Vremea colindelor...



        Luna decembrie este cea mai frumoasă perioadă a anului. Şi... nu pentru că este luna în care vine Moşul cu sacul încărcat de cadouri, ci pentru că e perioada în care pe buzele tuturor curg... colindele.
  Colindele sunt cântece cu semnificaţie religioasă, inspirate de Sărbătoarea Crăciunului, când Fiul lui Dumnezeu se naşte. Şi... nu într-o casă împărătească aşa cum ar fi corect, ci... într-o iesle şi ,de asemena ,în sufletele oamenilor iubitori de Divin.
  Colindatul este un obicei străbun, prin care cete de copii, tineri şi bătrâni  merg pe la casele oamenilor vestind prin intermediul cântecelor Naşterea Mântuitorului. Ei sunt răsplătiţi cu nuci, mere, colăcei sau bani, după cum se obişnuieşte în diferite zone ale ţării. Colinde precum: Steaua sus răsare, Florile dalbe, Din an în an, Moş Crăciun cu plete dalbe, Astăzi s-a născut Hristos etc.... ne încarcă sufletele de o bucurie imensă şi ne ajută să descoperim în noi bunătatea, dăruirea, iubirea de aproapele nostru.
   Aşa că... cu braţele pline de colăceii proaspăt scoşi din cuptor de către gazde, să ne bucurăm şi să cântăm, pe 25 decembrie al fiecărui an, cu toţii:
,, Astăzi S-a născut Hristos/ Mesia-chip luminos!/ Lăudaţi şi cântaţi / Şi vă bucuraţi!”

                                                     Ionela Georgiana Vîju, clasa a VI-a A
                                                     Şcoala cu clasele I-VIII Movila Miresii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.