15 ianuarie plin de veneraţie


    Azi, 15 ianuarie 2012, se împlinesc 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
   Fiecare dintre noi poartă în sertarul inimii un vers din creaţia marelui poet, fiecare la un moment dat al vieţii a invocat muzele eminesciene să-l inspire. Iar în ziua aniversării lui, cu atât mai mult! Despre gloria operei sale s-au scris mii de rânduri,
s-au consumat tone de hârtie, dar... câte şoapte au curs doar în inimile cititorilor, aproape că nu pot fi măsurate. În orice colţ al lumii au pătruns scrierile sale, iar ceea ce este cel mai minunat pentru noi, este faptul că Eminescu este ROMÂN! Este una din valorile poporului nostru, prin care ne-am înscris în eternitate. Este unul din marii oameni ai culturii româneşti prin care ne-am punctat istoria de-a lungul vremurilor.
  Şi într-un gest de o solemnitate aparte, cu braţele întinse către cer îi spun:
   -La mulţi ani, poete!
   Cu siguranţă, nu doar buzele mele au rostit aceste cuvinte, ci toate inimile românilor de pretutideni. Astfel, pot să spun că am fost onorată de invitaţia pe care mi-au făcut-o reprezentanţii PRM Brăila, prin domnul preşedinte George Moisescu, aceea de a  fi în mijlocul lor ca să-l redescoperim împreună, încă o dată, pe Eminescu, prin versurile sale.
 Şi iată că, la orele 10.00, la sediul Partidului România Mare, din strada Goleşti, spaţiul părea neîncăpător pentru toţi cei adunaţi să deşire din suflet versuri de dragoste, ori de glorie, ca să sărbătorească cât mai potrivit un astfel de moment.
   Amfitrion al întâlnirii a fost doamna Niculina Moisescu, al cărei farmec a creat o atmosferă demnă de un asemenea eveniment. Nu mă îndoiesc că toţi cei prezenţi au simţit cum muza eminesciană a coborât din înalturi şi a picurat acea vrajă a poeziei pe creştetele tuturor. S-au citit, recitit şi cântat  versuri eminesciene.
   O surpriză plăcută am avut atunci când printre invitaţi am regăsit un grup vocal Flori de primăvară, condus de talentatul profesor Ionel Ene, grup ce funcţionează în prezent sub umbrela Teatrului Lira. Dincolo de emoţiile momentului, membrii grupului au încântat audienţa cu un moment artistic deosebit, răsplătit cu aplauze, meritate din plin.
  Slovele eminesciene aproape că ne vindecau cu puterea lor- ca de fiecare dată- şi curgeau din poeme ca-ntr-o candelă plină de lumină şi căldură, recitate cu emoţie de către cei prezenţi.
  Mai trebuie să amintesc că la acest eveniment cultural, organizat de Filiala PRM brăileană, s-a dat ocazia şi poeţilor invitaţi, printre care şi eu, desigur, să citească din propriile creaţii, pe lângă faptul că au citit şi poeme din creaţia eminesciană.
   Cu versuri pline de simţire artistică ne-a încântat poeta brăileană Lucia Pătraşcu, dar şi epigramistul Vasile Neagu care a dat citire câtorva epigrame ce oglindeau cumva realitatea zilelor pe care le traversăm. Asta... ca să ne reamintim cum e să zâmbim şi la propriu, fiindcă frumuseţea versului eminescian a aşezat cu siguranţă surâsul în inimile tutoror celor iubitori de artă, de arta scrisului, desigur.
   Aproape fiecare din cei prezenţi, pătrunşi de muza scrisului, au avut ceva de subliniat, au despletit acea taină pitită cumva în suflet, dar care, sub impulsul momentului au avut curajul să o rostească cu voce tare.
  Chiar dacă a fost zi de ianuarie, parfumul florilor de tei s-a simţit intens la această întâlnire, iar versurile poeziei Pe lângă plopii fără soţ curgeau fără oprire din glasurile celor prezenţi şi se înălţau către poet, era un fel de  Mulţi ani trăiască! pe care îl cântăm la fiecare aniversare.
   Da! Mulţi ani vei trăi în sufletele a sute de generaţii de români, Mihai Eminescu!
  Întâlnirea s-a încheiat cu popasul la statuia poetului, situată în Parcul Grădina Mare, aflat în centrul oraşului Brăila, unde membrii organizaţiei PRM-iste au depus flori, gânduri de iubire şi recunoştinţă pentru moştenirea lăsată nouă de către poet.

                                                                                                    Cornelia Vîju, 15.01.2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.