Deschiderea anului şcolar 2013-2014, la Şcoala Gimnazială Movila Miresii, din judeţul Brăila



       Astăzi, luni, 16 septembrie 2013, clopoţelul şi-a chemat preşcolarii, şcolarii şi liceenii în instituţiile de învăţământ din toată ţara.
      La Şcoala Gimnazială Movila Miresii, deschiderea anului şcolar 2013-2014 s-a făcut într-un cadru festiv, de unde nu au lipsit emoţiile şi zâmbetele de revedere după perioada vacanţei de vară.
         Prezente la ceremonia de deschidere a anului şcolar au fost autorităţile locale movilene, prin persoana domnului primar Dumitru Panţuru, dar şi reprezentanţii Bisericii, preoţii Marius  Sinca  şi Stelian Hornea, care au adus binecuvântarea lor, la început de drum, tuturor elevilor.
        Cuvântul de început a aparţinut preotului Sinca Marius, care a revărsat binecuvântarea lui Dumnezeu peste toţi cei prezenţi, elevi, părinţi, cadre didactice şi care a fost purtătorul mesajului  de încurajare, din partea ÎPS Casian Episcop al Dunării de Jos.
       Vorbele preotului au îndemnat la rugăciune către Duhul Înţelepciunii, către Duhul Înţelegerii, ca să ne deschidem mintea şi cugetul spre învăţare. Dumnezeu ne va asculta şi ne va întări în tot ceea ce avem de realizat, dacă îi vom cere, a subliniat, în final, acesta.
    Primarul movilean, domnul Dumitru Panţuru, după ce i-a salutat pe cei prezenţi, a asigurat conducerea şcolii, elevii şi pe părinţii acestora, de sprijinul său şi al instituţiei pe care-o reprezintă şi le-a urat învăţăceilor să aibă succes, să-şi asculte dascălii şi să dea performanţă în procesul educativ. De asemenea, a reamintit că, în curând, terenul de sport, situat alături de şcoală, va fi gata, iar elevii se pot bucura de el. Şi-a încheiat discursul cu urările de sănătate şi putere de muncă adresate părinţilor, pentru a putea veghea paşii propriilor copii.    
      Atmosfera a fost plină de bucurie, dar şi de emoţie, emoţii venite nu doar din partea elevilor, ci şi a cadrelor didactice, în special al acelora care au venit, pentru prima dată, în şcoala movileană.
  Cu glasul plin de emoţie, directorul şcolii, doamna prof. Mirela Brezuică, şi-a reamintit cum a fost prima sa zi, din viaţa de şcolar. Cum a înţeles atunci, că învăţătoarea i-a fost a doua mamă, fiind o îndrumătoare, nu doar a cunoştinţelor, ci şi  a minţii şi sufletului, sentiment ce a încercat să-l transmită şi micuţilor care au păşit pentru prima dată în şcoală. Cuvintele de încurajare şi Bun Venit! le-a adresat tuturor copiilor înscrişi în sistemul educaţional movilean, dar a făcut şi urări speciale bobocilor care au fost cuprinşi în clasele pregătitoare.
Cu deosebit respect, a prezentat întregul corp profesoral ce funcţionează în această instituţie de învăţământ preuniversitar, cărora le-a dorit un an plin de reuşite alături de elevii lor.
    Tot din cuvintele directorului, elevii au înţeles că porţile înţelepciunii le sunt deschise, cu uşurinţă, dacă frecventează mediul şcolar. Adevăratele repere ale vieţii le vor găsi aici, prin cadrele didactice foarte bine pregătite, care le vor insufla dorinţa de învăţare, îi vor ghida în lumea cunoaşterii şi îi vor ajuta să descopere în ei competenţe şi aptitudini diverse.
            Ambientul plăcut din sălile de clasă a risipit repede emoţiile celor prezenţi, dar şi neliniştea părinţilor, ce şi-au însoţit copiii, în această zi specială din viaţa lor, şi care, s-au convins că şcoala este pregătită să-şi primească elevii.
            Şi totuşi, cele mai tari bătăi de inimi au fost în piepturile micuţilor şcolari din clasa pregătitoare, deoarece statutul lor de grădinari s-a schimbat, ei devenind şcolari. Probabil se întrebau: Oare cum va fi  în clasa pregătitoare? Cum va fi doamna învăţătoare? Oare ne vom mai putea juca aşa cum o făceam la grădiniţă?
    Toate aceste întrebări şi-au găsit răspuns, deoarece cele trei cadre didactice movilene, care au preluat în acest an clasa pregătitoare, au explicat că activităţile şcolarităţii se vor desfăşura după o programă special concepută pentru micuţi, din care nu va lipsi jocul. Astfel, copiii vor învăţa prin joc multe conţinuturi şi-şi vor însuşi competenţe ce îi vor ajuta să se descurce în activităţile lor de zi cu zi.   

            A fost o zi frumoasă, pe care mulţi elevi şi-o vor aminti cu drag, peste ani, iar elevii din clasa pregătitoare cu atât mai mult, cu cât răvaşul scris de doamna învăţătoare, pe care l-au găsit pe băncuţe, le era destinat lor, primului lor pas pe care l-au făcut în şcoală:
Copile drag,
          Astăzi este prima zi din viaţa ta de şcolar. Ţi se aşterne înainte o lume minunată, plină de jocuri şi poveşti pe care le vei îndrăgi. De asemenea, venind în fiecare zi la şcoală, vei avea ocazia de a descoperi lumea matematicii şi a explorării mediului, a comunicării în limba română, a cântecului, a picturii şi a multor discipline care te vor fascina, negreşit.
               În palatul şcolii, vei învăţa să priveşti lumea cu alţi ochi – cu ochii unui micuţ artist ce vei deveni, chiar tu, la sfârşitul ciclului primar. Ai ocazia să-ţi scrii cât mai frumos propria poveste, să fii creativ şi isteţ.
               De aceea eu, învăţătoarea ta, îţi voi fi alături şi te voi ajuta să descoperi tainele cărţilor, iar astăzi, 16 septembrie 2013, când clopoţelul ne-a adunat pe toţi la şcoală, îţi urez: BINE AI VENIT!
    Aşadar, de mâine începe o nouă zi, cu alte raze de lumină ce vor ţâşni dintre filele cărţilor, pe care  elevii Şcolii Gimnaziale Movila Miresii le vor prinde, ca să menţină aprinsă scânteia cunoaşterii în inimile lor şi astfel să urce cele mai înalte trepte ale succesului. Vor deveni proprii pictori ai personalităţii lor, iar şevaletul, pe care-şi vor sprijini aspiraţiile, va fi instituţia şcolară. Totul va ţine de alegerea fiecăruia dintre noi. A noastră, ca părinţi ce trebuie să ne îndrumăm copiii spre învăţătură, dar şi alegerea copiilor noştri, ce se vor lăsa modelaţi de dascălii lor, care-i vor şlefui cu măiestria unor modelatori de învingători.
     Mă alătur şi eu, celor care astăzi v-au urat succes în noul an şcolar, dragi elevi movileni, şi vă doresc să strângeţi cât mai multe reuşite în portofoliul personal.




















                                          Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.