Marius Coadă, un antreprenor ambițios (partea I)

 

Motto: Nu voi fi un om obișnuit,
                                                              pentru că am dreptul
                                                               să fiu un om extraordinar!

 Se spune că în viață nimic nu este întâmplător. Că Universul are căile lui proprii prin care face posibil ca anumite persoane să se întâlnească într-un anumit spațiu și timp. Și că, oricât ne-am împotrivi noi, ceea ce trebuie să se întâmple, se va întâmpla.

În urmă cu un an am avut ocazia să întâlnim, într-un mod cât se poate de firesc, un om care, nu doar a beneficiat de conjuncturile favorabile ale destinului, ci chiar el le-a provocat. Un om cu viziune, inițiativă, plin de originalitate - Marius Coadă.

Proiectul său Ferma de la Coadă are ca scop să arate că agricultura modernă poate fi compatibilă cu principiile ecologice. Un alt obiectiv al fermei este educarea publicului și promovarea unui stil de viață sănătos, prin consumul de produse locale naturale.

Dacă privim din exterior, vom considera că a avut șansa să joace un zar norocos la masa destinului, însă, dacă încercăm să-i descoperim adevărata poveste, vom fi surprinși de cum au stat lucrurile în realitate. De aceea, l-am invitat la masa confesiunilor pe acest antreprenor talentat pentru a ne împărtăși povestea de succes a businessului său.

După nici zece minute petrecute în prezența sa, am intuit potențialul său de genialitate și aproape că ne-am simțit pentru o clipă norocoși că beneficiem de timpul său. În aventura sa prin viață, a încercat mereu să zugrăvească frumos orizontul din jurul său, dedicându-se întru totul unei afaceri care a avut de trecut câteva obstacole. Curajul și asumarea de care a dat dovadă, l-au urcat în topul agroturismului românesc, iar competențele și abilitățile dovedite i-au determinat pe cei din jur să îl admire și să-l considere un model demn de urmat.

Visele nu așteaptă! ne-a rostit printre rânduri, ci te îndeamnă, te răscolesc pe interior și te pun în mișcare fără să-ți dea timp să mai tragi frâna de mână.

         Proiectul său este un exemplu de succes pentru tinerii antreprenori români care doresc să investească în agricultură și care nu vor să renunțe la standardele ecologice sau la calitatea produselor. Ferma de la Coadă este o fermă situată în apropiere de localitatea Movila Miresii, din județul Brăila şi respectă tradițiile agricole românești. Marius Coadă a pus un accent deosebit pe agricultura ecologică, pe protejarea mediului înconjurător și pe oferirea de produse alimentare de calitate superioară.

Înainte de a porni înregistrarea, dorim să precizăm că la fiecare din cele două întâlniri pe care le-am avut cu intervievatul nostru, ospitalitatea, respectul și buna-dispoziție au stat cu noi la masă, motiv pentru care îi suntem recunoscători.

Ne-am propus, prin acest interviu, să vorbim despre afacerea pe care o administraţi în prezent, ferma agroturistică. Vă invităm să ne povestiţi despre primul pas ca antreprenor! Care este povestea Fermei?

Ferma de la Coadă a luat naștere după mai multe încercări de a ne lansa în domeniul agricol și de a crește animale.

Ne-am dat seama că, din punct de vedere al productivității, această direcție nu era sustenabilă pentru noi, așa că a trebuit să găsim o alternativă.

Fiind deja în zona rurală, am observat că, din diverse motive, tot mai puțini fermieri își mai cresc propriile legume și animale. Apoi, am descoperit un concept interesant în studiile norvegiene, care ne-a motivat să pornim această afacere. În Norvegia și în țările nordice părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani sunt încurajați să îi ducă în ferme, pentru a interacționa cu animalele și cu mediul rural - inclusiv cu mirosurile, blana și chiar bălegarul - toate acestea contribuind la întărirea sistemului imunitar al celor mici.

Până în prezent, cercetările au arătat că din ce în ce mai mulți copii suferă de carențe, boli autoimune și un sistem imunitar slăbit. Noi, cei care am copilărit la țară, umblând desculți și petrecând timp printre animale, am fost mai sănătoși. Sigur, mai răceam din când în când, dar nu atât de des și nici cu simptome severe, așa cum vedem acum la copiii din mediul urban. Inspirându-ne din aceste studii și din propria experiență, am dezvoltat conceptul Ferma de la Coadă, iar după primul an de activitate, am devenit un fel de bunici de închiriat pentru cei mici.

