Cornelia Vîju, date biografice

 

S-a născut la Movila Miresii (26 noiembrie 1974), judeţul Brăila, fiind cea de-a patra fiică a unei familii simple de ţărani. A urmat şcoala generală din satul natal, iar în anul 1993 finalizează studiile liceale la Grupul Școlar Agricol Brăila, cu specialitatea tehnician veterinar.

Se căsătoreşte, iar apoi urmează o perioadă în care se dedică noii  familii. În anul 2000 devine mamă și dă naștere unei fetițe, Ionela-Georgiana, de care se va ocupa permanent. În anul 2007 devine corespondent al cotidianului brăilean Monitorul de Brăila, al cărui redactor-șef Marian Covache o descoperă și îi încurajează talentul literar. Continuă să scrie versuri, articole de presă și editoriale.

Traversează un  răstimp în care sufletul Corneliei este inundat de trăiri noi, suspine, şoapte, care încetul cu încetul se transformă într-un murmur al versurilor. Era îndemnul tainic al inimii ce-i îndruma paşii spre poezia care începea să curgă din fereastra deschisă a sufletului său. Aşa s-au născut primele poezii, din vâlvătăile rugului aprins în fiinţa ei, a transformărilor ce se revărsau dintr-o dată în viața sa.

Își reia studiile continuând să se perfecționeze, absolvind astfel Facultatea de Geografie din cadrul Universității Spiru Haret București (2006-2009), iar în perioada 2010-2013 urmează cursurile Facultății de Litere ale Universității Dunărea de Jos din Galați, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar.

După finalizarea celei de-a doua facultăți decide să intre în învățământ, devenind învățător titular la Școala Gimnazială Movila Miresii din județul Brăila, școală de pe ale cărei bănci și-a luat cu ani în urmă zborul. 

            Publică primul volum de poezii Ancoră la ţărmul iubirii în iunie 2010, la Editura Olimpiada din Brăila. Georgeta Istrate în revista Felicia (numărul din 3.12.2007) spune despre Cornelia că: ,,... are o inimă plină de vise. Crede ca viaţa este un munte abrupt care trebuie urcat treaptă cu treaptă, încet şi conştient, pentru că fiecare pas o maturizează şi  nădăjduieşte să ajungă în vârf, locul de unde panorama vieţii sale va crea un tablou unic".

Constantin Gherghinoiu consemnează în prefața acestei cărți: ,,Ne găsim în fața unei poete care crede în destinul frumos al poeziei pe care o scrie deocamdată în registrul romantic și cu uneltele de care dispune astăzi. Credința în destinul poeziei adevărate o va ajuta pe autoare ca în timp să lărgească aria tematică, să-și racordeze uneltele lirice la temperatura sentimentelor exprimate, să-și cizeleze sentimentele pentru a le ridica la înălțimea lirismului feminin românesc de cea mai înaltă calitate.”

Palmaresul literar al Corneliei Vîju numără în prezent 16 titluri din registre diferite: poezie, interviu, eseuri, astfel: Ancoră la țărmul iubirii, poezii, Brăila, Editura Olimpiada 2010; Căutător în propria viață, eseuri, Brăila, Editura Olimpiada, 2010; Despletind șoapte…, poezii, Brăila, Editura Olimpiada  2011; Interviu cu un aviator, Marian Covache, Brăila, Editura Olimpiada, 2011; Sub pleoapa sufletului, Brăila, Editura Proilavia, 2012; File… din copilărie, Brăila, Editura Sf. Ierarh Nicolae, 2013; Prin poarta copilăriei, Brăila, Editura Sf. Ierarh Nicolae, 2014; Rătăcind pe căile sufletului, Brăila, Editura Sf. Ierarh Nicolae, 2015; Printre rânduri de poveste, Brăila, Editura Sf. Ierarh Nicolae, 2016; Interviuri cu femei-politician brăilene, Brăila, Editura Lucas, 2017; Istorie și viață jertfelnică în comunitatea movileană, Brăila, Editura Lucas, 2017; Interviuri cu oameni de succes, Brăila, Editura Lucas, 2018; Poveste de mai, poezii, Brăila, Editura Proilavia, 2020; Interviuri cu scriitori dunăreni, Iași, Editura PIM, 2021, În oglinda copilăriei, poezii, Brăila, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2022, Interviuri cu brăileni remarcabili, Colecția Interviu, Iași, Editura PIM, 2023.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.