Nuanțe de toamnă, un nou început


Festivitatea de deschidere a anului școlar 2016-2017
Astăzi, 12 septembrie 2016, la fel ca-n toate școlile din țară și la Școala Gimnazială Movila Miresii din județul  Brăila  a sunat primul clopoțel dintr-un nou an școlar.
Dacă în alți ani pomii tremurau a început de toamnă, de data aceasta soarele a dăruit cu generozitate din razele sale tututor copiilor ce-au răspuns chemării clopoțelului.
La festivitate au fost prezenți directorul instituției de învățământ, prof. Mirela Brezuică, directorul adjunct, prof. Mirela Tarța, din partea Consiliului Local, domnul viceprimar Vasile Bădără, din partea bisericii preotul paroh Marius Sinca și, desigur, toate cadrele didactice movilene.

După urările firești de bun venit, directorul școlii, prof. Mirela Brezuică a spus:
,,Prima lună de toamnă, septembrie, toți o asemănăm cu ideea educației, implicit cu debutul unui nou an școlar. Voi, învățăceii, așteptați să vă întoarceți cu nerăbdare la școală, să descoperiți lucruri noi și să vă lărgiți orizontul cunoașterii.
 Știm cu toții că școala este locul devenirii noastre, locul unde învățăm unii de la alții lecția comunicării, a toleranței, a egalității de șanse, a deschiderii către lume. Pentru că școala reprezintă în mod egal: cultură, știință, dar și etică, spiritualitate, prietenie.
La început de an școlar, vreau să-mi exprim încrederea în competența cadrelor didactie de a modela personalități și de a le oferi exemple de viață. Părinților le mulțumesc pentru sprijinul oferit școlii și-i invit, din nou, să se implice activ în educația propriilor copii, pentru că ei sunt partenerii noștri în formarea tinerelor caractere.
Elevilor le adresez provocarea competiției, a muncii, a disciplinei și studiului cu seriozitate, pentru că numai astfel aspirațiile le  pot deveni realitate.
Mulțumesc, în mod deosebit, autorităților locale pentru sprijinul acordat în amenajarea spațiului școlar.”
Școala trebuie să ne învețe să fim oameni
Copleșit de emoții, reprezentantul Primăriei, viceprimarul Vasile Bădără și-a început discursul într-o notă plină de umor, smulgând astfel zâmbete de pe buzele tuturor celor prezenți,  susținând cât de fericit se simte ca și ,, primar pentru o zi”, făcând aluzie chiar și la un film binecunoscut, cu o situație asemănătoare.
Și pentru că emoțiile elevilor parcă se mai risipise, mesajul viceprimarului, a fost ascultat cu mult interes:
,,Școala trebuie să ne învețe înainte de toate să fim oameni, iar de noi toți depinde să facem din această nobilă misiune o reușită. Avem marele privilegiu să trăim într-o comună care a făcut din învățătură un blazon. Noi, autoritățile locale am sprijinit și vom sprijini traiectoria șolii pentru a-și atinge performanțele. Susținerea noastră se menține consistent din punct de vedere financiar, dar și moral. Vom continua să sprijinim inițiativele școlii, pentru a crește calitatea actului educațional pentru că o lume mai bună poate fi construită doar de oameni instruiți.”
A încheiat cu câteva urări adresate celor prezenți, elevilor teme ușoare și note mari, părinților putere de muncă, iar dascălilor capacitatea de a-și îndeplini menirea, aceea de a educa.

Familia, școala și biserica sunt centre vitale ale educației pentru viață
Cum de fiecare dată la început de drum cerem binecuvântare divină, iată că preotul Marius Sinca i-a îndemnat pe cei prezenți să rostească într-un glas rugăciunea, atât de complexă și grabnic ajutătoare,  ,,Tatăl nostru”.
,,Orice început să-l facem cu Dumnezeu – a spus părintele - pe care să-l punem la temelia vieții, să-i cerem ajutorul și să-i mulțumim pentru toate. Dacă Dumnezeu ne este prezent în inimă și suflet, vom reuși să culegem multe roade de pe urma copiilor noștri. Cea mai mare bucurie pe care o putem trăi este reușita lor, de aceea vă îndemn să-i sprijinim  permanent, căci  familia, școala și biserica sunt centre vitale ale educației pentru viață.”
După încheierea festivității, elevii, însoțiți de mămici, tătici, bunici sau alte rude, plini de emoție, au pășit în sălile de clasă, frumos amenajate, care îi așteptau să le însuflețească. Cum o vorbă înțeleaptă spune că ,,Omul sfințește locul”, este firesc să afirmăm că și elevii dau strălucire și valoare școlii în care învață.
Dacă elevii din clasele mai mari și-au stăpânit ușor emoțiile, prichindeii ce au pășit în clasa pregătitoare erau uimiți de ceea ce au observat în prima zi, o mare de școlari și profesori care parcă nu semăna  cu mediul grădiniței de unde ei au venit. Abia când au pășit în sălile de curs s-au mai liniștit.
Și iată cum alte clipe frumoase, pline de încărcătură emoțională, s-au scurs în clepsidra noului început.
Înainte de a încheia, doresc și eu tuturor elevilor succes în activitățile școlare și extrașcolare, iar cadrelor didactice movilene multă răbdare, blândețe și înțelepciune.

Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.