Cronici movilene - interviu cu movileni de succes



Trecem pragul Bibliotecii Comunale Movila Miresii și o rugăm pe d-na bibliotecar Liliana Panțuru să ne răspundă la câteva întrebări, știut fiind faptul că a fost una din elevele ce au făcut cinste școlii movilene.
- Doamnă bibliotecar, vă invit să răscoliți un pic prin ungherul amintirilor și să ne vorbiți un pic despre perioada școlarității dumneavoastră și despre acei dascăli care v-au zidit în suflet frumusețea cărții.
- Îmi amintesc cu nostalgie vremurile în care am fost elevă a școlii movilene, când pentru cadrele didactice exista un respect deosebit, când acestora li se recunoștea strădania lor de a ne învăța tainele cărților. Profesorii vremurilor mele nu permiteau elevilor niciun fel de apropiere, relațiile noastre erau strict oficiale, profesor - elev.

Dacă se întâmplă ca astăzi să întâlnesc în drumul meu foști profesori, majoritatea ajunși la perioada pensiei, recunosc, îi salut cu nemărginit respect și, în același timp, parcă, simt fiorul emoției cum mă cuprinde. Retrăiesc pentru o clipă sentimentul a ceea ce a reprezentat acel dascăl pentru mine.

 Se citea foarte mult în perioada școlarității mele, mă refer la cartea în format clasic. Pe când, acum, se citește mult mai puțin, probabil, datorită internetului și a posibilității de a citi online un text, afirm asta raportându-mă la datele pe care le dețin din funcția pe care o ocup. Chiar se învăța pe vremea când eu eram elevă, existau elevi buni, dar și elevi mai slabi la învățătură. Unii doar atât puteau, alții erau mai leneși. Niciodată părinții noștri nu veneau la școală să reproșeze dascălilor sau să le ceară socoteală pentru o notă mică, ori că ne-au urecheat că am fost neatenți la lecții!

CONCURSUL ,,MESAJUL MEU ANTIDROG”


 Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila a implementat, pe parcursul anului şcolar 2014-2015, ediţia a XII-a a proiectului naţional „Mesajul meu antidrog”.
Ediţia acestui an s-a desfăşurat sub motto-ul: „Colorează-ţi viaţa altfel … fără droguri!”, în perioada 23 februarie – 08 mai 2015 .
  Scopul proiectului ,,Mesajul meu antidrog”, organizat sub forma unui concurs, l-a constituit  menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri şi reducerea cazurilor de noi consumatori în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal) şi universitar.
            Secţiunile concursului au fost următoarele: film de scurt metraj, spot, eseu literar, arte vizuale şi sport.
 Școala Gimnazială Movila Miresii a participat la secțiunea eseu-gimnaziu, cu lucrarea elevelor din clasa a VIII-a B , Daniela Scarlet și Adina Țigănuș, obținând locul I, coordonator în aceast concurs fiind prof. Mirela Tarța.

Cronici movilene - lansare revista




       Vineri, 19 iunie 2015, în sala Căminului Cultural Movila Miresii, înainte de începerea festivității de premiere a elevilor,  școala din localitate și-a lansat primul număr al revistei sale, Cronici movilene
    Despre cum s-a născut această revistă și ceea ce conține ea, a vorbit celor prezenți,  prof. de limba română, Ingrid Ciurc, dar și prof. Mirela Brezuică, directorul Școlii Gimnaziale Movila Miresii și inițiatoarea acestui proiect îndrăzneț.
     Din sumarul revistei, astăzi vă prezint primul material: 


 Rubrica:  Interviu cu movileni de succes

            În curând va apărea primul număr al revistei școlii noastre, Cronici movilene. Câteva cuvinte din partea dumneavoastră, domnule primar Dumitru Panțuru,  ne-ar onora, de aceea, permiteți-mi să vă adresez câteva întrebări:
- Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, care a fost numele dascălului care v-a purtat prima dată prin tainele cărţilor şi ce fel de amintire îi purtaţi în suflet?
- Învățătorul meu a fost regretatul, Aurel Spiță, un om de înaltă ținută, înaintea căruia mi-am plecat cu respect fruntea mereu. Tipul de învățător drept, pentru care actul didactic a fost misiunea propriei vieții. Era tipul dascălului caracterizat de Sadoveanu, un Domnu’ Trandafir al Movilei Miresii. În cartea de onoare a sufletului meu, după cum intuiți, a lăsat o semnătură clară, mi-a fost drag și l-am iubit pentru ceea ce a reușit să sădească în  inima mea de copil, un buchet de idealuri.

Premianta mamei...

       
       Încă o dată, fetița mea, Ionela Georgiana, Geuțu meu - după alint, m-a făcut să fiu mândră de ea. 
     Felicitări scumpo! Domnul să te binecuvânteze cu tot ce-i frumos și îți va fi de folos!Te iubesc!