Subliniem că suntem singura fermă din țară, la momentul actual, care oferă un tur ghidat cu fermierii. Fiecare vizitator are ocazia să treacă pe la fiecare animal, să-l hrănească, să-l mângâie și să-l descopere în detaliu.

Dacă la început aveam doar animale obișnuite din gospodărie - rațe, porci, păsări - în prezent, ne-am diversificat și avem și animale exotice, cum ar fi alpaca, originară din America de Sud. Alpaca este un animal domesticit din familia camelidelor, asemănător cu lama, dar mai mic ca dimensiuni. Este foarte apreciată pentru lâna sa moale și de calitate superioară, folosită în industria textilă. Există două tipuri principale de alpaca: Huacaya, care are o blană pufoasă, și Suri, cu fire lungi și drepte. Lâna acestui animal este atât de fină și călduroasă, încât uneori poate fi mai valoroasă decât cea de oaie. În plus, alpaca este un animal calm, docil și extrem de sociabil, ceea ce o face ușor de îngrijit.

Pe lângă experiența cu animalele, am adus în prim-plan și obiceiuri tradiționale. Copiii care ne vizitează pot participa la ateliere de făcut pâine și de pregătit furaje pentru animale - menționez acest aspect pentru că unii oameni confundă acest atelier cu unul de olărit. Practicăm un morărit autentic, în care mixăm semințele locale, iar vizitatorii pot experimenta echitația, plimbările cu căruța sau tractorul. În curând vom finaliza și un mic Muzeu al sculelor fermierilor, unde copiii vor învăța ce este o furcă, un topor sau cum se bate un cui ori se taie lemne. Scopul nostru este să oferim o experiență rurală autentică, deconectând vizitatorii de agitația orașului.

Deși ferma noastră este foarte apreciată de copii, avem și mulți vizitatori adulți care ne consideră un loc ideal pentru relaxare. Anul acesta, ne-am bucurat și de prima noastră Nuntă rurală. Un cuplu a renunțat la tradiționalul restaurant și a ales să-și organizeze nunta la noi, cu toate obiceiurile satului. S-a furat mireasa cu caii, iar negocierea pentru recuperarea ei s-a făcut la un foc de tabără. Mirii și invitații au optat pentru o ținută lejeră, purtând ii tradiționale românești. A fost o experiență unică, care ne-a bucurat atât pe noi, gazdele, cât și pe invitați.

De ce Ferma de la Coadă? Pe lângă asocierea cu numele pe care-l purtaţi, la ce trebuie să se gândească o persoană atunci când alege să vă viziteze?

Când am terminat de amenajat locația, oamenii din zonă au început să-i spună Dallas. Cum nu aveam nicio legătură cu un concept american, nu am vrut să adopt acest nume. Nici variantele „Ferma lu’ Coadă” sau „Ferma lu’ Marius”, cum îmi dorisem inițial, nu mi s-au părut potrivite. Numele a venit, într-un final, la sugestia unui prieten. El mi-a spus că pe traseul spre fermă, mai sunt încă două locații înainte, iar eu sunt „ultimul de pe drum”. Așa că mi-a propus denumirea „Ferma de la Coadă” - un nume simplu, dar cu personalitate.

Interesant este că denumirea fermei rămâne, uneori, o mică enigmă. Când îi întrebăm pe copii de ce cred că se numește așa, răspunsurile lor sunt savuroase: unii spun că vine de la coada vacii, alții cred că e mereu „coadă” de copii la intrare, iar alții își imaginează explicații năstrușnice, fiecare după propria creativitate. Astfel, chiar și numele fermei contribuie la magia locului, invitându-i pe cei mici să-și pună imaginația la lucru încă dinainte de a ne trece pragul.

Celor ce vă calcă pragul le oferiţi o paletă largă de servicii și activităţi. Povestiţi-ne, pe larg, despre acestea!

