Cinstirea eroilor la Movila Miresii

Astăzi, 9 iunie 2016, elevii Școlii Gimnaziale Movila Miresii s-au întors în timp, ca să readucă  imaginar, în atenția contemporanilor,  vitejia strămoșilor. Cu ajutorul consemnărilor istorice, ei ne-au reamintit  despre puii de lei - eroii neamului românesc, cu brațe tari și voință de oțel. De toți cei ce au dat piept cu dușmanii pentru apărarea patriei, acei bărbați care s-au jertfit pentru țară, pentru libertate, pentru o viață mai bună.
Ziua Eroilor neamului românesc coincide cu  sărbătoarea de Înălțare a Domnului, în calendarul creștin-ortodox, astfel că, locuitorii movileni și-au cinstit eroii, rugându-ne pentru ei și înălțând glasuri de slavă.

La Monumentul Eroilor situat pe strada Târgului din Movila Miresii, într-un cadru ceremonial, astăzi s-au depus coroane de flori de către autoritățile locale, reprezentate la eveniment de primarul Panțuru Dumitru și viceprimarul Bădără Vasile, dar și de către conducerea școlii movilene reprezentată de director prof. Brezuică Mirela și director adjunct, profesor Tarța Mirela.
După oficierea unei slujbe în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă, de către preot paroh Sinca Marius, un grup de elevi, coordonați de prof. Neacșu Vasilica și prof. Ghiorghieș Maria, au prezentat  un program artistic cu poezii, tropare și cântece patriotice.
Versuri răscolitoare precum: ,,Sub iarba ce-a crescut pe dâmburi de morminte / În mrejele uitării, zac mii de oseminte / A celor ce-au căzut pe câmpuri de bătaie / Sub ciuruit de gloanțe și bombe de văpaie” au răsunat de pe buzele micilor școlari, iar corul școlii a reamintit celor prezenți despre îndemnurile înaintașilor din ,,Treceți batalioane române Carpații”, ne-a strecurat emoția prin ,, Imnul eroilor”, ne-a reamintit de vitejie interpretând cântecul ,,Drum bun ” și a făcut cunoscut încă o dată ,, Graiul neamului”.
O zi plină de recunoștință, pioșenie și multă rugăciune. Plină cu momente de reculegere în semn de respect pentru toți care și-au dat viața pe câmpul de luptă. Un mănunchi de clipe ce au aprins torțele din sufletele noastre și ne-au reamintit că pietrele vorbesc, codrul freamătă și apele ascund în adâncurile lor zeci de mărturii ale vitejiei neamului românesc.
Încă un prilej prin care zeci de cuvinte emoționante au răzbătut dincolo de morminte, când pe treptele sfinte ale monumentelor istorice din toată țara s-au așezat mii de flori, în semn de omagiu și prețuire pentru bravii noștri români.

Cornelia Vîju



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.