Prin poarta copilăriei - lansare de carte

        Vineri, 19 iunie 2015, în sala Căminului Cultural Movila Miresii, s-a lansat cartea de poezii pentru copii  ,,Prin poarta copilăriei”, tipărită la Editura Sf. Ierarh Nicolae la sfârșitul anului trecut.
        Despre acest volum a vorbit celor prezenți în sală, prof. Mirela Brezuică, cea care a scris prefața, dar și Vasilica Neacșu, prietena autoarei.

Prin poarta copilăriei

discurs lansare

Cartea pe care-o prezentăm astăzi, dragi copii, cuprinde 50 de poezii ce vă sunt dedicate și care surprind teme familiare vouă .
A fost tipărită la Editura Sf. Ierarh Nicolae la sfârșitul anului trecut. Prefața aparține doamnei profesor de limba română Mirela Brezuică, iar băiețelul ce vă zâmbește de-acolo de pe copertă este chiar fiul dumneaei, Mihai Brezuică. Profit de acestă ocazie și le mulțumesc amândurora pentru ajutorul oferit.

Festivitatea de premiere a Școlii Gimnaziale Movila Miresii, Brăila, 19 iunie 2015- album foto



Diploma de premiant



Vineri, 19 iunie 2015, Școala Gimnaziala Movila Miresii și-a premiat elevii silitori, moment mult așteptat de ei și de părinți, deopotrivă.
 În deschiderea festivității, directorul acestei instituții de învățământ, prof. Mirela Brezuică a spus: ,, Ne bucurăm și sărbătorim astăzi cu toții, tot ceea ce am realizat pe parcursul acestui an școlar, deoarece este momentul bilanțului, când putem spune, cu toată convingerea, că am depus o impresionantă muncă. Am visat, am proiectat împreună, ne-am luptat uneori, poate, cu nesiguranța, iar la sfârșit suntem încântați că am reușit ”.

De câte ori ?



De câte ori să-ți bat în geam
Sărmane om, poveri ce porți
Și strângi cu tine an de an
Comori, dar uiți de frații toți?

De câte ori să te privesc?
Doar să îți văd un mic surâs
Când iată,-n taină-ți glăsuiesc,
Nu merit, măcar, un răspuns?

CONCURSUL JUDEȚEAN DE MATEMATICĂ “PITAGORA” 2014-2015


                 In data de 30 mai 2015 la Scoala Gimnaziala Movila Miresii s-a desfasurat a V a editie a Concursului Judetean de matematica “PITAGORA, concurs  in parteneriat cu  Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Primaria Comunei Movila Miresii.
Școlile care s-au inscris în această competiție au fost:
·         Scoala Gimnazială “Emil Dragan” –Gradistea,
·         Scoala Gimnazială „ Toma Tâmpeanu”-Galbenu (cu structura Drogu),
·         Scoala Gimnazială Chiscani,
·          Scoala Gimnazială Gemenele,

Doamne!



- Doamne, vreau să vin la Tine,
Să cunosc al Tău Eden!
Dar păcatu-n lanț mă ține
Cu ispitele mă-ndemn...

Doamne, vreau să-ți ating rana!
Locul care-a sângerat
Când te-am răstignit, Mărite,
Iar Tu ne-ai răscumpărat.

Doamne, să renunț la toate
Câte-n lume am dobândit,
Este greu, nu pot răzbate
Printre câte am zidit.

Iubirea mea cu gene lungi...



Câmpii de dor scăldate-n soare,
Miresme dulci de maci deschiși,
Se simte a verii candoare,
Iubirea mea cu gene lungi.

Cu tine se încarcă zarea
Și-n ochii tăi ades m-ascund,
La brațul tău mă lupt cu marea
Și nu mă tem că mă scufund.

Vreau să fiu jurnalist, Ediția a VIII-a, 2014-2015

ANTET MECTS  



Concursul județean de limba și literatura română, ,,Vreau să fiu jurnalist”, ediția a VIII-a, mai 2015, organizat de Școala Gimnazială Movila Miresii, jud. Brăila, al cărui coordonator este prof. Mirela Brezuică și-a desemnat câștigătorii.
Aceștia sunt:

Iude


Vezi tu prin lume câte Iude
La orice pas au răsărit?
E glasul trădării zălude
Care pe toți ne-a învrăjbit.

Privește-n jur cum se lovesc
Frați ce au supt același sân,
Cum pentru bani ei se urăsc
Și-n vorbe-și picură venin.

Cu lacătele nepăsării,
Ale lor inimi au închis
Și cu păcatul neiertării
Credința-n Domnul au ucis.