Școala Gimnazială Movila Miresii la aniversare


 Ziua când școala înflorește de zâmbet, emoție, cântec și bucurie
În calendarul sufletesc al fiecăruia dintre noi, se înscriu aproape în fiecare zi evenimente semnificative.
Astfel, ziua de 8 noiembrie a fiecărui an, când  creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, este întotdeauna consemnată în inimile elevilor și cadrelor didactice movilene cu mult respect, deoarece este dedicată patronilor spirituali ai școlii lor.
Conform cultului creștin-ortodox prin cuvântul ,,arhanghel” înțelegem ,,mai mare peste îngeri” sau ,,cel dintâi dintre îngeri”. Printre multele biruințe ale Arhanghelului Mihail, trebuie să amintim că el a adus cele zece pedepse peste poporul cel împietrit al lui Faraon. El s-a arătat păzitor oștilor lui Isus Navi, căruia i-a zis: “Eu sunt voievodul oștilor Domnului și acum am venit!” Tot el a stins cuptorul celor trei tineri din Babilon, a păzit pe Daniil în groapa cu lei și a făcut multe minuni.
La sfârșitul veacului tot el, împreună cu ceata arhanghelilor, va suna din trâmbiță, va scula pe cei morți și va aduna limbile la judecată.
Gavriil, ce se tâlcuiește ,,bărbat-Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie, care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiești. El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neîntinată bucurie.Tot Arhanghelul Gavriil este cel ce a dus la cer rugăciunea Fecioarei Maria când petrecea în templu. El a auzit cel dintâi despre taina întrupării lui Hristos, mai înainte de toți îngerii.
 Vineri, 6 noiembrie 2015, la Școala Gimnazială Movila Miresii, din județul Brăila, s-a
derulat un program cultural-educativ unde preșcolarii, alături de școlarii mici și mari, s-au prins într-o horă a veseliei în cinstea evenimentului amintit.
Sub privirea blândă a directorului acestei instituții de învățământ, prof. Mirela Brezuică activitatea s-a desfășurat într-un parfum al florilor de toamnă, iar atmosfera de sărbătoare a pictat zâmbete pe chipurile tuturor invitaților, elevilor și cadrele didactice movilene.
A onorat evenimentul prezenţa primarului comunei Movila Miresii, Dumitru Panțuru, a preoților satului, Marius Sinca și Stelian Hornea, precum și prezența foștilor dascăli ai școlii.
Primarul movilean a ținut să felicite toții elevii și profesorii care dau viață școlii, pe părinții care au fost mereu alături de copiii lor și, nu în ultimul rând, conducerea, fără al cărei profesionalism, Școala Gimnazială Movila Miresii n-ar fi cotată, în prezent, ca una din cele mai bune instituții de învățământ din județ.
Preoții invitați au oficiat o slujbă religioasă nu doar pentru cinstirea Arhanghelilor Mihail și Gavriil- ocrotitorii școlii- ci și pentru toți acei dascăli care au slujit aici și nu mai sunt printre noi, precum și pentru acele suflete ce-au pierit în cumplitul accident petrecut de curând, în București.

Crizanteme, zâmbete și aplauze
Elevii, cu chipurile senine şi cu elanul specific vârstei, s-au întrecut în activități pline de farmec, de la interpretarea unor cântece, poezii și scenete, până la organizarea unui ,,Târg al toamnei” unde s-au vândut cele mai gustoase prăjituri și conserve pregătite în bucătăriile proprii. Banii strânși astfel, vor fi folosiți în procurarea unor materiale didactice ce vor utila laboratorul de limbi străine.
După  intonarea unui fragment din Imnul de Stat ( deoarece nu peste mult timp vom serba și Ziua României), a urmat alocuțiunea directorului școlii, prof. Mirela Brezuică, iar apoi, programul festiv organizat s-a derulat astfel: interpretarea unor cântece și dansuri populare românești, de către elevii claselor a II-a, a unor poezii recitate de către elevele Ghețu Nicoleta (cls. I-B), Pîrvu Nicoleta, Juravlea Denisa Georgiana și Micu Ionela Raluca (cls.a II-a A), Nenciu Vanesa și Moldoveanu Andreea (cls. a VII-a ), prezentarea unui ,,Dans țigănesc” (preșcolarii Grădiniței nr. 1), s-a continuat apoi cu pași de vals  (clasele a III-a și a IV-a), s-a jucat sceneta ,,Ridichea uriașă” (cl. I Țepeș Vodă),  un alt ,,Dans țigănesc” (elevii cls. a IV-a Țepeș Vodă), iar ,,Grupul coral” al școlii (cls. V-VII)  a încheiat programul artistic într-o notă plină de veselie.
A urmat apoi derularea ,,Târgului Toamnei”, organizat de către elevii claselor gimnaziale, cărora, cu mult entuziasm li s-au alăturat prichindeii Grădiniței nr. 1 din localitate.
  Astfel s-au cernut emoţii, s-au exprimat  sentimente de bucurie și s-a dat liber la voia bună pe tot parcurul zilei.

Reușite cu care ne mândrim
            Fiecare aniversare a cuiva este un prilej de a face un periplu prin viața acelui sărbătorit, iar de ziua școlii movilene, ne-au fost reamintite reușitele elevilor ce învață aici, fiindcă ei sunt cei ce o însuflețesc, efortul lor şcolar aduce mereu nădejdea unei lumi mai bune. Despre participarea notabilă a elevilor movileni la diverse concursuri şi olimpiade şcolare, dar și despre promovabilitatea de care s-a bucurat la încheierea anului școlar precedent, am aflat de la directorul instituției, care a reamintit, printre altele, despre:,,... sevele ascunse în fiecare copil ce trebuie scoase la lumină prin educație și transformate în succes oglindit pe obrazul școlii în care învață. Aceasta înflorește de zâmbet și bucurie de fiecare dată când elevii săi culeg reușite pe drumul cunoașterii, se transformă, metaforic vorbind, într-un lung poem ale cărei strofe sunt însăși generațiile de elevi formate”, a amintit sursa citată.

            Școala, locul unde se îngemănează frumosul și adevărul
Numai în școală, sub oblăduirea profesorilor se îngemănază frumosul, adevărul, cunoștințele, se modelează fin caracterul oricăruia dintre noi.
Elevii Școlii Gimnaziale Movila Miresii, să nu uităm, au fost călăuziţi întotdeauna de dascăli minunaţi ce-au făcut din misiunea lor un ideal, ce-au știut să scrie povestea unui început în catalogul fiecărui copil ce-a privit cu ochi iscoditori cartea cu misterele fiecărei discipline.
      Încă o zi frumoasă, plină de parfum și bună dispoziție, s-a simțit la început de noiembrie, în localul școlii movilene, situat pe strada Orizont, la numărul 1199, strecurând în inima elevului și dascălului movilean, clipe unice.
Felicitări conducerii școlii, elevilor și profesorilor îndrumători pentru frumusețea acestei activități!
La mulți ani, Școală Gimnazială Movila Miresii!


Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.