La Movila Miresii ,,Ziua copilului” a venit mai devreme cu câteva ore...

  

    Vineri, 31 mai 2013, la orele 10.00, la Căminul Cultural din localitatea Movila Miresii, a avut loc un eveniment deosebit, dedicat copiilor acestei localităţi, cu ocazia zilei de 1 iunie.
  Însoţiţi de cadrele didactice movilene, elevii claselor I-IV ai Şcolii Gimnaziale Movila Miresii, au venit să ne încânte cu glasurile lor cristaline recitând din versurile scrise de poeta Cornelia Vîju, versuri strânse între copertele cărţii ,,File...din copilărie”.
   Evenimentul a avut o dublă însemnătate, pe de o parte, s-a celebrat Ziua Copilului, iar pe de altă parte, a fost un prilej pentru lansarea cărţii File...din copilărie, volum pe care, fiecare elev prezent în sală l-a primit în dar.
  Ceea ce este important de subliniat, este faptul că cheltuielile pe care le-a implicat tipărirea aceastei cărţi, au fost suportate de către Primăria Movila Miresii, reprezentată de primarul acesteia, domnul Dumitru Panţuru, care a dorit să-i încânte pe copii în acest an altfel, nu doar cu nelipsitele dulciuri (preferate de ei, de ce să nu recunoaştem?) ci, oferindu-le de această dată o carte, reuşind, împreună cu autoarea cărţii, să deseneze încă un zâmbet luminos pe chipurile lor.
  Evenimentul a fost organizat, cu multă dăruire, de bibliotecara localităţii, minunata doamnă Liliana Panţuru, un om deosebit care a ştiut întotdeauna să strecoare magie într-un cadru festiv.
    Activitatea a început cu discursul primarului movilean care a urat, din inimă, un sincer ,,La mulţi ani!” micuţilor elevi, a adus mulţumiri şi felicitări cadrelor didactice movilene prezente în sală, fără de care, nu s-ar menţine aprinsă candela din sufletul copiilor şi a asigurat încă o dată instituţia şcolară, prin reprezentantul acesteia, director prof. Mirela Brezuică, de menţinerea parteneriatului care există deja între cele două instituţii, respectiv Primărie - Şcoală, iar poetei Cornelia Vîju i-a reamintit că o va susţine în proiectele sale culturale, aşa cum a făcut-o mereu.

  Plină de zâmbet, prof. Mirela Brezuică, directorul şcolii movilene, le-a urat copiilor ,,La mulţi ani!” nu doar prin cuvinte, ci şi cu inima, care părea că vibrează de fiorul copilăriei ce-şi reflecta strălucirea pe chipul său. După ce a făcut o prezentare succintă a cărţii şi a mărturisit celor prezenţi cât de mult au emoţionat-o poeziile şi au făcut-o să se reîntoarcă cu gândurile în perioada copilăriei, doamna Mirela Brezuică i-a surprins pe cei prezenţi în sală - iar pe poetă cu atât mai mult! - recitând poezia Copilăria. Încă o dată a încurajat-o pe autoarea cărţii să toarne din călimara sufletului ei pe paginile propriilor scrieri şi i-a urat succes pe drumul ce-l va păşi curând, acela de dascăl.
   A adresat urări copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie şi prof. Vasilica Neacşu, un cadru didactic excepţional care i-a fost alături poetei Cornelia Vîju în realizarea aceastei cărţi, ocupându-se de revizuirea textelor şi de copertă.
  Vădit emoţionată de eveniment, Cornelia Vîju a adresat mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în reuşita acestei zile, oferindu-i prilejul de a sărbători copilăria într-un mod plăcut, cu ajutorul propriilor scrieri.
    Iată ce spunea Cornelia în alocuţiunea sa:  
    ,,Vă mulţumesc, dragi copii,  că aţi ales să veniţi astăzi aici şi să-mi încântaţi sufletul recitând din poeziile mele. Conţinutul cărţii, după cum am scris şi-n prefaţă,  vouă vi se adresează şi aş fi fericită să aud că veţi parcurge în vacanţa care se apropie cu paşi grăbiţi, toate filele acestei cărţi.
   Prezenţa caldă a voastră, a copiilor, întotdeauna ne va încânta pe noi, părinţii şi dascălii voştri şi ne va aprinde-n suflet acel dor plăpând după vârsta minunată a copilăriei, după acel portret pe care l-am înrămat în inimă şi spre care privim cu dragoste chiar prin ochii voştri, dragi copii.
  Zilele trecute, o fetiţă din clasa a IV-a, care a văzut această carte, a fost curioasă să mă cunoască. A întrebat-o pe doamna sa învăţătoare, în speţă, d-na Florica Munteanu:
 - Doamnă, dar cum arată o poetă?
  Doamna învăţătoare a venit la mine, m-a luat de mână şi m-a dus în clasă la elevii săi, ca să mă prezinte.
  Emoţionată de prezenţa mea, fetiţa s-a înroşit toată şi m-a întrebat mirată:
 - Cum, dv. sunteţi poeta?
   Se mira, deoarece eram un om obişnuit, o femeie asemeni mămicii, mătuşii sau surorii ei. Şi... era, parcă, prea simplu.
   Este adevărat, uneori ne imaginăm că lucrurile în viaţă sunt complicate. Şi pe acest considerent ne descurajăm şi nu mai muncim pentru visele noastre. Dar visele, copii, sunt plămădite de gândurile noastre, tocmai pentru a fi împlinite! Chiar dacă la început pare greu, eu vă spun că dacă veţi continua să ascultaţi bătăile inimii viselor voastre, într-o zi, ele se vor împlini.
   Într-o scrisoare adresată fiicei sale, renumitul Charlie Chaplin spunea:
  Arta, înainte să dea aripi omului, ca el să zboare, îi rupe picioarele.
  Iar acele picioare, după părerea mea, vor fi acei oameni care vă vor spune că nu puteţi, că nu veţi avea sorţi de izbândă în acele visuri pe care le doriţi împlinite şi vor încerca să vă împiedice. Eu vă spun astăzi că puteţi, doar dacă vă doriţi cu adevărat. Oamenii care au reuşit în viaţă, au fost cei care au avut curaj, care au crezut în ei şi au încercat. Cei care ne şoptesc uneori că nu putem, că nu vom reuşi, sunt acei oameni care s-au temut şi au abandonat zborul, cei care au ales să-şi frângă singuri şi aripile, şi picioarele. Nimeni nu vă garantează că veţi reuşi, dar dacă nu veţi încerca, nu veţi şti niciodată ce puteţi clădi.
  Sfatul meu este să continuaţi să învăţaţi, să obţineţi rezultate bune la învăţătură, să vă preţuiţi părinţii şi dascălii şi, nu în ultimul rând, să continuaţi să ne luminaţi vieţile cu zâmbetele voastre.
    Iar proverbul Cine are carte, are parte! să vă motiveze ca să deveniţi învingători, să obţineţi cât mai multe succese şi - de ce nu?- într-o zi să deveniţi poeţi celebri.
   Mulţumesc!”
  Cu feţele radiind de fericire pentru urările ce li s-au adresat, purtând în mâini volumul de poezii primit în dar, micuţii şcolari movileni păreau că deja suflă în lumânările aniversare ce vor străjui mâine pe toate acele torturi pregătite de cei dragi în cinstea lor.


Cornelia Vîju 


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.