Primăveri cu parfum fănușian

 

 


                                              Primăveri cu parfum fănușian

 

Anul acesta, pe 5 aprilie, ar fi împlinit 90 de ani...

Scriitorul Fănuș Neagu, născut pe tărâm bărăgănean, în localitatea Grădiștea de Sus din județul Brăila, este un nume reprezentativ al literaturii române. Cu plaiul dunărean în priviri, cu văpaia lunii peste creștet, stropit cu vin ce mirosea a Crivăț dincolo de nisipurile imaginației, venind dintr-o țară a hoților de cai, a fost înnobilat cu cele mai năstrușnice clipe de viață care i-au colindat permanent sufletul cu primăveri și taine. Numele lui, evocat în nenumărate rânduri de prietenii săi, dar și de critica de specialitate, aparține unui timp care se dilată în vatra vorbirii, păstrând o putere de dăinuire a cuvintelor.

Prințul metaforei, cum a fost numit, a știut să sculpteze pe muchia cuvintelor și să scrie excepțional, cu o expresivitate literară rar întâlnită. Limbajul fănușian surprinde pe oricine, iar scrierile sale au un farmec deosebit care încântă cititorul și îl determină să nu lase cartea din mână până nu descoperă în întregime povestea. Opera sa, născută sub un petec de cer senin, trasează în imaginația cititorului acea linie fără hotar cu care cucerește privirea oricui.

Din opera sa vastă amintim: Ningea în Bărăgan - povestiri, Dincolo de nisipuri – nuvele, Îngerul a strigat – roman, Frumoșii nebuni ai marilor orașe – roman, Cartea cu prieteni – însemnări, În văpaia lunii – nuvele, Insomnii de mătase – însemnări, Întâmplări aiurea și călătorii oranj – publicistică, Scaunul singurătății – roman, Amantul Marii Doamne Dracula- roman.

 Ziua nașterii sale poartă o mare însemnătate atât pentru noi, cât și pentru toate generațiile ce vor urma și care nu-ți vor usca clipele cu dorul pentru marele scriitor. Cărțile sale rămân  simbol în literatura română, modele de urmat pentru împătimiții condeiului.

La fiecare 5 aprilie se cuvine să îi evocăm numele, să ne împodobim gândurile cu scrierile sale și, în semn de recunoștință, să îngenunchem cu sufletul în fața leagănului copilăriei fănușiene.

Cornelia Vîju

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.