Cornelia Vîju - Orizont cultural

 

Opera oricărui scriitor contribuie la îmbogățirea orizontului cultural al locului căruia îi aparține.

Cornelia Vîju va rămâne peste ani un nume cunoscut pe meleagurile sale natale, Movila Miresii, țesând în paginile misterioase ale istoriei brăilene valoarea sa literară.

De la pana de gazetar a trecut cu sfială către cea a scriitorului înrădăcinat în vatra locurilor de unde a țâșnit în lume, în urmă cu peste 49 de ani.

Prin versurile  adresate copilăriei și-a pus amprenta asupra universului cunoașterii lumii de către micuții școlari și preșcolari cărora le-a insuflat prin poeziile sale exemplul bun de urmat, ca o recunoaștere a calităților sale de dascăl cu vocație.

Prin cărțile strânse în colecția Interviu aduce în fața cititorilor săi povești minunate de viață despre oamenii valoroși ai locului, despre drumul lor, deloc ușor, prin hățișurile vieții. Condeiul Corneliei Vîju a prins mereu aripi pe coala albă a hârtiei și a înălțat spre cititori nu mai puțin de șaisprezece volume de autor.

A plecat în lume de pe băncile Școlii Gimnaziale Movila Miresii, s-a format ca OM prin urmarea studiilor superioare și s-a întors peste ani să sfințească cu harul său dăscălicesc generații de elevi care o vor considera model demn de urmat. O viață ca o poveste desprinsă dintr-un univers rural în care lumina a fost aprinsă de nenumărate ori cu glasul său.

Se consideră o privilegiată a sorții pentru toți oamenii și lucrurile frumoase din viața sa, după cum deunăzi ne-a mărturisit, și speră că peste ani fiecare copil pe care l-a modelat să îi rostească numele cu respect și recunoștință.

Cornelia Vîju rămâne un reprezentant autentic al culturii contemporane brăilene, care a știut să bată zilnic fraza pe nicovala cuvântului, iar prin scrierile sale să pătrundă cu emoție în sufletul movilenilor săi.

 Făcând o analiză obiectivă a unei cărți de interviuri, Sterian Vicol spunea că autoarea reușește  să înțeleagă mai bine ,,contradicțiile interne ale ființei umane, toate acestea devenind un echilibru fundamental care înalță frumusețea prin moral și moralul prin frumusețe.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.