Interviuri cu brăileni remarcabili




În loc de prefață

Unde este istoria Brăilei?

(Nicolae Iorga)

 

Cu iubire pentru tot ceea ce este brăilean, scriitoarea Cornelia Vîju aduce în fața cititorilor noul său volum de interviuri cu oameni remarcabili. Cornelia Vîju a adunat în palmaresul său literar mai multe volume. Începând cu anul 2010 și până în anul 2022, a semnat  un număr de cincisprezece volume, acoperind o paletă largă de creație, amintiri, poezie, proză, monografie și, iată!, interviu. Este a cincea carte de interviuri, fiecare dintre celelalte patru având în paginile sale întâlniri cu oameni importanți, cu profesii diferite, cu caractere diferite, fiecare cu aspirația de a fi folositor locurilor în care trăiește. Dacă în alte volume de interviu autoarea adună între pagini oameni cu preocupări profesionale asemănătoare (politică, literatură...), iată că firul ce unește aceste cinci nume din noua carte este tocmai calitatea lor de oameni diferiți ca profesie, dar animați de aceeași dragoste de muncă, devotament pentru specialitatea aleasă și hotărârea de a obține rezultate remarcabile.

Așa cum se confesează însăși autoarea, acești oameni nu sunt aleși aleatoriu, deși nici această metodă n-ar rămâne fără rodnicie, deoarece fiecare om are importanța sa prin trăirile sale. A căutat și a găsit oameni remarcabili, care se evidențiază prin realizările lor, împlinindu-și un destin frumos conturat. Scriitoarea Cornelia Vîju are cuvinte frumoase despre oamenii care-i populează cartea: „Născuți pe meleaguri bărăgănene, protagoniștii cărții Interviuri cu brăileni remarcabili sunt persoane deosebite care de-a lungul vieții au reușit să schimbe lumea din jurul lor, modelându-și destinele după cum le-au dictat propriile inimi. La fel ca și-n celelalte patru volume din aceeași colecție, Interviu cu un aviator Marian Covache - 2011, Interviuri cu femei-politician brăilene - 2017, Interviuri cu oameni de succes - 2018, Interviuri cu scriitori dunăreni - 2021, mi-am propus să aștern pe hârtie experiențele de viață ale unor oameni remarcabili, pe care am avut șansa să îi întâlnesc în drumul meu. Sunt povești reale despre oameni obișnuiți care prin muncă, pasiune, perseverență, curaj, credință și dragoste au scris pagini unice, irepetabile despre ei și visurile lor. Vă invit să îi descoperiți și să îi așezați, poate, în ierarhia modelelor de urmat.”

Iată care sunt cele cinci nume de oameni deosebiți, pe care scriitoarea Cornelia Vîju îi prezintă în fața cititorilor săi:

Dumitru Panţuru – „omul dedicat unei comunități” - primar al comunei Movila Miresii din anul 2000, movilean. Despre acesta Cornelia Vîju are numai cuvinte de laudă: „Nu a uitat niciodată rolul ce i s-a încredințat, acela de cârmuitor al destinului unei localități minunate de pe harta Brăilei, Movila Miresii. A vegheat intereselor movilenilor pe care le-a ridicat la nivelul perspectivelor mărețe din realitatea zilelor noastre.”  

La întrebarea referitoare despre un cuvânt de recunoștință, primul gând al primarului Dumitru Panțuru se îndreaptă spre cei apropiați: „Un mare Mulțumesc rostesc din toată inima   movilenilor  mei,  care m-au susținut în această funcție timp de șase mandate. Fără ei nu aș fi ajuns unde sunt acum.”

Dumitru Anghelescu - „un medic stomatolog cu vocație” - cu peste 40 de ani de carieră în stomatologie: „Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Brăila în perioada 2004-2015, Dumitru Anghelescu și-a închinat viața unei profesii solicitante căreia i s-a dedicat total. A învățat de la marii specialiști din domeniu, de la toți cei care i-au intersectat drumul, pregătindu-se continuu.”

