Privind înspre trecut…

     

       Este firesc ca în fiecare an, la 24 ianuarie, plini de emoție și respect, să deschidem cărțile de istorie și să retrăim clipe importante din trecutul poporului român, deoarece este ziua când a avut loc Unirea Principatelor Române.
,,Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unirea statelor : Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, Unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.”



Înfăptuind Unirea…
 ,,Generaţia care a împlinit marele ideal al Unirii din 1859 şi care înfăptuise revoluţia de la 1848 avea în frunte înflăcăraţi patrioţi, ca: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Mălinescu, Constantin A. Rosetti, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Boliac, Nicolae Orăşanu şi alții. Cărturari şi oameni politici de seamă, animaţi de idei înaintate, au adus o contribuţie preţioasă la progresul general al ţării. Fruntaşii revoluţionari din 1848, au întreprins o amplă acţiune de propagandă în favoarea Unirii, atât în ţară, cât şi în străinătate. Răspândiţi în diverse centre europene (Viena, Frankfurt, Paris, Londra, Constantinopol), patrioţii au desfăşurat o laborioasă activitate pentru a crea un puternic curent de opinie în sprijinul cauzei româneşti. 
Astăzi, vineri, 22 ianuarie 2016, într-un cadru sărbătoresc, elevii claselor primare ai Școlii Movila Miresii, instituție de învățământ a cărei director este prof. Brezuică Mirela,  s-au adunat și au dat tonul unei frumoase activități extracurriculare.  Aceștia au redescoperit povestea Micii Uniri, când  moldoveni și munteni, animați de aceeași cauză, s-au unit în cuget și simțiri.
Programul școlarilor a constat în interpretarea unor cântece și poezii patriotice, în vizionarea unui material PPT despre Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, precum și o expoziție de desene reprezentative, realizate  de elevi ai claselor I și a II-a.
 Și cum am putea să simțim emoția și forța lăuntrică ce i-a unit pe înaintașii noștri în împlinirea țelului lor, decât doar privind prin lentilele propriului suflet? S-au măsurat secundele timpului de atunci, de la 24 ianuarie 1859 și s-au rostit binecunoscutele versuri  ale poetului Vasile Alecsandri: ,,Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României.”  Căci numai ,, (…) unde-s doi puterea crește și dușmanul nu sporește.” S-a readus, pentru câteva zeci de minute, din rama trecutului, avântul eroilor noștri și astfel s-a scris cu colțul inimilor frumusețea răpitoare a unui ideal împlinit.
În încheierea acestei manifestări școlare,  cu toții s-au prins în cunoscuta Horă a Unirii, moment în care lecția unității a fost însușită de fiecare din cei prezenți.
Din nou elevii movileni, alături de dascălii lor, au ars pe rugul emoțiilor aceleași trăiri și sentimente pe care fiecare generație de români, de 157 de ani încoace,  le trăiește când își amintește despre trecutul glorios al străbunilor.

Cornelia Vîju


Bibliografie: ( https://ro.wikipedia.org:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.