Ne dorim să devenim o fermă complet integrată, iar planul nostru include, pe lângă activitățile turistice, și distribuirea de produse locale direct la domiciliu. Creștem o varietate de animale și păsări, iar pe suprafața de teren pe care o deținem cultivăm legume proaspete. O dată pe săptămână livrăm aceste produse în Galați și Brăila, pentru clienții care își doresc să mănânce sănătos, exact ca odinioară, când bunicii le umpleau sacoșa cu bunătăți din gospodăria lor.

Un serviciu nou, foarte solicitat în sezonul cald, este piscina, pe care urmează să o finalizăm în curând. Ne-am propus să oferim un loc de relaxare pentru mămicile care vor să se rupă de agitația orașului și să se bucure de liniștea apei, mai ales în zilele toride de vară. Tot în acest sens, avem în plan amenajarea unui spațiu de cazare, pentru cei care își doresc o experiență rurală autentică, departe de stresul cotidian.

    Pentru a ne asigura independența energetică și sustenabilitatea fermei, urmează să instalăm panouri solare, să avem propria sursă de apă și să implementăm soluții eficiente pentru încălzire. Ne dorim ca, în viitor, să ne autosusținem complet din resursele pe care le generăm aici, la fermă, oferindu-le vizitatorilor nu doar o experiență deosebită, ci și un exemplu de trai sustenabil.

În afară de partea recreativă și cea educativă pe care o oferiţi, ce ne puteţi spune despre produsele pe care le valorificaţi, obţinute din creșterea animalelor?

În mare parte, fructificăm tot ceea ce producem de la fiecare animal, însă evităm să vindem produsul brut. Oferim preparate autentice, gătite pe loc, de aceea punem accent pe valorificarea produselor în cadrul fermei. De altfel, suntem primul punct gastronomic local din Brăila, ceea ce a fost o provocare din punct de vedere al autorizării, dar și o mare realizare.

Succesul nostru nu s-a limitat doar la nivel local - am fost invitați în diferite zone ale țării pentru a împărtăși din experiența noastră și pentru a prezenta conceptul fermei ca exemplu de bune practici. Produsele obținute aici sunt valorificate separat, astfel încât fiecare preparat să capete plusvaloare. De exemplu, mușchiulețul, șunca sau alte produse tradiționale nu sunt vândute ca atare, ci ajung în farfuriile vizitatorilor noștri, pregătite exact așa cum s-ar găti într-o gospodărie autentică. Facem tot posibilul ca oaspeții fermei să aibă parte nu doar de o experiență culinară, ci de o călătorie în timp, redescoperind gusturile de altădată.

Cum vă pot găsi oamenii? Cine se ocupă de vizibilitatea afacerii? Aveţi un program de vizitare sau primul venit, primul servit?

Din fericire, ne-am organizat foarte bine în acest sens. Având multe responsabilități administrative, am implementat un sistem de rezervare online, disponibil pe site-ul nostru, astfel încât fiecare vizitator să-și poată planifica vizita în mod confortabil. Ferma este deschisă sâmbăta și duminica, perioade în care organizăm experiențe pentru vizitatori. În timpul săptămânii, ne ocupăm în principal de întreținerea ei și de îngrijirea animalelor. Nu primim vizitatori în lunile ianuarie și februarie, când vremea este mai puțin prielnică activităților în aer liber.

În schimb, luna decembrie este una specială, pentru că organizăm activități tradiționale de Ignat. De la începutul lunii până pe 22 decembrie, cei care își doresc să retrăiască autenticitatea tăierii porcului la sat pot veni la fermă pentru a participa la întregul ritual - de la pregătirea cărnii până la savurarea unei „pomane a porcului” ca pe vremuri.

În ceea ce privește vizibilitatea fermei, ne promovăm atât prin recomandările vizitatorilor mulțumiți, cât și prin canalele online. Rețelele sociale și website-ul nostru sunt principalele surse prin care oamenii află despre noi și își pot programa vizita. Un plan bine stabilit și sistemul de rezervări ne ajută să oferim fiecărui vizitator o experiență autentică și bine organizată.

Să revenim la începuturi, când aţi pornit afacerea. Fondurile, că presupunem că a fost nevoie de o investiţie solidă la început, de unde au provenit? Aţi beneficiat cumva de bani europeni?

Ferma am achiziționat-o în anul 2018, moment în care am făcut sacrificii mari, renunțând la multe lucruri și vânzând tot ce aveam pentru a putea face această investiție. Inițial, am testat creșterea animalelor, însă, până în 2020, am constatat că nu era o direcție profitabilă.

