Interviuri cu femei-politician brăilene

Gânduri despre o carte de interviuri și autoarea ei
-o altfel de prefață -
Născută la Movila Miresii, scriitoarea Cornelia Vîju, cadru didactic într-o școală brăileană  (care a tipărit volume de poezii, proză, dar și cărți de eseuri și interviuri), nu a plecat în lume cum ar fi fost de așteptat, ci a rămas în vatra bunicilor și a părinților săi, transfigurând, în personaje vii, satul său cu nume de legendă, viața trepidandă de aici, fiind astfel un cronicar fidel, inspirat de meleagurile natale.
            Volumul de față, reunind patru interviuri cu tot atâtea interlocutoare, femei brăilene ajunse pe scena politică actuală, reprezintă un fel de analiză egală cu mărturisirea unor conștiințe. Un interviu presupune întrebări uneori foarte delicate, pe care propunătorul/ realizatorul le adresează persoanei intervievate, întrebările vizând atât probleme legate de activități în folosul societății, cât și chestiuni de ordin strict personal. Din cele patru interviuri din manuscrisul ce-l am în față, se desprinde clar faptul că cele patru doamne reprezintă ceea ce se dorește, mai ales, pentru generațiile de astăzi, un model de viață, o adevărată lecție de demnitate și un act de înțelepciune și sinceritate pentru valorizarea vieții prin activități umane.

Răspunsurile celor patru doamne brăilene: Didina Stănescu - jurist, Niculina Moisescu –economist, Emilia Marilena Meiroșu – profesor și Carmelia Dragomir Bălănică – profesor universitar, doctor în ingineria mediului, converg spre un numitor comun și anume: prin implicarea în varii domenii de activitate, prin pasiune și spirit de echipă , omul, societatea însăși, poate prospera și evolua. În felul lor, (să nu uităm dictonul francez ,,Lhomme est le style / Le style est l’homme”), cele patru doamne intervievate vorbesc deschis  despre cheia succesului, împărtășind din experiența lor și a semenilor, fie politicieni, fie oameni de rând, tineri și vârstnici. Dacă prima întrebare adresată celor patru femei-politician brăilene, sună: - Cine sunteți și ce loc ocupați pe scena politică brăileană?, ultima întrebare ( a patruzecea!) este o invitație deschisă: - Vă rog, adresați câteva cuvinte acelor femei care își doresc să pătrundă în sfera politicii actuale.
Răspunsurile au un conținut aproape asemănător, ele diferențiindu-se doar prin formulare, fapt ce denotă că personajele respective se deosebesc prin cultură, temperament, inteligență.                 
Despre dragostea de comunitate și spiritul de echipă, de pildă, doamna  Niculina Moisescu  face o comparație aproape perfectă, cu o echipă de fotbal. Dacă aceasta pierde mereu, nu-s vinovați jucătorii, ci antrenorul care trebuie să se retragă...  Autoarea, în portretul pe care i-l schițează doamnei economist, spune tranșant:  Nu s-a temut să urce în corabie și să iasă în larg, chiar dacă în marea politicii era furtună. Și mai departe: Nu căutăm vinovați, căutăm soluții, stimulând tinerii politicieni.
Fiind și mame – subliniază Carmelia Dragomir Bălănică - putem deveni o forță dacă vom învăța să fim solidare. Aceeași doamnă descopăr că a avut o frumoasă inițiativă: O carte pentru fiecare, inițiativă care, îmi place să cred, continuă pe meleaguri brăilene...
Doamna jurist, Didina Stănescu, printre altele, vorbește despre cel mai important sentiment pe care trebuie să-l oferim: Dacă iubești oamenii și dacă pentru tine a iubi înseamnă a dărui – atunci poți să te implici în orice activitate în beneficiul oamenilor și al comunităților în care trăiesc.
Doamna profesor Emilia Meiroșu ne reamintește, într-un context potrivit, că: Onestitatea și bunul simț fac dintr-un om, OM  și, de asemenea, citează cuvintele unui filosof care spunea: Fiecare om este o expresie a propriei sale experiențe, a propriilor idealuri.
Într-adevăr, cartea este presărată de cuvinte pline de înțelepciune la care ar trebui să medităm fiecare, dar și de experiențe trăite din care ar fi bine să se inspire cei tineri și nu numai.
            Interviul, spunea cineva, arenă spirituală a două personaje, mai ales, poate emoționa ca o confesiune, devenind pentru o clipă cel ce oprește timpul. Poate fi o peliculă, un film chiar cu stop-cadru, uneori. Intră, oare, interviul în zona literară? El pare a fi uneori un reportaj liric de confesiuni, mult gustat de cititori. Ba, mai mult, cred că materialul expus de interlocutori, poate fi dezvoltat de un scriitor talentat, poate deveni o nuvelă sau - de ce nu?- un roman...
 Inițiatoarea acestor interviuri (nu sunt prea mulți autori care riscă să intre în groapa cu lei), Cornelia Vîju, dascăl de vocație cum spuneam, publicist și formator de opinii, scriitor sensibil și gânditor neconformist, cu pasiune și dăruire creionează pentru fiecare doamnă intervievată, un portret moral și spiritual de zile mari. Intervievat și eu în urmă cu ceva vreme de aceasta (material apărut în două reviste de cultură), am răspuns, în final, cu oarecare teamă: Interviul dintre doi scriitori este o capcană?  Eu însumi am provocat dialoguri cu multe personalități culturale pe teme de: Creație, Credință, Destin acestea apărând în Revista Porto-Franco, al cărei redactor-șef sunt din anul 2000...
Citind paginile acestui volum, în manuscris, îmi dau seama, încă o dată, că printr-un interviu, în general, se divulgă mai pregnant, se înțelege mai bine contradicțiile interne ale ființei umane, toate acestea devenind un echilibru fundamental care înalță frumusețea prin moral și moralul prin frumusețe.
O asemenea pasiune de a scrie o carte de interviuri, care se putea intitula chiar și Căutător în propria viață, merită toată lauda, iar autoarea, Cornelia Vîju, felicitări!
Februarie, 2017                                                                        STERIAN VICOL
Galați                                                             Membru al Uniunii Scriitorilor din România,
Redactor-șef al  revistei Porto-Franco


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.