În ochii tăi...



În ochii tăi au răsărit poeme,
Ce‑n taină le presară gândul meu
Şi-n care străjuiesc din vreme-n vreme,
Albi porumbei din lira lui Orfeu.

Te-ai  întrupat din ancestrale ţărmuri,
Cu pasul lin mă-nveți al vieţii vals,
Înamorată de-ale tale doruri
Aleg să-ţi fiu al clipelor suspans.

La mulți ani, 2015!











    Și pentru că anul 2015 ne bate-n fereastră, urez cititorilor mei, fideli și nefideli, multă sănătate, pace în suflete și iubire fără margini.
                La mulți ani, frumoși și fericiți!

Ninge...

Ninge, ninge peste lume
Stele argintii din cer,
Dați de veste! să se-adune
Bucuria în eter.

Ninge, ninge cu albi fluturi,
Întind palmele să-i prind,
În văzduh i-arunc, îi scutur
Se topesc de cum i-ating.

La mulți ani, de Sf. Ștefan!



    Pentru tine, cel (cea) care porți numele acestui sfânt, îți urez :,,La mulți ani!”, plini de sănătate, lumină și pace sufletească.





Crăciun fericit, tuturor vizitatorilor blogului meu!


Pentru că ne este dragă Casa Domnului, am colindat-o cu multă bucurie…

Care este locul unde ne simțim cel mai bine? Unde sufletele noastre devin clopoței de cristal ce răsună melodios la auzul Cuvântului lui Dumnezeu? Biserica, desigur!
Elevii Școlii Gimnaziale Movila Miresii, din clasele primare, însoțiți de învățătorii lor, au pregătit un moment de colinde pe care l-au prezentat în Biserica Duminica Tuturor Sfinților .din localitate.
,,Sus boieri nu mai dormiți”, ,,Florile dalbe”, ,,Steaua sus răsare”, ,,Astăzi s-a născut Hristos” au fost doar
câteva colinde din colajul  interpretat de micuți.
Aceștia au fost răsplătiți cu dulciuri și cu câte un calendar creștin-ortodox de către preoții movileni, Marius Sinca și Stelian Hornea.

Domn, Domn să-nălțăm...


        Și, după cum era și firesc, nu am uitat nici anul acesta să colindăm locul în care cărțile alcătuiesc un templu de înțelepciune, biblioteca.
Un grup de elevi ai clasei I-A, ai Școlii Gimnaziale Movila Miresii, a plecat să colinde Biblioteca din localitate și au fost primiți cu mare căldură de către d-na bibliotecară, Liliana    Panțuru.

Și pentru că am fost cuminți, Moș Crăciun a venit și ne-a oferit câte un dar....


O, brad frumos, o, brad frumos, cu cetina tot verde!

Cu doamna învățătoare, așteptându-l pe Moș Crăciun...


Bucuria Crăciunului redată de micuții elevi din clasa I-A


Am plecat să colindăm... colegii mai mici, dar și dascălii noștri


           Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Movila Miresii a bătut la ușa sufletelor celor dragi în  dulcele ecou al colindelor , amintind astfel de frumusețea iernii, de Nașterea Domnului Iisus Hristos și de nemărginita Sa iubire....


Vânt de iarnă


Peste dealuri val-vârtej,
Iarna a sosit grăbită,
Poartă cizme și cojoc
Prin zăpada lin cernită.

Vântul calcă-n urma ei,
Șuierând suflă ger mare,
Și vestește pe alei:
S-au dus  zilele cu soare!

Povestea lui Moș Crăciun


Se spune că, odată, pe pământ,
În așternut de paie s-a născut,
Un Prunc frumos precum un cânt
Care iubire pentru oameni a avut.

Și-acolo-n acea iesle, a sa mamă
L-a alăptat la sânul ei cel sfânt
Și l-a-nvelit cu călduroasă blană,
Primită de la soața lui Crăciun.

Decembrie


Curg colinde la ferestre,
Clinchet vesel răsună,
E Crăciunul  de poveste
Care pe toți ne-adună.

În noapte se aud renii
Moșului ce spre copii,
Lunecă pe-ale lui sănii
Să aducă daruri mii.

Îl aștept și-n casa noastră
Căci am fost ascultător,
Am să-l zăresc din fereastră
Și am să-l colind ușor.

Rugăciunea



            Rugăciunea este prietena ta când pendulezi între singurătate, tristeţe sau durere. Îţi înmoi buzele în călimara inimii şi-apoi începi să scoţi suferinţa, neliniştea, zbuciumul care s-au îngrămădit acolo. Cu capul plecat, mâinile împreunate şi cu genunchii atingând umil pământul, ochii încărcaţi de lacrimi îşi încep sfioşi ruga către Cer. Este momentul cel mai intim dintre tine şi Dumnezeu, când nevoia de El îţi încarcă fiinţa şi-L cheamă cu fiecare celulă a corpului. Dincolo de semnul Sfintei Cruci, buzele tale rostesc  rugăciunea pe care o porţi  în suflet de mic copil, iar apoi începi să deşiri prin cuvinte simple adevărata durere ce te străbate în acel moment. Şi dincolo de iertare îi ceri ajutorul necondiţionat, ajutor pe care chiar El ţi l-a promis când a zis să-i pui pe umeri toată povara ta.
"Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi ".(Matei, cap 11, versetul 28).  

La mulți ani, tuturor ce poartă numele Sfântului Nicolae!




AVAP- felicitare, de Moș Nicolae



Legenda Sfântului Nicolae

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea  măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.
Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea de maritiș pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcopul care lăsa săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.

Pagini de istorie – parcurse de elevii movileni


1 Decembrie- Ziua Națională a României


Vineri, 28 noiembrie 2014, elevii Școlii Gimnaziale Movila Miresii din învățământul primar, au pregătit un moment special dedicat Zilei Naționale a României.

Elevii claselor a IV-a, îndrumați de învățătorii lor, Ionica și Milan Ciocârlan, au dovedit colegilor din clasele mai mici că ora de istorie le este foarte dragă și au convins auditoriul de obligaţia ce-o avem, faţă de noi înşine şi faţă de generaţiile următoare, de a preţui şi de a transmite mai departe valorile neamului nostru. Astfel, de la acești elevi am aflat ce semnifică pentru noi, românii, ziua de 1 Decembrie și cine au fost cei care i-au lăsat însemnele în istoria țării.


 Poezii și cântece, specifice evenimentului aniversat, au interpretat și elevii claselor I, a - II-a și a- III-a coordonați de învățătoarele:  Florica Munteanu, Mariana Cărbunaru și Gianina Sandu.
Să oglindești în inimă măreția strămoșilor tăi, datorită cărora astăzi trăim într-o țară liberă și unită este sentimentul ce ne străbate pe toți românii de pretutindeni, la fiecare zi de 1 Decembrie din an.