În 2022, am descoperit potențialul turismului rural. Fiind pandemie, oamenii erau dornici să iasă în aer liber, iar prietenii mă sunau propunându-mi să vină cu copiii în fermă, ca să se bucure de natură și să interacționeze cu animalele. Văzând cât de mare era interesul, am decis să dezvolt acest concept. Am deschis oficial Ferma de la Coadă, iar de atunci, în fiecare an, am adăugat noi activități și facilități, construind pas cu pas ceea ce este astăzi.

Fonduri europene nu am avut. Totul s-a realizat din resurse proprii, cu multă muncă, sacrificiu și o gestionare atentă a fiecărui leu investit. În prezent, odată cu creșterea notorietății fermei și cu implicarea noastră în diverse proiecte, inclusiv în Congresul Național al Punctelor Locale de Gastronomie, am început să atragem interes și din partea celor care gestionează fondurile europene. În viitorul apropiat, sperăm să reușim să accesăm și astfel de finanțări pentru a ne dezvolta și mai mult.

Cât de mult vă mulţumește cifra de afaceri din prezent? Aveţi în plan să vă rafinaţi tehnicile de management ca să urcaţi sau sunteţi mulţumit de nivelul la care vă situaţi în acest moment?

Chiar dacă sunt cel mai mare critic al meu, pot spune că suntem într-o creștere constantă de la an la an. Însă nu ne oprim aici. Știm exact potențialul real al Fermei de la Coadă și ne dorim să integrăm toate serviciile astfel încât să atingem nivelul maxim de dezvoltare pe care ni l-am propus.

Loc de creștere există din plin, iar trendul este clar ascendent. Sunt mereu un deschizător de drumuri. Ca să fac o glumă, mă asemăn cu acel om care, după ce a nins trei metri, iese primul să facă potecă cu lopata. Iar cărarea pe care o deschid le permite și altora să vină din urmă.

De fapt, a apărut și concurența - cineva care încearcă să ne copieze. Dar nu ne deranjează, din contră! Este un semn clar că turismul rural se dezvoltă, iar oamenii încep să facă diferența între o experiență autentică și una superficială.

Categoric, mergem mai departe! Suntem încă mici în comparație cu viziunea pe care o am pentru acest loc. Un dezavantaj inițial a fost locația fermei, situată în mijlocul câmpului, însă timpul ne-a demonstrat că distanța nu este un obstacol. Deși inițial am deschis ferma pentru brăileni, surpriza a fost că cei mai mulți vizitatori vin din Galați (aproximativ 75% din total).

Locația nu mai este o problemă, atâta timp cât oamenii caută autenticitatea. Noi ne străduim să oferim calitate și experiențe memorabile, iar acest lucru ne diferențiază. Omul sfințește locul, iar noi suntem hotărâți să ducem mai departe acest concept unic.

Anul trecut v-am vizitat împreună cu elevii și am fost încântaţi de ceea ce am văzut la fermă. Observăm însă că v-aţi dezvoltat mult de atunci. Cum aţi reușit?

Mi se face pielea de găină la această întrebare, pentru că au fost multe momente în care mi-a venit să renunț. De fapt, am pus ferma la vânzare de două ori pe parcursul acestor ani. Abia anul acesta am realizat că toate acele momente grele au fost, de fapt, pregătitoare pentru ceea ce avem astăzi.

Acum, totul începe să prindă contur, iar ceea ce îmi imaginam la început a devenit realitate. Nici mie nu-mi vine să cred cât de mult am crescut! Și acest lucru nu ar fi fost posibil fără oamenii care au început să prindă încredere în noi, care înțeleg mesajul nostru și ne susțin.

Fără vizitatori, ferma nu ar fi avut cum să-și atingă potențialul maxim. De aceea, încercăm să ne facem cât mai cunoscuți, iar digitalizarea joacă un rol esențial în acest proces. Avem un proiect activ pe TikTok, care merge foarte bine, și suntem tot mai prezenți în mediul online.

Mulți creatori de conținut vin la noi să filmeze și să capteze imagini autentice din viața de la fermă. Iar cei care îi urmăresc, îi însoțesc de multe ori pentru că își doresc să trăiască o zi de neuitat în mijlocul naturii. Să simți gustul autentic al unei experiențe rurale nu este o emoție căreia să-i reziști!

