Școala altfel în lumea copilăriei


Joi, 21 aprilie 2016, în ,,Săptămâna altfel”, în localul Școlii primare din Movila Miresii s-a desfășurat activitatea: ,,Recomandă-mi o poveste!”, activitate cuprinsă în proiectul educațional Universul copilăriei mele, derulat  între școlile ,, Alexandru Vechiu” din Zăvoaia - structura Dudescu și cea din Movila Miresii, județul Brăila.
Elevii din Zăvoaia, însoțiți de cadrele didactice  prof.Oana Raluca Popescu  și prof. Dumitra Cioacă,  au participat alături de colegii lor din Movila Miresii, îndrumați la rândul lor de învățătoarele Cornelia Florean, Vasilica Neacșu și Andreea Cojocea, la o serie de activități  programate pentru această zi. Partenere în acest proiect sunt și învățătoarele Găzdaru Miorița și Pavel Nicoleta de la școala Zăvoaia, care nu au putut fi prezente deoarece au fost implicate alături de elevi în alte jocuri și activități recreative din această săptămână altfel.

       Urmărind scopul acestui parteneriat educativ, am descoperit că lumea copilăriei, cu valorile sale, oferă copiilor posibilităţi de a crea la nivel literar, plastic şi nu numai, lucruri minunate, unice care să le pună în valoare creativitatea. Iar dacă noi, adulții, încercăm să înţelegem această lume minunată, să cunoaştem dorinţele celor mici, să-i lăsăm să-şi îndeplinească în mod plăcut şi util culoarea copilăriei, prin intermediul limbajului literar şi plastic, pătrundem deja în universul fascinant al unui copil.
Copilăria, știm cu toții că, constituie o perioadă de asimilări masive, de formare a unor atitudini şi abilităţi,  care se vor transforma în instrumente  pentru tot restul vieţii, iar şcoala, prin autoritatea morală  pe care o are, poate aduce o contribuţie substanţială la însușirea unor atitudini comportamentale potrivite  ale elevilor de azi, ale tinerilor de mâine şi adulţilor din viitorul apropiat, viitor care le aparţine! De aceea este important pentru noi, dascălii, să găsim modalităţi şi tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru lectură, pentru acele povești ce le sunt destinate. Iată de ce am ales să derulăm un parteneriat care să surprindă tocmai acest lucru determinant în evoluția unui copil de vârstă școlară mică.
După ce elevii școlii gazdă și-au întâmpinat colegii cu flori, coșulețe cu însemne pascale și semne de carte, daruri confecționate de mânuțele lor în orele de abilități practice, a urmat un moment de împărtășire a unor impresii între viitorii prieteni.
Lumea poveștilor este una vastă, iar micuții au dovedit că pătrund adesea în interiorul ei prin intermediul personajelor ce-i surprind pe parcursul întâmplărilor citite.
După ce s-au vizionat trei filmulețe, respectiv: ,,Cei trei purceluși”, ,,Rățușca cea urâtă” și ,,Greierele și furnica”, personajele au prins viață sub pensula fiecărui elev prezent la activitate.
Școlarii au fost invitați, apoi, să prezinte pe scurt o poveste citită sau audiată de ei, un  personaj cu care se aseamănă și, desigur, să argumenteze alegerea făcută, astfel încât, să îndrume prin impresiile sale pozitive și un alt coleg spre lectura textului recomandat.
A urmat apoi momentul mult așteptat, acela de a așterne pe pânză un erou al unei cărți îndrăgite.
Astfel, fiecare copil a lăsat imaginația să zboare și să țeasă cele mai năstrușnice desene ce au încărcat mesele lor de lucru.
La sfârșitul activității elevii au primit diplome de participare, iar ca totul să fie și mai plăcut, colegii din Zăvoaia i-au răsfățat pe elevii movileni cu cele mai delicioase prăjituri pe care le-au adus în dar din localitatea lor unde, se pare, există cele mai pricepute bucătărese.
     A fost o zi plină de însemne de neuitat, pe care, sperăm că o vom retrăi  la o nouă întâlnire.
Felicitări tuturor celor implicați în activitate!

Cornelia Vîju


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.