Printre rânduri de poveste


Argument
Orice om știe că nu există lume mai frumoasă și mai fascinantă decât lumea poveștilor. Cea mai firească atitudine pe care o avem când  deschidem batista de mătase a plăsmuirilor  este  buna dispoziție și curiozitatea. Deși sunt citite la toate vârstele le asociem de obicei  cu prima perioadă a vieții. Iar pașii prin palatul de marmură pe care copilăria îl  zidește  în inima fiecăruia  sunt atât de delicați! Pentru că ne poartă în locuri minunate și primitoare, unde cerul e îmbrăcat permanent  într-o catifea  albastră, iar misterele  aşteaptă să fie descoperite.  
De ce am ales să scriu Printre rânduri de poveste?
Poate pentru că știu ce miresme dulci se pot aduna în poala inimii când pătrundem în universul poveștilor unde totul e cu putință! Poate pentru că, lucrând cu elevii mei, am observat că ei iubesc întâmplările cu personaje din lumea necuvântătoarelor, dar şi cu copii de vârsta lor, având tendința de a prelua exemplele pozitive, de a-şi analiza propriul comportament prin analogie cu cel al eroilor ce li se dezvăluie din textele citite.

Orice dascăl știe că acele creații pe care aleg să le studieze la clasă nasc, fără îndoială, în gândurile micuților dorinţa de a fi asemeni personajelor pozitive care, uneori, ilustrează portretul  școlarului conștiincios, sârguincios, iubit de toți din jur.  
 Trecându-și degetele micuțe prin fuiorul poveștilor, copiii, în timp, vor învăța  să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, faptele bune de cele rele. De asemenea, vor deveni mai receptivi, mai sensibili, își vor dezvolta discernământul în selecția valorilor, formându-și principalele precepte morale. Cu cât copilul se apropie mai devreme de cărți, de lectură în general, cu atât mai importante şi mai durabile vor fi efectele ei în domeniul limbajului, al comunicării, al socializării. Astfel reușește să dobândească noi experiențe de învățare pe care  le transfigurează în comportamente specifice vârstei.
Fără a avea pretenția de a fi folosit ca și un auxiliar didactic, consider că cele zece texte cuprinse în cartea Printre rânduri de poveste, vor putea fi utilizate cu succes de către colegii mei, dascăli, atât la orele de comunicare în limba română cât și la cele de  dezvoltare personală sau vor fi citite cu plăcere atât de copii cât și de adulți.
Autoarea



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.