Serviciile de ghidaj în cadrul turului fermei sunt incluse în taxa de acces sau se plătesc separat de vizitatori?

În prezent, am stabilit o taxă de acces de 30 de lei/persoană, pe care o achită toți vizitatorii. Există persoane care au venit deja de șase sau șapte ori și care lasă doar copilul să observe animalele. Ghidajul este inclus în taxa de acces, iar vizitatorii primesc, suplimentar, un platou cu o mini gustare, plus palincă sau vișinată. Considerăm că acest preț este echitabil, deoarece contribuie și la susținerea îngrijirii animalelor din fermă.

Îmi amintesc că am servit o gustare cu produse procurate chiar din fermă. Cum s-au dezvoltat, în ultima perioadă, serviciile de gastronomie din cadrul fermei?

Din punct de vedere gastronomic, percepția oamenilor despre noi s-a îmbunătățit considerabil. Mulți cred că activitatea noastră funcționează pe principiile unui restaurant. Este un concept relativ nou în România, iar noi, cei care avem gospodării sau ferme, alegem să-l promovăm. Ne dorim să aducem valoare adăugată tuturor produselor alimentare pe care le oferim. Mă surprinde, de asemenea, că tot mai mulți vizitatori își doresc să se întoarcă la origini, iar unul dintre preparatele preferate ale acestora este tocănița tradițională, cu care noi am crescut, în contrast cu fast-food-urile.

Pentru a menține un echilibru, am introdus în meniu și preferințele copiilor, precum cartofii prăjiți și pizza, de care nu îi poți dezvăța doar printr-o vizită la fermă. Una dintre surprizele de anul acesta a fost prepelița. Am început să populăm ferma cu prepelițe și le-am introdus deja în meniu. Este interesant cum vizitatorii o consumă inițial din curiozitate, iar apoi, gustând-o, o recomandă cu entuziasm.

De asemenea, produsul nostru autohton, pastrama, ne-a ajutat foarte mult. Avem o rețetă unică, transmisă din generație în generație, de la mama mea, care a preluat-o de la străbunica. Gustul este inconfundabil. Am rafinat-o cu un amestec inspirat din stilul McDonald's, dar am păstrat proporțiile originale ale ingredientelor. Când mănânci ceva bun, te întorci la acel produs, așa că am insistat să optimizăm rețeta pentru a menține același gust în fiecare porție. Singurul aspect pe care nu-l putem controla este textura cărnii, care poate varia - uneori este mai pufoasă, alteori moderat de fragedă.

Așadar, aţi evoluat foarte mult în mai puţin de un an. Aţi crescut într-un an cât alţii în zece, cum se spune în povești. Cui i se datorează această reușită?

Aici sunt un pic dezamăgit pentru că nu ne-am dezvoltat așa cum mi-aș fi dorit. Eu mă consider cel mai responsabil pentru faptul că, în ultimul an, trecând prin multe eșecuri, am avut tendința de a pierde focusul și de a mă mulțumi cu pași mici. Noi, oamenii, avem o putere infinită de a crea lucruri, pornind doar de la energia pe care o avem în fiecare dimineață, care vine din obiectivele clare pe care le avem. Cu cât ai un obiectiv bine definit în minte, cu atât te trezești mai motivat și mai inspirat. Este important să ai un echilibru pe care ți-l impui tu, ca om, după o anumită vârstă, respectându-ți obiceiurile. Un somn adecvat, o alimentație corectă și ritualurile proprii sunt prioritare. Întotdeauna înveți ceva nou. Respectarea rutinei de dimineață îmi face bine, deoarece îmi oferă timp să mă concentrez, să meditez, să citesc și să fac sport. Fiecare dintre aceste activități, chiar și doar 20 de minute, ajută la secreția unor substanțe în creier care îmi dau un impuls semnificativ.

Recunosc că uneori am sărit peste acest obicei din cauza programului încărcat. De multe ori, copiii veneau la ora 7, când noi tocmai ne trezeam și nu mai aveam timp pentru asta. Totuși, pe termen lung, am ajuns la concluzia că starea ta de bine și respectarea acestor mici obișnuințe matinale contează mult.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.