Am plecat să colindăm!

Și anul acesta, la fel ca-n anii trecuți, Primăria Movila Miresii a fost una din gazdele alese de către elevii movileni pentru a vesti Nașterea lui Hristos.  
Cum Movila Miresii este un loc unde tradițiile sunt respectate cu sfințenie, alături de colinde, ,,Capra” a fost unul din obiceiurile pe care elevii movileni l-au prezentat, obicei care încă își păstrează frumusețea și a cărui semnificație vizează trezirea rituală a gazdelor și pregătirea sufletească pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă.  
Conform scrierilor de specialitate, Capra se alcătuieşte dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap al acestui animal. Masca este însoţită de o ceată zgomotoasă, care îi acompaniază dansul. Capra saltă şi se smuceşte, se roteşte şi se apleacă, clămpănind ritmic din fălcile de lemn. Un spectacol ce se remarcă mai ales prin originalitatea costumului şi a strigăturilor.  

,,Ța, ța, ța, căpriță, ța!/ Cu covor și cu basma!  Pentru anul care vine / S-auzim numai de bine! Belșugul să vă sporească/ Și copiii mari să crească!”   
Glasurile cristaline ale colindătorilor au adus bucurie în inimile celor ce i-au ascultat, iar edilul comunei, domnul Dumitru Panțuru i-a răsplătit pe copii cu dulciuri și bani. Cum, întâmplător, la primărie era prezent și un mesager al Moșului (domnul Ion Zainea), încântat fiind de prestația colindătorilor, i-a răsplătit și el cu generozitate pe aceștia.  
Emoția acestei perioade din an, când fiecare dintre noi devine mai bun, mai tolerant și mai generos cu semenii, se oglindește fidel în toate versurile colindelor.    ,,Ia sculaţi voi gazde mari/ Ia sculaţi români plugari/ Că vă vin colindători/ Noaptea pe la cântători, / Nu vă vin cu nici un rău, /Ci v-aduc pe Dumnezeu!”  
          Așadar, clinchetul clopoțeilor și celelalte cântece interpretate de micii colindători au strecurat iubirea, blândețea, bunătatea în inimile noastre, a celor prezenți, urcându-ne pentru câteva clipe gândurile pe zări cerești: ,,Om bun deschide-ne poarta,/ Dă-ne o coajă și nu ne goni /Și-n schimb îți vom alunga tristețea, /Cu vesele cântece și ghidușii”  
          Și, cum cea mai potrivită culoare ce-ar trebui purtată în aceste zile în sufletele tuturor este aceea a bucuriei, vă îndemn și eu s-o purtați, nu doar în momentele de sărbătoare, ci pe tot parcursul anului viitor.   
Sărbători binecuvântate!   
La mulți ani!  


Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.