Ziua eroilor, 29 mai 2014, la Movila Miresii - Brăila


Lacrimi,  rugăciuni și flori

De ziua eroilor, locuitorii movileni și-au aplecat fruntea pe umărul istoriei cinstind memoria celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea și libertatea poporului nostru pentru că, în fiecare an, la Înălțarea Domnului, poarta sufletelor românilor este larg deschisă.
Prezenți la ceremonia de comemorare au fost primarul localității, domnul Dumitru Panțuru, preoții Marius Sinca și Stelian Hornea, precum și directorul adjunct al școlii movilene, prof. Mirela Tarța.
După ce s-a oficiat slujba de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, oficialitățile movilene au depus coroane de flori la Monumentul închinat eroilor situat pe strada Târgului din localitate. Primarul movilean a adresat celor prezenți cuvinte prin care și-a exprimat prețuirea pentru eroii noștri.

Jertfa  supremă  a  eroilor

 Elevii Școlii Gimnaziale Movila Miresii, îndrumați de prof. Maria Ghiorghieș și prof. Ionel Laurențiu, au pregătit un moment artistic, de cântece și poezii dedicate eroilor români.
De la doamna prof. de religie, Maria Ghiorghieș, am aflat:
            ,,În  fiecare  an, la  40  de  zile  de  la  Sfintele  Paşti, Biserica  Ortodoxă  sărbătoreşte  praznicul  Înălţării  Domnului.
            Tot  în  această  zi în    Biserica  Ortodoxă  Română, Sărbătoarea  Înălţării  Domnului  se  îngemănează  cu  cinstirea  memoriei  eroilor  neamului  căzuţi  de-a  lungul  veacurilor  pe  toate  câmpurile  de  luptă  pentru  credinţă, libertate, dreptate   şi  pentru  apărarea  şi  întregirea  neamului.
            Asemenea  Înălţării  Domnului  Hristos  la  cer, întru  slavă, în  urma  jertfei  Sale  mântuitoare, jertfa  supremă  a  vieţii  eroilor, contribuie  la  înălţarea  poporului,  la  darul  sfânt  al  unităţii  şi  demnităţii  naţionale.”
 Dacă au înțeles sau nu semnificația evenimentului, micii școlari, nu știm! Însă glasurile lor cristaline au intonat cântece de slavă pentru cei cărora ziua aceasta le este dedicată. Iar poeziile  pregătite au fost recitate cu multă emoție și bucurie. A fost sărbătoare! A fost un moment răscolitor pentru cei rămași în urmă, pentru cei ce conștientizează câtă trudă, cât sânge a curs și de cât sacrificiu au fost capabili înaintașii noștri. Și astfel, în amfora inimii fiecăruia dintre cei prezenți, s-a picurat lacrima recunoștinței, surâsul izbândei și parfumul florilor păcii.
Să arzi pe rugul unui ideal, acela de a-ți apăra țara cu prețul vieții, este un lucru demn de toată stima. Iar cei care au făcut-o cândva au fost cinstiți cum se cuvine de către locuitorii movileni. Și cine știe, din câte micuțe inimi nu au pornit săgeți spre țeluri la fel de înalte, unde iubirea, dăruirea și respectul pentru semeni sunt clar conturate?
Felicitări celor care au știut să consemneze în cartea prezentului un astfel de eveniment.
Să nu uităm, ce spunea un mare român: ,,Timpul șterge, dar știe să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut.”

Cornelia Vîju


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.