Grația folclorului românesc la Movila Miresii - Brăila



Școala Gimnazială Movila Miresii, jud. Brăila a organizat astăzi, 31 mai 2014, Concursul Județean de muzică populară ,,Zestrea movilenilor”, ediția a IV-a.
 Concursul a avut loc la Căminul Cultural din comuna Movila Miresii și a început la orele 10.00.
Prezentatorii evenimentului au fost doi elevi movileni din clasa a VII-a care au făcut o frumoasă  descriere concursului Zestrea Movilenilor și care, în numele școlii pe care au reprezentat-o, au adus mulțumiri invitaților speciali, precum și tuturor celor prezenți în sală.
S-au adus mulțumiri speciale Consiliului Local Movila Miresii prin reprezentantul acestuia, primarul Dumitru Panțuru care a acordat premiile în bani, dar și profesorului de muzică care s-a ocupat de organizarea acestui minunat concurs, prof. Ionel Laurențiu.
Scopul activității este să descopere tinere talente din rândul elevilor și să promoveze cântecul popular românesc. Să trezească sentimente de adâncă prețuire pentru folclor, pentru poporul român, pentru frumos, pentru magica putere pe care ne-o dă muzica populară în vreme de bucurie sau restriște.

 Primarul localității movilene, Dumitru Panțuru a salutat pe cei prezenți în sală, a urat bun venit oaspeților din județ și a felicitat organizatorii care au făcut posibilă derularea acestei ediții. Și-a menținut poziția de a fi în continuare alături de școală, exprimându-și dorința de a reuși pe viitor extinderea acestui concurs și în afara granițelor județului Brăila.
Înainte de a dori succes tuturor celor înscriși în competiție, nu a uitat de Ziua de 1 iunie și a urat ,,La mulți ani!” copiilor prezenți.
Și-a exprimat încântarea de a împărți un moment atât de frumos cu cei din sală, directorul Școlii Gimnaziale Movila Miresii, prof. Mirela Brezuică, care a subliniat scopul concursului, acela de a promova cântecul popular românesc.
,,E de datoria noastră – a subliniat sursa citată - să ajutăm elevii să descopere semnificația cântecului popular de la vârste fragede.  Să nu lăsăm ca evenimentele lumii mondene să aștearnă praful peste adevăratele noastre valori - tradițiile, iar lada de zestre a movilenilor să poată fi redeschisă cu ocazia fiecărei ediții a acestui concurs.” În finalul alocuțiunii sale, a adus mulțumiri primarului movilean pentru susținerea de care a beneficiat școala în organizarea evenimentului și a dorit succes tuturor participanților.

Armonia frumosului reflectată prin folclor
Juriul concursului Zestrea movilenilor a avut următoarea componență: prof. Ionuț Vlad - președintele juriului,  d-na Constanța Mustățea – din partea Primăriei locale, prof. Mirela Brezuică - director Școala Gimnazială Movila Miresii, prof. Veronica Sinca și prof. Florica Munteanu.
 Concursul s-a  adresat elevilor din clasele V-VIII, din școlile din județul Brăila și a avut trei secțiuni, după cum urmează:
Secțiunea I: soliști vocali clasele V-VI;
Secțiunea a II-a: soliști vocali clasele VII-VIII
Secțiunea a III-a: grupuri vocale
Proba de concurs a constat în interpretarea a două melodii celebre din muzica populară românească, cu sau fără acompaniament instrumental.
Școlile care s-au înscris în competiție au fost următoarele: Școala Gimnazială Chiscani, Școala Gimnazială Jirlău, Școala Gimnazială Șuțești, Școala Gimnazială Gradiștea, Școala Gimnazială Viziru, Școala Gimnazială Victoria și, desigur, Școala Gimnazială Movila Miresii care a fost gazda evenimentului.
 O prezență plăcută a acestui concurs a fost Nicoleta Ghelase, elevă a Liceului de Arte Brăila, fostă elevă a școlii din  Movila Miresii, care a încântat sala cu un colaj de cântece interpretate atât în debutul concursului, cât și în momentele deliberării juriului. O adevărată încântare a izvorât din inimile celor prezenți când Nicoleta, movileanca înzestrată de Dumnezeu cu o voce de aur, a înterpretat piese din portofoliul folcloric românesc.
Premiile obținute au fost următoarele:
Secțiunea I: soliști vocali clasele V-VI;
Mențiune: Lăptucă Daniela , Școala Gimnazială Movila Miresii
Premiul III: Pătrânoiu Alexandra, Școala Gimnazială Jirlău
Premiul II: Husein Daniela, Școala Gimnazială  Șuțești
Premiul I: Neacșu Andreea, Școala Gimnazială  Chiscani
La secțiunea a II-a: soliști vocali clasele VII-VIII, s-au obținut următoarele rezultate:
Mențiune: Golea Alina, Școala Gimnazială  Movila Miresii
Premiul III: Dumitru Alexandru, Școala Gimnazială  Gradiștea
Premiul II: Băjenaru Veronica, Școala Gimnazială  Viziru
Premiul I: Giol Georgiana, Școala Gimnazială  Victoria
La ultima secțiune, aceea a grupurilor vocale, premiile au fost obținute astfel:
Mențiune:
Grupul vocal Flori de câmp, Școala Gimnazială  Jirlău
Grupul vocal  Grădișteanca, Școala Gimnazială  Gradiștea
Premiul III: Grupul vocal  Dunărenii, Școala Gimnazială  Chiscani
Premiul II: Grupul vocal  Movilenii, Școala Gimnazială  Movila Miresii
Premiul I:
Grupul vocal  Rapsodia, Școala Gimnazială  Șuțești
Grupul vocal  Nectar, Școala Gimnazială  Viziru
Cu vădită părere de rău, președintele juriului, prof. Ionuț Vlad, a spus că în această ediție nu se poate acorda trofeul, deoarece din sală, concurenții cei mai bine pregătiți, cei de la Școala Gimnazială Viziru, s-au prezentat cu piesa de anul trecut, obținând astfel doar Premiul I. Celelalte grupuri participante, se pare, nu s-au ridicat la înălțimea exigențelor trofeului mult râvnit.

Fiecare clipă a vieții ne transformă ireversibil
 Ziua de 31 mai 2014 va rămâne consemnată în inimile celor prezenți ca un adevărat deliciu sufletesc.
Imaginați-vă cât de încântător este să vezi cum răsună notele muzicii populare din glasuri tinere, din inimi micuțe, pline de inocență. Glasuri care ne-au reamintit cât de speciale sunt vasele în care Divinitatea alege să-și toarne creația!
Că fiecare moment al vieții ne transformă ireversibil știam deja, însă astăzi, spațiul movilean ne-a dăruit încă un mănunchi de astfel de clipe unice, pline de beatitudine sufletească.
 Și astfel, folclorul, acel izvor al trăirilor lăuntrice din om,  care ne-a alinat de-a lungul vremii dureri și doruri, ne-a răsfățat cu adevărate mărgăritare ce-au strălucit pe scena Căminului Cultural Movila Miresii, astăzi, în ultima zi a lunii florilor.
Felicitări tuturor participanților, coordonatorilor, organizatorilor și autorităților locale movilene care au dovedit încă o dată că una din prioritățile sale este educația și susținerea copiilor, atât în activități școlare cât și extrașcolare.


Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.