La o întrebare legată de cunoscutul proverb Omul sfințește locul, medicul stomatolog recunoaște: „Nu am eu menire de Demiurg, dar am încercat să las și urme pe unde am trecut. Mi-a plăcut să încep și să termin ce mi-am propus. Uneori am reușit, alteori poate că am mai lăsat și pentru cei ce vor veni după mine.”  

Alin Paraleu - „și abilitățile unui antreprenor de succes” - 36 de ani, antreprenor în construcții, cu firmă brăileană de construcție: „Povestea lui Alin Paraleu demonstrează  faptul  că  munca susținută, perseverența, asumarea greșelilor conduc, într-un final, spre reușită. Încercările vieții sunt doar motive în plus pentru a merge mai departe și a urca treptele succesului.”

Intervievatul, însuși, are o opinie specială despre profesiunea sa: „Construcțiile sunt un domeniu care susțin economia țării și te obligă să lucrezi cu persoane care provin din toate mediile de viață, atât profesional, cât și intelectual și religios.”

Dragoș Anghelescu - „vis, pasiune, determinare”, lucrează de 18 ani ca medic stomatolog, iar autoarea acestui volum îl caracterizează astfel: Este un medic echilibrat peste care a  trecut entuziasmul tinereții și l-a modelat frumos. Nu se sfiește să mulțumească Divinității pentru tot ceea ce a primit și să-și arate recunoștința față de părinții săi, care i-au asigurat un parcurs profesional de admirat.”

La întrebarea referitoare la reticența cu care oamenii se hotărăsc să se prezinte la un medic stomatolog, vine răspunsul plin de înțelepciune: „Teama de stomatolog e foarte bine cunoscută. Medicul, în primul rând, trebuie să fie înzestrat cu foarte multă răbdare, să comunice permanent cu pacientul și să îi explice tot ce urmează să îi facă și, cu calm, anxietatea dispare sau este redusă la minim.”

Ștefan Stoian - „un model de ambiție și tenacitate” - antreprenor în agricultură de 23 de ani, care: „A ales să ia mereu decizii juste, să nu nedreptățească pe nimeni vreodată, găsind măsura potrivită în tot și-n toate. Nu a făcut niciodată compromisuri rămânând fidel principiilor sale.”

La întrebarea despre eventuale eșecuri sau neîmpliniri, agricultorul răspunde prompt și educativ: „Sunt genul de om care dacă-și pune ceva în  minte  nu se lasă până nu reușește. Dacă se întâmplă să eșuez într-o hotărâre de exemplu, nu mă descurajez, realizez că alegerea făcută nu a fost potrivită pentru momentul ales.”

Citind acest nou volum, cititorul va înțelege faptul că intervievatoarea a căutat să reliefeze caracterul important al acestor oameni prin ceea ce sunt, prin ceea ce au realizat și prin ceea ce vor face mai departe. Plaja de întrebări iscusite, adresate fiecărui interlocutor, plimbă curiozitatea cititorului prin toată biografia individuală, pornind de la primii ani, familie, școlaritate, devenirea, satisfacția împlinirilor profesionale, planuri de viitor, gânduri despre ceea ce a fost și îndemnuri pentru cei care vin. Abil construite, cu blândețe și, de ce nu!, cu adâncă reverență, întrebările puse de autoare întocmesc pentru fiecare invitat din paginile volumului un loc geometric bine conturat și edificator, în care realizările se constituie într-o frumoasă zestre de viață. Interesantă este deschiderea prin care acești oameni minunați răspund cu sinceritate și cu bucuria de a face un bilanț onorabil a tot ceea ce au realizat. Este remarcabil demersul obiectiv și imparțial, pe care scriitoarea Cornelia Vîju îl închină, în această carte de interviuri, unor oameni speciali, prin întrebările sale atent selecționate și armonizate fiecăruia, inducând momente de amintire și adevărate mărturisiri din partea intervievaților.

De aceea, întrebarea pe care Nicolae Iorga o adresa în anul 1929: „Unde este istoria Brăilei?” își găsește, poate,  răspunsul și în paginile acestui volum, ce evocă vremuri, locuri și oameni care le fac cinste și care, prin numele lor, construiesc pagini de actuală istorie brăileană.

 

Lucia PĂTRAȘCU

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.