Niculina Moisescu, valențele competenței și viziunea unui om deosebit


Om de o curtoazie deosebită, Niculina Moisescu  ne-a invitat în biroul său cu surâsul pe buze și cu glasul cald de parcă dorea să ne ofere ceva. Și, într-adevăr, chiar ne-a dăruit, mai bine de o oră din timpul său, spunându-ne o poveste  ce merită lăsată mărturie peste timp.
I-am explicat motivul vizitei noastre și fără să ezite ne-a răspuns: - De ce nu? Chiar mi-ar plăcea să îmi exprim opinia față de subiectul propus și să dau un sfat acelor femei ce, poate, îl așteaptă...
          Pun  întrebările, înregistrez răspunsurile, iar dincolo de vocea interlocutoarei mele, simt larghețea sufletească  de care dă dovadă pe parcursul existenței sale. Continuă să ne relateze despre diferite clipe din traseul său profesional și am impresia, că în fața noastră stă un profesor universitar care, cu dăruire, le vorbește studenților  săi despre experiența proprie.  Îndrăznesc și-i mărturisesc starea pe care mi-o induce și nu se miră: îmi confirmă faptul că undeva, cândva, chiar a îndeplinit un astfel de rol. Curios! După ani de când s-a desprins de experiența catedrei, reușește încă să transmită și să capteze atenția auditoriului cu aceeași finețe cu care înnobilează clipele prezentului.

Conjuncturile vieții au purtat-o, uneori, pe drumuri la care nici n-a visat. Deși a performat în domeniul actualei profesii, partenera noastră de dialog ar fi putut excela și din poziția de profesor universitar. Echilibrul pe care l-a găsit mereu în toate și încrederea în viață au făcut din Niculina Moisescu o prezență  dorită de oricine.  Existența a învățat-o ce preț poate dobândi o vorbă bună pe care s-o așezi în palma celui aflat la o răscruce de drumuri, dar și cât de recunoscător poate deveni Universul cu oameni, capabili de o uriașă generozitate, așa cum este ea. Timpul, în continua sa curgere, i-a scos în cale diferite oportunități pe care a reușit să le fructifice, mai mult sau mai puțin, lăsând în urmă idei îndrăznețe, proiecte de o mare frumusețe. Nu s-a temut să urce în corabie și iasă în larg,  chiar dacă în marea politicii era furtună! Și-a urmat zi de zi țelul în care a crezut.
Observând  urma pașilor pe harta vieții sale, realizez că este o femeie plină de idei inovatoare pe scena politicii actuale, ce crede cu tărie în capacitatea intelectuală a tuturor femeilor și-n izbânda lor din ringul politic. Curajul, integritatea și competența profesională răzbat dincolo de dialogul cu noi pe care-l stăpânește cu ușurința unui om instruit ce-și cunoaște valoarea. A înțeles că jocul politicii este unul greu pentru o femeie, dacă societatea nu-i oferă suficienți simpatizanți. Recunoște, cu părere de rău că, de-a lungul timpului, electoratul a trimis femeia în funcții de subordonare și își exprimă dorința de a vedea cum lucrul acesta se va modifica în viitorul apropiat.
O societate educată este componenta principală a unei țări prospere - îmi spune cu tărie în glas. Încurajează parteneriatele dintre femei și bărbați, dar în același timp face apel la bărbații aflați deja pe scena politicii ca să le accepte și să le promoveze pe femei. Susține prezența tinerilor în structurile de conducere ale partidelor politice, crede că  șansa producerii unei transformări vizibile în forurile decizionale în România depinde și de prezența femeilor în poziții-cheie. Consideră că schimbarea este în fiecare, trebuie să ne-o dorim și să ne unim forțele pentru a o provoca. Nu caută vinovați, în general, ci soluții.
Deși supusă încercărilor vieții, ca orice om, a știut să ofere un sfat, o vorbă bună sau o îmbrățișare celor din jurul său. S-a implicat  în proiecte alături de persoanele cu dizabilități, dovedind încă o dată frumusețea sa interioară.  Are curaj să spună ce gândește, își susține ideile chiar și în situații-limită și recunoaște că, deși greșeala este omenească, stă în puterea omului să se șlefuiască și să devină mai bun, mai instruit, mai competent. Valoarea  oricui stă în pregătire și aptitudini, dacă le ai, te îndeamnă să le folosești, dacă nu, te îndrumă să le dobândești cu orice preț. Încurajează femeile să aibă încredere în ele, să-și câștige independența financiară și să nu mai accepte să fie marginalizate.
Şi cum fiecare eveniment al vieţii ne învaţă câte ceva, vă invit preț de câteva minute să poposiți alături de intervievata noastră și - cine știe? - poate că  experiența sa de viața vă va inspira.



Cornelia Vîju


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.