Despre Sărbătoarea Pascală



  Creştinii sărbătoresc la Paşte, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Tradiţiile aceastei sărbători sunt legate de încondeierea ouălor, de vopsirea lor în roşu şi de ciocnirea lor, cu partea ascuţită, spunând cel care ciocneşte primul: Hristos a înviat! Iar persoana , cu care se ciocneşte oul, răspunde: Adevărat a înviat!
  Din poveştile creştine am descoperit că, atunci când Iisus a fost răstignit pe Cruce, iar picăturile de sânge ce-i şiroiau trupul, se scurgeau pe pământ, Fecioara Maria, purtând în mâini un coş cu ouă albe, s-a aşezat chiar lângă El,  şi astfel, picăturile de sânge s-au scurs peste ouă vopsindu-le în roşu. Astfel s-a născut acest obicei de a vopsi ouăle de Paşte. Oamenii, în ultima vreme, folosesc şi alte culori, însă semnificaţia corectă este aceea de roşu.
  O altă tradiţie pe care o cunosc, legată de Sărbătoarea Pascală, este aceea de a se consuma la masa din ziua de Paşte, carne de miel, semnificând nevinovăţia cu care a fost răstignit Hristos. El a acceptat pedeapsa răstignirii,  şi nu s-a opus, fiind caracterizată atitudinea sa ,,...şi a fost dus ca un miel la tăiere...”.
  În fiecare zonă a ţării se obişnuiesc multe astfel de rituri, însă mie, personal, îmi place că o dată cu Învierea Domnului, renaştem şi noi, oamenii, sufleteşte. Parcă lumea devine mai bună, mai zâmbitoare, mai primitoare în această perioadă. Sau poate şi datorită faptului, că-n fiecare an, mami îmi cumpără haine noi, pantofi, iar eu merg la Biserică ca să iau lumină, îmbrăcată în veşminte noi.
   Ca şi cum, curăţirea noastră trebuie să aibă loc nu doar în interior, ci şi-n exterior.
  De aceea, prefer mereu sărbătoarea Paştelui, căci florile primăverii se deschid vesele, iarba înverzeşte, iar mie îmi place să salut oamenii cu zicala: ,,Hristos a înviat!” până când celebrăm  sărbătoarea sfântă de Înălţare, când Iisus se înalţă la cer.

Georgiana Vîju, 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.