Joi, 15 ianuarie 2015, elevii claselor I, ai Școlii Gimnaziale Movila Miresii, îndrumați de înv. Florica Munteanu și înv. Cornelia Vîju, au poposit la Bibliotecă pentru a-l omagia pe marele poet, Mihai Eminescu.
Micuții școlari au descoperit cărțile autorului așezate pe rafturile Bibliotecii din școală și-au învățat procedura de împrumut a unei cărți. I-au recitat poetului versuri pe care le-au învățat special cu ocazia zilei sale de naștere, i-au cântat ,,De ce nu-mi vii?”, ,,La mijloc de codru des” și, de asemenea, i-au promis că se vor strădui să-i citească toată opera până când vor crește mari.
Au aflat că poetul s-a născut la Botoșani, și-a petrecut copilăria la Ipotești, iar școala primară a urmat-o la Cernăuți. Învățătorul său s-a numit Aron Pumnul, căruia i-a dedicat poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnul”, scrisă cu ocazia morții dascălului său.
Debutează în revista ,,Familia” cu poezia ,,De-aș avea”, iar Iosif Vulcan, directorul publicației, îi schimbă numele din Eminovici în Eminescu. Trăiește doar 39 de ani, la 15 iunie 1889 se stinge din viață, iar pe 17 iunie 1889 este înmormântat în cimitirul Bellu la umbra unui tei. Viața a fost parcă nemiloasă și cu oamenii dragi din viața poetului, Veronica Micle și Ion Creangă stingându-se din viață în același an.
Directorul școlii, prof. Mirela Brezuică i-a felicitat pe micuți pentru inițiativa acestei activități, rămânând profund impresionată de câțiva elevi care au insistat să-i recite poezii eminesciene.
Cine știe, după această activitate, în câte micuțe inimi nu a înmugurit dorința de a scrie într-o zi, versuri asemeni poetului?
De vorbiţi mă fac că n-aud
De vorbiţi mă fac că n-aud,
Nu zic ba şi nu vă laud;
Dănţuiţi precum vă vine,
Nici vă şuier, nici v-aplaud;
Dară nime nu m-a face
Să mă iau dup-a lui flaut;
E menirea-mi: adevărul
Numa-n inima-mi să-l caut.
1876-1877
Cornelia Vîju
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Nu se înjura şi nu se face spam
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.