am urmărit buna desfăşurate a activităţii, ba chiar am adunat alături de copii deşeuri, imortalizând în fotografii aceste momente lăudabile, din călduroasa zi de 24 septembrie 2011.
  În urma acestei activităţi s-au strâns 98 saci de deşeuri de pe străzile movilene, care au fost predaţi conform graficului de desfăşurare al acestei campanii, unei firme de colectare şi transportate în locurile special amenajate pentru depozitarea deşeurilor.
  Ochii curioşi ai cetăţenilor localităţii nu au dorit să ni se alăture, doar să zâmbească şi să exclame : ,,Frumos copii! Gestul vostru este minunat!” Oare, de ce nu au simţit nevoia să trăiască şi ei alături de tineri o acţiune atât de simplă, de ecologizare? În fond, spaţiul localităţii trebuie menţinut curat precum ne menţinem propria casă! Este arealul în care trăim, în care aerul este respirat de toţi şi se cuvine să fie curat, nu poluat de către persoane iresponsabile cu diverse deşeuri! Poate pentru că spiritul civic al românilor de la sate nu atinge o cotă înaltă! Sau poate pentru că era o zi în care culesul strugurilor şi al porumbului părea prioritatea fiecărei familii din această zonă rurală! Cu siguranţă, aceasta este explicaţia, pentru că eu, ca membră a acestei localităţi mă mândresc cu consătenii mei, oameni gospodari şi plini de iniţiative lăudabile cu alte ocazii. Nu există pădure fără uscături, poate de aceea mai întâlnim şi persoane cu o educaţie ce lasă de dorit. Oricum, movilenii, în general, sunt oameni care au ştiut întotdeauna să dăruiască din puţinul lor celor  nevoiaşi, să fie ospitalieri cu străinii şi nu numai,  conştienţi fiind că viitorul comunei stă în mâinile lor.  Ştiu să clădească temelii solide nu doar în propriile vieţi, ci şi prin prezenţa la toate acţiunile iniţiate de primarul lor, domnul Dumitru Panţuru, un om demn de admirat, care a ştiut să sădească mereu speranţa în inimile locuitorilor, ajutându-i de fiecare dată prin deciziile impuse de funcţia sa.
  Strădania micilor ecologişti sper să fie apreciată de către ceilalţi locuitori, şi poate, dacă vom colinda străzile movilene peste o săptămână, să regăsim curăţenia din ziua de 24 septembrie şi să le dovedem copiilor noştri că efortul lor a meritat.
  Orizontul viitorului poartă şi pecetea progresului sufletesc, iar marile decizii ale comunei stau în mâinile noastre, de aceea să ne implicăm cu toţii şi să ne dorim schimbarea în bine, într-un spaţiu ideal de convieţuire alături de propriile familii.
  Îndemnul meu este să ne implicăm mereu în activităţi asemeni acesteia , şi să nu rămânem veşnic pelerini ai locului care ne-a zămislit, ci să ne iubim vatra străbună aşa cum ne iubim propria casă.
Preţul e mic, dar consecinţele sunt minunate!
                                                                                  Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.