Prin poarta copilăriei - lansare de carte

        Vineri, 19 iunie 2015, în sala Căminului Cultural Movila Miresii, s-a lansat cartea de poezii pentru copii  ,,Prin poarta copilăriei”, tipărită la Editura Sf. Ierarh Nicolae la sfârșitul anului trecut.
        Despre acest volum a vorbit celor prezenți în sală, prof. Mirela Brezuică, cea care a scris prefața, dar și Vasilica Neacșu, prietena autoarei.

Prin poarta copilăriei

discurs lansare

Cartea pe care-o prezentăm astăzi, dragi copii, cuprinde 50 de poezii ce vă sunt dedicate și care surprind teme familiare vouă .
A fost tipărită la Editura Sf. Ierarh Nicolae la sfârșitul anului trecut. Prefața aparține doamnei profesor de limba română Mirela Brezuică, iar băiețelul ce vă zâmbește de-acolo de pe copertă este chiar fiul dumneaei, Mihai Brezuică. Profit de acestă ocazie și le mulțumesc amândurora pentru ajutorul oferit.

Îmi place să cred, că prin acest volum, ancorele copilului din mine au fost aruncate spre țărmul sufletelor voastre mici, doritoare de a explora noul. În scrierea acestor poezii am fost inspirată de elevii mei, astfel că, petrecând un an împreună, am reușit să pătrund în tainica lor gândire, încercând apoi să o redau în versuri simple, ușor de reținut. Majoritatea au fost folosite în serbările clasei noastre și sper că și a altor școlari și preșcolari.

Cu ajutorul vostru am reînvățat să zâmbesc și să mă strecor prin poarta inocenței, să zburd și să trăiesc emoția copilăriei încă o dată. Voi, copiii, reprezentați un dar pentru noi, adulții, sunteți acea taină pe care o regăsim în adierea frunzelor de primăvară, în roșul cireșelor coapte vara, în parfumul crizantemelor de toamnă și-n albul zăpezii cernute lin în orice iarnă.

Prin poarta copilăriei este al doilea volum dedicat vouă, iubiți elevi și al șaptelea din cele publicate de mine.  Următorul va fi de povești cu care  sper să vă captez atenția lecturii la toamnă.
Veți crește și vă veți lua zborul spre zări înalte, așa cum este legea vieții, însă niciodată copilul din inima vostră nu trebuie pierdut. Păstrați-l acolo cât mai mult timp, căci va fi cântecul dulce ce-l veți asculta de câte ori veți privi către acești minunați ani ai copilăriei. Fiecare din noi valorează atât cât iubește. De aceea vă îndemn să iubiți tot ceea ce este frumos și prețios. La școala vieții nu se dau diplome așa cum se dau după încheierea unui an școlar, însă în voi există acea forță ce vă poate transforma pe toți în învingători, prin gingășia și inocența ce le purtați în inimi.
Vă mulțumesc tututor, vă doresc lectură plăcută, iar pentru că astăzi este ultima zi a anului școlar 2014-2015, vă urez să aveți o vacanță plină de povești scrise cu propriul condei!

Cornelia Vîju
  
DE-A COPILĂRIA
 
            Ultimele poezii ale poetei Cornelia Vîju, incluse în volumul Prin poarta copilăriei, dovedesc evoluția creației sale pe linia transformării sentimentelor umane, a frumosului,  în Uni(versuri) pentru copii și oameni cu suflet de copil.
De fapt, versurile scriitoarei îi relevă cititorului acea dimensiune spirituală căreia nicio rațiune nu i se poate împotrivi: Lumea copilăriei cu toate fericirile ei, îndemnându-l să o prețuiască ,,fiindcă zborul ei cel lin” îl poartă ,,spre un cer de vise”.
Este o carte în care autoarea surprinde, cu vârful peniţei, o parte din frământările copilăreşti, din jocul şi surâsul preşcolarului şi al şcolarului, dar și cele mai importante personaje din viaţa acestuia. Copilăria este cea care are puterea de a învia icoana chipurilor dragi  (Cine-i mama, Amintirea bunicii, Tată) atunci când fiecare zi pare anume făcută să ne sărăcească de valori în favoarea nimicului exuberant. A surprins, de asemenea,  poarta naturii, a anotimpurilor, a micuţelor viețuitoare, adăugând în volum câteva pasteluri reuşite ce merită evidențiate: Vânt de toamnăGând de toamnă, Iarna, Magia iernii, Ninge..., Aprilie, Valsul primăverii, Vara.
           Totodată, poeta reușește cu versuri simple, amintind de cele din folclor, să redea bogăția de sentimente omenești cu care a înzestrat în joacă elementele naturii, iar sub bagheta sa magică, acestea se joacă precum copiii. De aici, vine tot farmecul versurilor pline de prospețime, unde candoarea sentimentelor dă substanță poetică prin emoțiile create cititorului. Putem spune că, în general, poeziile Corneliei Vîju refac un univers familiar ce permit totuși evadări în meditație asupra universului copilăriei.
            Putem concluziona, fără tăgadă, că poeziile Corneliei Vîju din acest volum sunt valoroase prin mesajul lor, prin viziunile poetice și lumea creată, autoarea dovedindu-se a fi un condei încercat ce se dăruiește în totalitate și în profunzime poeziei și culturii române, ceea ce, cu siguranță, este admirabil.
Prof. Mirela Brezuică

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.