Ziua Nonviolenței în Școală - 30 ianuarie

         Să-i învățăm pe copii să spună NU violenței!

       Mai întâi, fiindu-le noi, adulții, model.

Și…vorbindu-le despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele comportamentelor negative, despre efectele pe care violența le are asupra lor și a celor din jur!

       A educa în spiritul respectului, al solidarității și al toleranței, aduce siguranță, confort și stare de bine, atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice.

     Este responsabilitatea tuturor educația în spiritul nonviolenței și al promovării valorilor morale pozitive.

Dincolo de hotarul istoriei

 

În fiecare an, la 24 Ianuarie, cărțile de istorie se deschid la momentul înfăptuirii Unirii Principatelor Române.

Fiecare cititor este fascinat de acele povești scrise cu vârful penițelor de aur prin care redescoperă visul de veacuri al înaintașilor noștri, Unirea.

Nu există suflet românesc care să nu fie mișcat de curajul și entuziasmul marilor nume ale anului 1859 ce-au reușit să aprindă acea lumină specială în inimile muntenilor și al moldovenilor înfrățiți în cuget și simțiri, ca să le picure în vene același grai românesc.

Orice dascăl încearcă în aceste zile să creioneze înaintea propriilor învățăcei un portret fidel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și să trezească în mintea lor respectul și recunoștința pentru săvârșirea unui act istoric.

Anul acesta se împlinesc 166 de ani de când a avut loc acest eveniment și de aceea, de la mic la mare pornim voioși în călătoria cunoașterii spre a înălța pe piedestalul inimii valoarea Unirii.

 În aceste zile, în inima fiecărui român, se strecoară o lume aparte, o lume reprezentată de cele două teritorii pe care Alexandru Ioan Cuza a reușit să le unească la 24 ianuarie 1859, Moldova și Țara Românească.

Și astfel ne amintim că ne este dor de frumos, de tradiție, de oameni dedicați și deștepți, care își cunosc valoarea și care nu au nevoie să stingă lumina altora pentru a străluci.

 Povestea Unirii este o poveste de iubire spusă altfel, care te ridică și te motivează să-ți urmezi visurile. O poveste care desprinde din noi clipe emoționante când ne prindem aproapele de mână ca să cântăm pe versurile inegalabile din Hora Unirii, scrise de poetul Vasile Alecsandri.

,,Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română!/(…) Unde-i unul nu-i putere (…)/ Unde-s doi puterea crește/ Și dușmanul nu sporește!”

(text: prof.înv. primar Cornelia Florean)



Ecoul unei zile de ianuarie

 

Când spunem Ianuarie, ne gândim la Ziua Culturii Naționale!

Când spunem Ziua Culturii Naționale, rostim Eminescu!

De fiecare dată când celebrăm Ziua Culturii Naționale, privim cu mândrie și respect spre moștenirea culturală inestimabilă care motivează și inspiră fiecare român. Fie că ești de vârstă școlară sau nu, emoția acestei zile te încarcă de recunoștință față de valorile românești care ne îmbogățesc patrimoniul cultural.

Elevii movileni din clasele pregătitoare și a IV-a au descoperit numele acelor oameni care au marcat frumos, într-un anumit domeniu, trecerea lor prin viață. Prezentul s-a împletit armonios cu trecutul, demonstrând până unde te poate conduce perseverența într-un vis și talentul.

Poveștile de viață ale românilor celebri precum: Constantin Brâncuși, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Nadia Comăneci, Aurel Vlaicu, Ion Creangă și alții au fost dezvăluite, stârnind admirație, motivație și dorință de a accesa drumuri mărețe.

Și pentru că anul acesta, la 15 Ianuarie sărbătorim 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, elevii movileni au desfășurat activități specifice în cadrul cărora au citit, au cântat și recitat din poeziile acestuia. De asemenea, au redat prin desene tematica operei eminesciene și s-au întrecut în cunoștințe din biografia poetului.

Au fost activități  antrenante, s-au acumulat și evaluat cunoștințe, s-au etalat talente, s-au acordat diplome și au răsunat aplauze.

          O zi cu impact deosebit în educația micuților elevi.

Cornelia Vîju



Dor de Eminescu - Ianuarie 2025