Tradiții și obiceiuri românești pe plaiuri movilene

Marți, 8 aprilie 2014 la Movila Miresii au răsunat ,, Cântece și dansuri populare din zona Brăilei”, activitate cultural-artistică cuprinsă în proiectul educațional ,, Tradiții și obiceiuri românești”.
Scopul proiectului este de a promova valorile tradiționale românești, prin implicarea elevilor și cadrelor didactice în diverse activități cu specific popular. Locul desfășurării acestei activități din proiect a fost Căminul Cultural din localitate.
Școala Gimnazială Movila Miresii are ca parteneri în acest proiect următoarele școli: Școala Gimnazială Piscu, din județul Galați, Școala Gimnazială Vulturu, din jud. Vrancea, Liceul de Artă Hariclea Darclee Brăila și Școala Gimnazială Vădeni din Brăila.
Tradițiile românești constituie un tezaur al poporului nostru, iar prin promovarea acestora, copiii descoperă de la vârste fragede semnificația și importanța lor.
Școala movileană, reprezentată de director prof. Mirela Brezuică și-a întâmpinat oaspeții, după cum era și firesc, cu pâine și sare, în semn de dragoste, prețuire și respect. Cu toții știm că în tradiția creștin-ortodoxă pâinea reprezintă simbolul vieții, iar sarea ce i se alătură, mărește puterile magico-rituale ale acesteia. Colacul (forma arhaică a pâinii), proaspăt și rumen, a fost simbolul bucuriei și dovada ospitalității movilenilor.

Activitatea a debutat cu alocuțiunea directorului Școlii Gimnaziale Movila Miresii, dar și cu urările de bine și felicitările primarului movilean, domnul Dumitru Panțuru,  adresate atât oaspeților, cât  și organizatorilor.
Exprimându-și bucuria de a fi prezentă pe plai movilean, Școala Gimnazială Fănuș Neagu, prin directorul său, prof. Emilia Meiroșu, a felicitat organizatorii evenimentului cultural-artistic de astăzi, dar a adus și cuvinte de laudă la adresa comunității locale, subliniind aspectul plăcut pe care îl are comuna și meritul celor implicați în menținerea sa.
            Comunitatea locală a vegheat  la reușita activității și prin organizarea unui Mini-Muzeu al satului Movila Miresii, direct implicată în acest demers fiind reprezentanta Bibliotecii Comunale, d-na Liliana Panțuru.
            Cunoașterea sărbătorilor laice și religioase ale familiei și comunității de la țară, precum și cunoașterea portului popular al zonei, au fost două dintre obiectivele specifice acestui proiect.
 D-na prof. Florica Munteanu, una din coordonatoarele proiectului ,,Tradiții și obiceiuri românești”, a explicat în câteva cuvinte importanța respectării tradițiilor românești, rolul lor în educația copiilor, dar și misiunea celor ce mențin flăcăra aprinsă, referindu-se la cadrele didactice care se implică în astfel de activități, la bătrânii satului care rămân un permanent izvor de inspirație pentru cei mici, dar și dovezilor grăitoare reprezentate de exponatele mini-muzeului, ale căror povești pot fi ticluite privindu-le cu sufletul, nu doar cu ochiul.
Au răsunat glasurile micuților elevi movileni ai claselor pregătitoare chiar la începutul activității, când au interpretat cântece culese din folclor. Au urcat apoi pe scenă elevii din clasele a III-a, dar și grupul de dans al școlii movilene.
 Cântece, dansuri, snoave și strigături culese din popor și-au dat mâna pentru a încărca o filă din albumul școlii movilene, plin cu activități școlare și extrașcolare, iar pentru a mări nota de autenticitate, elevii din ciclul primar care, poate, nu au urcat pe scenă, au reușit să adune priviri și admirație din partea publicului prin organizarea unui atelier al ,,Încondeierii ouălor”, moment care a făcut deliciul micuților creatori de însemne pascale. Dincolo de modelele încercate de micuți, sentimentul bucuriei și al smereniei față de un astfel de obicei, au rezonat în gândurile și sufletele privitorilor.
Elevii Școlii Gimnaziale Vădeni, prezenți pe scenă cu cântece din zona lor, au fost îndrumați de prof. Steluța Perianu și prof. Angela Matrache. Dansurile populare ale zonei Vădeni au fost prezentate de grupul de elevi coordonați de domnul Gheorghe Mihalache.

Să știi mai multe, să fii mai bun!

Strălucirea evenimentului derulat pe plai movilean, astăzi, 8 aprilie 2014, a fost dat și de prezența câtorva școli partenere într-un alt proiect educativ cu Școala Gimnazială Movila Miresii. Proiectul cu aceste instituții de învățământ, urmărește formarea unor aptitudini sportive, dar și schimburi de informații și experiențe educative în cadrul săptămânii ,,Să știi mai multe, să fii mai bun!”
Astfel, Palatul Copiilor din Brăila, reprezentat de domnul director Ghiță Nedelcu, a fost prezent la eveniment cu un grup de elevi, îndrumați de doamna prof. Steliana Ion și au pus în scenă un moment de dansuri. Un program de muzică clasică a fost oferit tot de elevii Palatului Copiilor, al căror profesor îndrumător a fost domnul Virgil Cernat.
Școala Gimnazială Alexandr Sergheevici Puskin Braila a încântat spectatorii cu un moment de dans tradițional rusesc, prin grupul de elevi coordonați de prof. Virginia Nedelcu.
Cum săptămâna activităților Altfel este plină de idei creative și originale, pe terenul de sport al Școlii Primare movilene s-a derulat chiar un concurs de mașini carturi, activitate la care au participat elevii Școlii Gimnaziale Fănuș Neagu și elevii Palatului Copiilor, sub îndrumarea domnului prof. George Prisăcaru.
Și cum pe gustul tuturor elevilor, mici sau mari, sunt competițiile sportive, o altă activitate sportivă a fost meciul de fotbal care s-a desfășurat între echipele școlii movilene, pregătiți de prof. Adrian Baldovin și elevii Școlii Gimnaziale Fănuș Neagu pregătiți de prof. Viorel Ivan.
Școala Gimnazială Movila Miresii, prin activitățile organizate astăzi, a dovedit că nu dimensiunea unei file din orarul său este importantă, ci calitatea conținutului.
Îi felicit și eu pe toți cei care au contribuit la reușita zilei de astăzi, mari și mici, le urez succes din plin în viitoarele activități școlare și extrașcolare.
 Reamintesc tuturor cititorilor că fiecare moment al vieții are frumusețea lui unică pe care e bine să o contemplăm cu ochii, cu inima, cu sufletul…


Cornelia  Vîju 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.