CONCURSUL ,,MESAJUL MEU ANTIDROG”


 Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila a implementat, pe parcursul anului şcolar 2014-2015, ediţia a XII-a a proiectului naţional „Mesajul meu antidrog”.
Ediţia acestui an s-a desfăşurat sub motto-ul: „Colorează-ţi viaţa altfel … fără droguri!”, în perioada 23 februarie – 08 mai 2015 .
  Scopul proiectului ,,Mesajul meu antidrog”, organizat sub forma unui concurs, l-a constituit  menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri şi reducerea cazurilor de noi consumatori în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal) şi universitar.
            Secţiunile concursului au fost următoarele: film de scurt metraj, spot, eseu literar, arte vizuale şi sport.
 Școala Gimnazială Movila Miresii a participat la secțiunea eseu-gimnaziu, cu lucrarea elevelor din clasa a VIII-a B , Daniela Scarlet și Adina Țigănuș, obținând locul I, coordonator în aceast concurs fiind prof. Mirela Tarța.

Câştigătorii locurilor I în cadrul concursului naţional „Mesajul meu antidrog” ediţia a XII-a, conform sursei:  http://www.comisarul.ro/diverse/coloreaza-ti-viata-altfel-%E2%80%A6-fara-droguri!_487571.html,  au fost:
ARTE VIZUALE  gimnaziu: Gologan Iuliana (Şcoala Gimnazială „Ion Băncilă”)
                              – liceu: Vasile Georgiana-Alina (Liceul de Arte „Hariclea Darclee”)
ESEU  gimnaziu: Ţigănuş Adina şi Scarlet Daniela (Şcoala Gimnazială Movila Miresii)
                        – liceu: Pavel Cerasela-Maria (Liceul de Arte „Hariclea Darclee”)
FILM – liceu: Sasu Cătălin Gabriel, Banu Sebastian, Vlaicu Cristian Valentin, Tudose Andreas Valentin, Băleanu Ştefan (Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”)
 SPOT  liceu: David Zamfir Florin (Liceul Tehnologic „Gh. K. Constantinescu”)

 Iată lucrarea elevelor noastre care a obținut locul I:

Rămâi în povestea noastră!
-eseu -
          Povestea noastră este povestea tuturor copiilor din lume. Sau ar trebui sa fie. Zâmbete, râsete, lacrimi amare, braţe iubitoare de mamă, flori, cer senin, miros de primăvară, prieteni. Da, prieteni...Unii falşi. Cateodată, în drumul nostru nu vom întâlni doar pe Ileana Cosânzeana şi nici pe Făt -Frumos.
Drogul!Un fals prieten, cu care faci cunoştinţă tot prin intermediul unor falşi prieteni. Crezi că ştii totul despre el pentru că ai mulţi prieteni din anturajul tău care l-au încercat şi îţi spun că e bine, e amuzant, după care începe să îţi bată inima tare , ameţeşti şi simţi că nu te mai poţi controla. De fapt, e un străin  care reuşeşte să îţi acapareze viaţa socială şi reuşeşte să intre şi în viaţa de familie. Familia, acel mediu ocrotitor, îşi schimbă rolul în ochii tăi după ce faci cunoştinţă cu drogul. Ea este ultima care află de noul tău „prieten”, dar şi cea mai afectată. Drogurile te fac să încalci orice principiu ce ţi-a fost promovat, în primul rând, de familie. Nu mai ţii cont de ceea ce spun părinţii, banii dispar din casă, viaţa se iroseşte. De aceea te îndemnăm: Rămâi in povestea noastră!
Noi credem că drogurile ne sunt cei mai aprigi duşmani şi nu trebuie să ne lăsăm convinşi de nimeni pentru a le consuma, iar cel care a căzut pradă tentaţiei are dreptul la încă o şansă din partea tuturor.
Deşi se întâmplă mai rar ca elevii de gimnaziu  să consume droguri, este bine de ştiut efectul dezastruos al acestora asupra sanataţii fizice şi psihice al adolescentului. Dependenţa de droguri poate începe într-o discotecă sau la o petrecere la care, "din curiozitate", se fumează o simplă ţigaretă şi de aici începe un drum care poate avea ca finalitate în cel mai fericit caz internarea într-o clinică de dezintoxicare, iar în cel mai rau caz, moartea sau ruinarea sănătăţii.
Drogurile ne fură prietenii adevăraţi. Nimeni nu doreşte lângă el o persoană nervoasă sau apatică, fără aspiraţiile tinereţii,  mereu în cautarea banilor pentru drog, neserioasă, chiar labilă psihic. Aşa că : Rămâi in povestea noastră!
Când visul dispare şi te trezeşti la realitate, constaţi că nu mai eşti acelaşi, deja NU mai eşti TU!
Nu lăsa  drogul  să-ţi răpească  fericirea de a fi tu însuţi!
Nu pierde momentele unice din VIAŢA TA!
,,Rămâi in povestea noastră...” unde vei regăsi dragostea prietenilor, surâsul cald al mamei, fâlfâitul aripilor pescăruşului, răsaritul soarelui şi pe... TINE!
Autori: Ţiganuş Adina, clasa a VIII a B
Scarlet Daniela, clasa a VIII a B
                                                                       

A consemnat: prof. Mirela Tarța


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.