CADRELE DIDACTICE POT PRIMI STATUT DE AUTORITATE PUBLICA. IN CE STADIU ESTE PROIECTUL LEGISLATIV


Material preluat de pe:
http://www.portalinvatamant.ro/

O măsură necesară, cu care sunt în totalitate de acord, de aceea am și ales să postez știrea și aici, pe blogul meu. Mulțumim autorului materialului ! Felicitări inițiatorilor proiectului!

de Banu Alexandra la 11 Mar. 2016 

        Initiativa legislativa privind investirea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, propusa de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, preluata senatorul Liviu Marian Pop si sustinuta in momentul depunerii de 47 de parlamentari, a ajuns pe masa Parlamentului.

Proiectul legislativ prevede ca personalul din invatamant ar putea sa fie investit cu exercitiul autoritatii publice in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu, pentru cresterea respectului copiilor si parintilor fata de aceasta categorie sociala. Pe langa modificarea de statut, initiatorii propun majorarea sanctiunilor impotriva celor care supun cadrele didactice la agresiuni de orice fel, cele mai multe dintre acestea cu o treime din pedepsele actuale.

Proiectul a fost inregistrat la sfarsitul anului trecut la Senat si intra in dezbateri la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, urmand ca in martie sa fie solicitat punct de vedere de la Guvern.

Aceasta initiativa legislativa este sustinuta, potrivit initiatorilor, de studiile facute la cererea Ministerului Educatiei, studii care arata ca in anii trecuti, peste 70.000 de profesori sau educatori au fost jigniti, amenintati sau loviti de elevi sau parinti, din numarul total al cadrelor didactice intervievate, de 586.000.

Potrivit expunerii de motive, un proces de educatie de calitate nu se poate desfasura decat intr-un mediu de respect reciproc intre corpul profesoral si beneficiarii educatiei.

"Este obligatorie sensibilizarea societatii in ansamblul ei cu privire la necesitatea de a transforma sistemul de invatamant, prin consolidarea autoritatii cadrului didactic, pentru a se evita esecul scolar, abandonul, cat si pentru imbunatatirea calitatii educatiei, astfel incat scoala sa asigure formarea unor tineri calificati in raport cu cerintele in continua schimbare pe piata fortei de munca", transmit parlamentarii.

Potrivit propunerii legislative, personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar beneficiaza, in exercitarea atributiilor specific functiei, de toate drepturile, indatoririle si protectia acordate similar functiilor de autoritate publica.

Astfel, se modifica si limitele speciale ale pedepselor prevazute pentru infractiunile la adresa cadrelor didactice, majorandu-se cu o treime in cazul: amenintarilor, lovirilor si altor violente, vatamarilor corporale si altor loviri, omorurilor, dar si in cazul actiunilor de intimidare sau razbunare, comise atat asupra cadrelor didactice, cat si a membrilor familiilor acestora.

sursa: http://www.portalinvatamant.ro/articole/legi-25/cadrele-didactice-pot-primi-statut-de-autoritate-publica-in-ce-stadiu-este-proiectul-legislativ-6179.html?utm_source=portalinvatamant-11032016&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.