Crăciun 2017, București, România



O viață închinată lui Hristos







Istorie și viață jertfelnică în comunitatea movileană


PARTEA a II-a
În memoria preotului

Stelian Hornea

În loc de prefață...

Inimă ce-a sângerat pentru aproapele său

În trecerea pe Pământ, fiecare om are o poveste pe care și-o scrie cu propriile mâini, în care alegerile îi sunt esențiale. Poate fi o poveste frumoasă, plină de iubire sau una presărată de suferințe și multe încercări. De când ne naștem și până pășim în eternitate, viața ne este o continuă lecție. O lecție din care învățăm să iubim, să iertăm, să dăruim.
Ca să înțelegem procesul creației noastre, trebuie să privim prin propriile lentile ale sufletului, nu doar ale  minții. Să conștientizăm că pentru fiecare om există o bucată de cer pe pământ. Că Dumnezeu a lăsat pentru oricine un loc sub soare și că nu trebuie să lovim în semeni niciodată, deoarece drumul fiecăruia este unic și irepetabil.

Istorie și viață jertfelnică în comunitatea movileană


PARTEA ÎNTÂI

Pași prin trecutul unei comunități

Freamătul rădăcinilor movilene
Despre trecutul oricărui ținut al neamului omenesc se ocupă istoria. Despre rădăcinile și evoluția  comunității noastre  aflăm tot privind în icoana timpului deja scurs.
Într-unul din eseurile apărut în volumul Căutător în propria viață (apărută la Editura Olimpiada în anul 2010),  vorbeam despre rădăcinile fiecărui om, acele fire nevăzute ce ne leagă și ne readuce din orice colț de lume unde, poate, ajungem să pășim într-un anumit moment al existenței noastre.
          Așezată în Câmpia Bărăganului, Movila Miresii este un loc ce a inspirat multe condeie, prin legenda ce-o ascunde. Din poveștile bătrânilor satului legenda s-a creionat astfel:
Pre vremuri de demult, într-o iarnă, pe un vifor mare, prin partea locului trecea o nuntă cu toți nuntașii, iară mireasa era adusă de mire    într-un car cu boi. Pe drum, s-a desprins fundătoarea carului și mireasa a căzut în zăpadă. Când au observat nuntașii lipsa miresei erau departe și, deoarece era viscol mare, fiind și pe înserat,  n-au mai putut să o găsească.
Se zice că la o movilă din apropiere era o târlă ciobănească și ciobanul, condus  de lătratul câinilor, s-a dus în partea locului și a găsit mireasa în zăpadă. Aducându-o la târlă, a luat-o de nevastă și au întemeiat prima familie din zonă. De aici vine denumirea de Movila Miresii.

Am plecat să colindăm! - album foto






Am plecat să colindăm!

Și anul acesta, la fel ca-n anii trecuți, Primăria Movila Miresii a fost una din gazdele alese de către elevii movileni pentru a vesti Nașterea lui Hristos.  
Cum Movila Miresii este un loc unde tradițiile sunt respectate cu sfințenie, alături de colinde, ,,Capra” a fost unul din obiceiurile pe care elevii movileni l-au prezentat, obicei care încă își păstrează frumusețea și a cărui semnificație vizează trezirea rituală a gazdelor și pregătirea sufletească pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă.  
Conform scrierilor de specialitate, Capra se alcătuieşte dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap al acestui animal. Masca este însoţită de o ceată zgomotoasă, care îi acompaniază dansul. Capra saltă şi se smuceşte, se roteşte şi se apleacă, clămpănind ritmic din fălcile de lemn. Un spectacol ce se remarcă mai ales prin originalitatea costumului şi a strigăturilor.  

Darul meu secret...


Darul meu, bucuria ta! -album foto


Darul meu, bucuria ta!


Perioada sărbătorilor de iarnă a fost dintotdeauna preferata copiilor, dar și a noastră, a adulților. Poate pentru că este momentul din an când primim din sacul lui Moș Crăciun darul mult așteptat. Sau poate pentru că avem ocazia să ne felicităm semenii fără să fie aniversarea lor, să dăruim și să facem cât mai multe gesturi caritabile.

Elevii  Școlii Gimnaziale Movila Miresii, din clasele Pregătitoare A și a IV-a A, coordonați de învățătoarele lor, au organizat zilele acestea, în parteneriat cu biserica din localitate, o activitate de voluntariat  intitulată: ,,Darul meu, bucuria ta!” ce a constat în  oferirea de alimente, hăinuțe  și dulciuri  unor familii nevoiașe .
Acestei activități de formare a unor atitudini moral-civice pozitive față de persoanele aflate în nevoi i s-a alăturat și prof. religie Maria Ghiorghieș și, bineînțeles, preoții movileni,  Pr. Marius Sinca și Pr. Bogdan Alexandru Ionescu. Astfel, câteva familii din localitatea movileană au primit vizita neașteptată a celor implicați în activitate.
Mulțumim directorului școlii movilene, prof. Mirela Brezuică care reușește permanent să trezească în inimile elevilor sentimentul generozității, dăruirii și al recunoștinței.
Mulțumim tuturor părinților care ne-au sprijinit și ne-au fost alături în astfel de acțiuni filantropice.  

Serbarea de Crăciun, album foto


În așteptarea sărbătorilor de iarnă...