Emoție și culoare pe plai movilean


Concursul Judeţean de pictură ,,Culorile Bărăganului “- ediţia a IX-a  și-a desemnat câștigătorii, vineri, 19 mai 2017. Spațiul Căminului Cultural a reprezentat locul de desfășurare a acestei activități plastice, organizată de Școala Gimnazială Movila Miresii, din județul Brăila, în care motivele tradiționale, dar și obiceiurile zonei au reprezentat tematica competiției.
Comisia care a evaluat lucrările înscrise în concurs la această ediție a avut următoarea componență: prof. Hugo Mărăcineanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – președinte, iar în calitate de membri au fost: prof. Codreanu Magdalena, reprezentant ISJ Brăila, prof. Brezuică Mirela, director al Școlii Gimnaziale Movila Miresii, Panțuru Liliana, reprezentant al Primăriei Movila Miresii, Armanda Filipine, reprezentant al presei brăilene și Munteanu Florica, învățător.
Prezența autorităților locale la eveniment a fost confirmată de viceprimarul comunei Movila Miresii, Vasile Bădără.
În deschiderea activității directorul adjunct al școlii movilene, prof. Florica Munteanu a adresat câteva cuvinte de bun venit, dar și de încurajare, micilor artiști. Profesorul Hugo  Mărăcineanu le-a explicat copiilor ce-ar trebui să reproducă și să modeleze prin culoare. Le-a vorbit deschis despre obiceiuri și rituri străvechi care încă se mai respectă în mediul rural. Cu aceeași plăcere i-a orientat, pe parcursul desfășurării concursului, în finalizarea lucrărilor încercând să scoată la suprafață aptitudinile înnăscute ale acestora. Dacă micii  competitori vor reuși să pătrundă adânc în lumea acestei arte, încurajați fiind de astfel de competiții, timpul ne va dovedi. Așa cum numele movilencei Bianca Pîrlog, una din elevele artistului, a urcat treptele succesului inspirată de muzele pânzei dovedind de la o vârstă fragedă un talent extraordinar la pictură.

Anul acesta și-au înscris numele pe diploma câștigătorilor concursului ,,Culorile Bărăganului”  următorii elevi:  
 Secțiunea I: Premiile au fost obținute de către elevii Școlii Gimnaziale Vădeni astfel: premiul I Constantin Andreea – clasa I, înv. Drăghici  Agnes, premiul al II-lea Cristina Șerban Clasa Pregătitoare, înv. Baciu Gina, premiul al III-lea Chiriac Denisa – Clasa Pregătitoare, înv. Ceapă Georgiana.
 Mențiunile au mers către: Enache Adina, clasa a II-a, înv. Avărvarei Elena și Dimache Roxana, clasa I, înv. Drăghici Agnes, ambele de la Școala Gimnazială Vădeni, Moroianu Andrei, clasa a II-a, înv. Tilihoi Viorica de la Școala Gimnazială Zăvoaia și Măcrineanu Florențiu, Clasa Pregătitoare, înv. Podaru Iulia, de la Școala Gimnazială Movila Miresii.
La secțiunea a II-a s-au remarcat următorii elevi: premiul I Nicolae Anca, clasa a IV-a, înv. Mîndroiu Violeta de la Școala Gimnazială Șuțești, premiul al II-lea Cucu Robert Giulian, clasa a III-a, înv. Latropol Monica, Școala Gimnazială Vădeni, premiul al III-lea Nișcov Marina Andreea, clasa a III-a, înv. Dan Săndica Ionica, Școala Gimnazială Zăvoaia, iar mențiunile au fost înmânate elevilor: Dumitru Larisa și Apostoloaie Andrei ambii din clasa a III-a, înv. Mitu Camelia și Chiriac Ramona din clasa a III-a, înv. Latropol Monica toți de la Școala Gimnazială Vădeni și Munteanu Mariana, înv. Mihai Elena de la Școala Gimnazială Scorțaru Vechi.  
Promovarea valorilor culturale
 Se spune că poți să cunoşti o ţară, un popor, pornind de la oameni şi de la obiectele plăsmuite de ei. Prin participarea la acest concurs, elevii școlilor din mediul rural au dovedit că doresc să-și cunoască tradițiile, să descopere istoria obiceiurilor locului unde trăiesc și au încercat să exprime în desenele lor aceste lucruri. 
 Școala movileană, prin Proiectul educațional ,,Tradiții și obiceiuri românești”, proiect în cadrul căruia este cuprins și prezentul concurs, are ca obiective: promovarea valorilor culturale, educarea în spiritul dragostei pentru trecut, dezvoltarea aptitudinilor artistice, cultivarea unor atitudini pozitive faţă de frumosul din arta plastică prin aplicarea unor tehnici de lucru originale, exprimarea prin culoare a sentimentelor şi trăirilor proprii precum și dezvoltarea unor atitudini pozitive prin participarea la o competiţie judeţeană.
 Toate riturile și sărbătorile legate de „ciclul vieții omului”, de la Naștere, Botez, Cununie și până Înmormântare, au fost surprinse de pensula micilor artiști ce s-au înscris în competiție. Că valorile culturale ale poporului român sunt păstrate cu sfințenie mai ales la nivel local, mediul rural fiind însă cel care încă reușește să conserve elementele populare și tradițiile transmise, iarăși este cunoscut de fiecare dintre noi. La Movila Miresii sunt parcă mai mult ca-n alte locuri valorificate tradițiile. Doar  privind cu atenție decorul pregătit de gazde, putem spune, cu mâna pe inimă și cu fiorul în suflet că, într-adevăr, ,,veșnicia s-a născut la sat”, așa cum spunea Lucian Blaga și, o dată în plus, pe acest meleag cu nume de legendă din Bărăgan.
               Și iată cum, dincolo de câmpurile pline de maci ale lunii mai, încă o zi cu încărcătură emoțională și-a lăsat amprenta în cartea de onoare a școlii movilene.
              Felicitări tuturor celor implicați în activitate și, în mod special, celor ce și-au înscris numele pe  diploma de câștigător al concursului de pictură ,,Culorile Bărăganului”!


Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.