Cere ajutor, nu cerşi!

Campanie de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie

Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliţiei Române  alături de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane deruleză o campanie ce are ca obiectiv desfășurarea unor activități de prevenire a traficului de persoane intitulată Cere ajutor, nu cerşi!”.
Joi, 31 martie 2016, la Școala Gimnazială Movila Miresii din județul Brăila s-a desfășurat o astfel de activitate , de informare a elevilor și cadrelor didactice cu privire la fenomenul traficului de persoane în scopul obligării la cerşetorie, cu accent pe victimele din rândul copiilor, dar și a persoanelor de etnie rromă, categorii sociale vulnerabile  pe care acest tip de infractori le vizează.

Despre această campanie și despre rolul său le-a vorbit elevilor Anna Sarău - subcomisar de poliție, de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, căreia i s-a alăturat subcomisar de poliție Ionel Mereuță - coordonator Centru Regional Galați din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), dar și domnul Săndel Grosu de la Prefectura Brăila, expert pe probleme ale comunității rrome.
    Prezentă la această activitate a fost și prof. Mirela Brezuică, directorul școlii movilene care, s-a alăturat reprezentanților poliției, când aceștia le-au vorbit elevilor despre semnificația mesajului campaniei,  ”Mâna întinsă nu primeşte ajutor, primeşte bani pentru traficanţi!”.
Subcomisarul Ionel Meruță le-a explicat elevilor despre cât de expuși sunt în calea unor traficanți de persoane, le-a spus despre cât de bine organizați sunt aceștia acționând întotdeauna cu mult tact, cu strategii bine gândite de racolare.
Despre cine se poate ascunde în spatele fenomenului de cerșetorie, despre cauzele care conduc la exploatarea prin cerșetorie și care sunt efectele traficului de persoane, precum și despre modalitățile de prevenire ale acestei forme de abuz, au aflat, cu vădit interes, elevii movileni din clasele gimnaziale.
Pentru o mai bună informare asupra temei, cei doi subcomisari au prezentat elevilor un film despre cazuri reale de exploatare, cu declarațiii ale unor victime, sporind astfel  gradul de conştientizare cu privire la acest tip de infracţionalitate.
 La finalul întâlnirii, echipa a distribuit copiilor prezenţi la activitate tricouri și  șepci inscripționate cu numele campaniei, dar și pliante informative. De subliniat este faptul că aceste obiecte au fost obținute de către fiecare elev  în urma unui mic concurs ce-a constat în adresarea unor întrebări despre tema discutată.
Și pentru a se asigura încă o dată feed-backul pozitiv al întâlnirii, copiii au primit și fișe cu  rebusuri ale căror definiții erau, după cum era de așteptat, noțiuni de la activitate.
,,Un om informat este un om puternic”, a spus la începutul activității subcomisarul Ionel Mereuță și, recunosc, a rostit un mare adevăr.
Dacă elevii vor  ține cont de toate informațiile primite, cu siguranță vor ști să nu devină victime ale unor astfel de infracționalități pe viitor. Conștientizând că în viață totul se plătește și că nimic nu li se oferă gratis niciodată, pot lupta împotriva traficului de persoane, doar și numai apelând numărul 0800800678 atunci când vor observa în jur o situație de abuz de orice natură.
Așadar, dragi cititori, gândiți-vă de două ori înainte de a da bani din milă celor care cerșesc, deoarece  încurajarea acestui fenomen reprezintă de fapt încurajarea traficului de persoane.
Felicitări tuturor celor ce sunt implicați în astfel de campanii.

Cornelia Vîju


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.