Concursul Judeţean de pictură “ Culorile Bărăganului ” - ediţia a VIII-a


Vineri, 27 mai 2016, în sala Căminului Cultural din Movila Miresii, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Concursului județean de pictură Culorile Bărăganului.
Şcoala Gimnazială Movila Miresii, organizatoarea acestei activități extracurriculare, promovează arta plastică în rândul elevilor  ca  o modalitate  de  educaţie  estetică. Un exemplu concludent este Bianca Pârlog, fostă elevă a şcolii movilene, premiată  în multe ţări ale lumii pentru lucrările sale de artă originale, impresionante prin modul exploziv şi haotic de exprimare.
Comisia de organizare a acestui concurs a avut următoarea componență: director, prof. Brezuică Mirela, director adj. prof. Tarţa Mirela, prof.  Munteanu  Florica, Prof. Ciocirlan Ioana  și prof.  Neacşu  Vasilica.  

Obiectivele concursului sunt binecunoscute din edițiile precedente: motivarea tinerelor talente  ce  pot  transmite  prin  culoare,  gânduri  şi  sentimente, dezvoltarea unor  atitudini pozitive faţă de frumosul din arta plastică prin aplicarea unor tehnici de lucru originale,  îmbinarea unor  elemente de limbaj plastic precum și dezvoltarea unor atitudini pozitive în rândul elevilor, prin participarea la o competiţie judeţeană. Prima secțiune a acestei activități s-a adresat elevilor din clasele pregătitoare, I și a II-a, iar cea de-a doua secțiune s-a adresat elevilor din clasele a III-a și a IV-a.
La secțiunea I, tema lucrărilor realizate de elevii înscriși în competiție a fost: Rolul decorativ al liniei si punctului în obiectele de artă populară romanească din zona Bărăganului, iar la secțiunea a II-a, Obiceiurile romaneşti din zona Bărăganului desfaşurate cu prilejul unor sărbatori tradiţionale .
Ca și-n edițiile anterioare, la eveniment a fost prezent prof. Hugo Mărăcineanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici  din  România, dar și jurnalista Armanda Filipine.
Participarea a fost numeroasă, concursul fiind unul cu participare directă, adresându-se  exclusiv elevilor din mediul rural, judetul Brăila, din clasele primare cu aptitudini deosebite pentru aria curriculară Arte .         
Premiile au fost obținute de către următorii elevi: la secțiunea I, premiul I , Bratosin Ștefania din clasa I, de la Școala Gimnazială Șuțești, înv. Roșioru Dănuț , premiul al II-lea Fătu Luiza și premiul al III-lea Vasile Adriana, ambele din clasa I, de la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, înv. Elena Râșnoveanu.  
Cele patru mențiuni au ajuns în mâinile micuțelor: Popa Denisa, din CP, de la Școala Gimnazială Zăvoaia, înv. Pavel Nicoleta; Potângă Alesia Georgiana din clasa I, tot de la Școala Gimnazială Zăvoaia, înv. Tilihoi Viorica; Chiriac Ramona, din clasa a II-a, de la Școala Gimnazială Vădeni, înv. Iatropol Monica; Domnițianu Corina, din clasa a II-a, de la Școala Gimnazială Șuțești, înv.Drăgan Georgeta.
La secțiunea a II-a, premiile au fost obținute de către elevii: Munteanu Alina premiul I, din clasa a IV-a, înv. Sandu Gianina, premiul al II-lea Hotnog Larisa, din clasa a III-a , înv. Cărbunaru Mariana, ambele de la Școala Gimnazială Movila Miresii  și premiul al III-lea Bucătaru Mario, din clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială Șuțești, înv.Ecaterina Elena.
Mențiunile au fost câștigate de către elevii: Șerbănescu Veronica, din clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, înv. Mihai Elena;  Smeu Silviu, din clasa a II-a, Școala Tudor Vladimirescu, înv.Mihai Elena; Dediș Georgiana, din clasa a III-a, de la Școala Gimnazială Șuțești, înv. Orzaru Lenuța și Marcu Iuliana, din clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială Șuțești,  înv. Nicoară Luminița.
O surpriză plăcută,  din partea doamnei jurnalist, a fost acordarea a două premii speciale elevilor  Gangan Cristian, din clasa a IV-a, înv. Ciocîrlan Tudor și Ghețu Maria, din CP, înv. Ciocîrlan Ioana, ambii de la Școala Gimnazială Movila Miresii.
În evaluarea lucrărilor juriul a ținut cont de următoarele criterii: originalitatea  lucrărilor realizate, organizarea  echilibrată  a  compoziţiei, folosirea  adecvată  a  materialelor şi  instrumentelor  de  lucru, aplicarea  de  tehnici  specifice temei  date, folosirea  de  nuanţe  şi tonuri  ale culorilor, a  amestecurilor de  alb  şi  negru, folosirea  elementelor de  limbaj  plastic și expresivitate.
A fost o zi încântătoare, plină de lumină și culoare, un doar datorită talentului așternut pe hârtie, ci și datorită gazdelor primitoare, locului amenajat în concordanță cu evenimentul desfășurat, dar și zâmbetelor așezate pe chipurile micilor concurenți dornici de a-și etala talentul artistic.
Încă o activitate prinsă în palmaresul școlii movilene pe care fiecare din cei prezenți și-a așezat-o cu sfială, în colțul inimii.
Felicitări organizatorilor, participanților și premianților!
Cornelia Vîju








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.