Sărbătorind țara mea, colțul meu de rai…




Motto: ,,Țara mea-i un colț de rai,
   Un buchet de flori de mai…”


Pentru a cinsti cum se cuvine Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la  înfăptuirea Marii Uniri, joi, 29 noiembrie 2018, elevii Școlii Gimnaziale Movila Miresii din județul Brăila, au organizat o activitate extrașcolară de excepție.
Cărțile de istorie din inimile elevilor movileni au fost deschise la paginile în care s-au scris toate evenimentele ce au precedat și au dus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Preț de câteva ore cortina timpului a fost ridicată, iar personalități istorice marcante care în urmă cu o sută de ani și-au dat mâna pentru împlinirea țelului românilor – Unirea - au fost rememorate cu respect și considerație.

Este cunoscut faptul că orice eveniment deosebit nu poate să aibă loc fără un inițiator pe măsură! Conducerea școlii, reprezentată de prof. Mirela Brezuică și prof. Otilia Steluța Miron, a reușit să adauge încă o pagină de aur în cartea de onoare a instituției de învățământ movilene.
Pentru a marca cum se cuvine Centenarul Marii Uniri, elevii însoțiți  de doamnele director și de ceilalți profesori au pornit într-un marș omagial, din fața școlii spre sediul Căminului Cultural din localitate, purtând în mâini steaguri tricolore, intonând strofe din imnul țării noastre, ,,Deșteaptă-te române!” și strigând plini de curaj: ,,Trăiască România!” Uimind comunitatea movileană cu entuziasmul lor, aceștia  au oferit o lecție de patriotism tuturor celor care i-au admirat, lecție pe care și-au însușit-o în școala care-i formează.

Sala Căminului Cultural a devenit neîncăpătoare pentru locuitorii movileni care au dorit să se alăture acestei manifestări dedicate aniversării unui act istoric unic - Marea Unire - pe care școala are datoria să-l cultive, să-l evoce și să-l transmită din generație în generație.
După o primire tradițională cu pâine și sare, a urmat intonarea de către toți cei prezenți a Imnului României, sala răsunând de glasuri cuprinse de emoție și binecuvântare.
Activitatea a debutat cu discursul d-nei director, prof. Mirela Brezuică, care a vorbit despre însemnătatea, în An Centenar, a tuturor faptelor istorice semnificative ce nu trebuie date uitării. A subliniat că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 întruchipează năzuințele tuturor românilor. A redat în câteva cuvinte  dimensiunea, solemnitatea și valoarea acestei zile, evidențiind eroismul și sacrificiul celor ce ne-au oferit acest neprețuit dar – Unirea.
Primarul localității Movila Miresii, dl Dumitru Panțuru, prezent la eveniment,  a felicitat  organizarea deosebită a acestei manifestări școlare. A amintit, în cuvântarea sa, despre frumusețea țării noastre, despre trecutul glorios și valoros pe care avem datoria să-l cinstim cum se cuvine. I-a îndemnat pe elevi să continue a se apleca asupra cărților în care ne este prezentat trecutul, asupra marilor opere românești, pentru a cunoaște pe deplin OAMENII ce au scris cu adevărat istoria, cei care au înfăptuit mărețul ideal de secole al românilor – Marea Unire.
Biserica movileană a fost reprezentată la eveniment de Pr. paroh Marius Sinca și Pr. Bogdan Alexandru Ionescu care au ținut o slujbă în memoria celor care au plătit cu prețul vieții lor apărarea pământului strămoșesc, dar și pentru a releva corespunzător importanța acestui act național istoric.
Cuvinte rodnice pentru ogorul sufletesc a rostit Pr. Ionescu, amintind numele unor personalități importante ale României și citând vorbele înțelepte ale acestora. Le-a vorbit celor prezenți despre împrejurările în care ,,Porțile Carpaților s-au deschis…”, despre ,,Lacrima pierdută a României…” și despre ce reușesc românii să înfăptuiască în fiecare zi dacă se unesc de la cei mai mici, la cei mai mari, exemplificând chiar cu reușita ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, edificiu închinat și eroilor care s-au jertfit pentru Marea Unire.
După ce s-au rostit discursurile invitaților, s-a continuat  cu prezentarea unui program artistic pregătit de școlarii și preșcolarii movileni îndrumați, după cum era și firesc, de dascălii lor, momentele respective având ca temă  ,,Înfăptuirea Unirii” și ,,Tradițiile românești”.
Pe lângă interpretarea unor cântece și poezii patriotice și a unor dansuri tradiționale, elevii au pregătit mai multe scenete din care amintim:  ,,Moş Ion Roată şi Unirea”/,, Mama și fiul"/ ,,Sfatul Țării " / "Miorita" și ,, Domnitorii Unirii”.
Frumusețea și originalitatea costumelor purtate de către micii și marii artiști, dar și costumele tradiționale ne-au reamintit, încă o dată, că tradiția este o sinteză a geniului național, singura permanență a poporului român, atât de încercat de-a lungul vremii.
La sfârșitul programului  s-a cântat ,,La mulți ani!” și au răsunat aplauze. Cerul a picurat stropi de emoție și binecuvântare, sfințind, parcă, pământul movilean cu sentimente de patriotism izvorâte din sufletele locuitorilor săi.
Încă o  pagină de recunoștință colorată în roșu, galben și albastru s-a scris pe meleagurile movilene acum, la sfârșit de noiembrie 2018, pagină pe care, am convingerea că timpul nu o va șterge nici peste o sută de ani.
La mulți ani, Români!
La mulți ani, România!


Cornelia Vîju


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.