Un premiu care mă onorează

Mulțumesc, distinsului juriu!


Cornelia Vîju, date biografice

 

S-a născut la Movila Miresii (26 noiembrie 1974), judeţul Brăila, fiind cea de-a patra fiică a unei familii simple de ţărani. A urmat şcoala generală din satul natal, iar în anul 1993 finalizează studiile liceale la Grupul Școlar Agricol Brăila, cu specialitatea tehnician veterinar.

Se căsătoreşte, iar apoi urmează o perioadă în care se dedică noii  familii. În anul 2000 devine mamă și dă naștere unei fetițe, Ionela-Georgiana, de care se va ocupa permanent. În anul 2007 devine corespondent al cotidianului brăilean Monitorul de Brăila, al cărui redactor-șef Marian Covache o descoperă și îi încurajează talentul literar. Continuă să scrie versuri, articole de presă și editoriale.

Cornelia Vîju - Orizont cultural

 

Opera oricărui scriitor contribuie la îmbogățirea orizontului cultural al locului căruia îi aparține.

Cornelia Vîju va rămâne peste ani un nume cunoscut pe meleagurile sale natale, Movila Miresii, țesând în paginile misterioase ale istoriei brăilene valoarea sa literară.

De la pana de gazetar a trecut cu sfială către cea a scriitorului înrădăcinat în vatra locurilor de unde a țâșnit în lume, în urmă cu peste 49 de ani.

Cornelia Vîju, APRECIERI CRITICE

 

,,Încă de la primul volum autoarea încearcă să se impună ca poetă, iar apoi ca prozatoare de certă valoare și originalitate, universul poeziei sale înscriindu-se pe coordonatele generale, în direcția tradiționalistă, cumulând într-un timp scurt experiențe creatoare rafinate. Încearcă și chiar reușește să se cunoască pe sine, o parte de treaptă nouă, dar și o reluare, o ridicare spre expresivitatea plenară a unor constante evidente încă de la primul volum. (...)Este printre puținii autori de proză care, prin interviu, reușesc să realizeze un portret, o carte frumoasă, un roman biografic în cazul de față și de aceea spun că se impune de la sine locul ei în istoria speciei.” (Ion Grigoroiu, scriitor în prefața cărții Interviu cu un aviator, Marian Covache)

Cornelia Vîju, un om cât o comunitate

 

Născută în mijlocul unei comunități cu oameni harnici și credincioși, care au inspirat-o în scrierile sale, Cornelia Vîju aparține unui spațiu în care timpul chiar are răbdare.

Cea mai iubită dintre pământence cum îi place zâmbind să se numească, nu a plecat din vatra părintească, ci a rămas pe meleagurile brăilene unde destinul său s-a scris. Un destin frumos pe care a știut să îl modeleze cu măiestrie multiplicând prin scrierile sale talantul primit de la Dumnezeu, acela de a avea harul scrisului. Scrisul care i-a deschis un orizont special în centrul căruia a gravitat comunitatea movileană.

Perioada în care a lucrat ca jurnalist la ziarul Monitorul de Brăila, relatând fapte și evenimente care marcau Movila Miresii, a avut importanța sa, pentru că astfel a fost ghidată pe drumul condeiului devenind cunoscută, iubită și respectată de comunitatea în care trăiește.

Copilăria, dincolo de șoaptele versurilor Corneliei Vîju

 

Copilăria, cea mai frumoasă perioadă din viața unui om, a fost evocată de Cornelia Vîju în patru volume, trei de poezie și unul de proză,  File din copilărie (2013), Prin poarta copilăriei (2014), Printre rânduri de poveste (2016) și În oglinda copilăriei (2022).

Sunt patru volume pe care scriitoarea le-a așternut pe hârtie inspirată fiind de elevii săi. Se pare că fiecare generație formată a trezit în ea sâmburele unei lumi magice pe care a ales să o imprime pe broderia albă a colii de scris.

Temele abordate în poezii sunt specifice perioadei copilăriei, iar prin mesajul lor autoarea încearcă să cultive atitudini și comportamente pozitive, după cum declara în argumentul cărții.