Sunt mândru că-s român!


   Marți, 1 decembrie 2015, se împlinesc 97 de ani de la Marea Unire a românilor. În cinstea acestui eveniment, elevii claselor primare ai Școlii Gimnaziale Movila Miresii, al cărei director este prof. Mirela Brezuică,  îndrumați de învățătorii lor, au organizat o activitate extracurriculară intitulată: ,,Sunt mândru că-s român!”

Din istorie aflăm:
,,La 1 Decembrie 1918  Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o “Rezoluţiune” care consfinţea unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre, şi Ţara Ungurească, Crişana, Sătmar şi Maramureş. În ziua semnării documentului peste 100.000 de persoane erau prezente la Alba Iulia din toate colţurile Ardealului şi Banatului. Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează sfâşitul luptei românilor pentru întregirea statului, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale românilor din Basarabia (9 aprilie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).1 Decembrie a fost adoptată ca zi naţională a României în 1990, fiind inclusă apoi în Constituţiei României din 2003. ” (http://www.amosnews.ro/arhiva/1-decembrie-2011-93-ani-marea-unire-1918-2011-01-12-2011)
S-au recitat poezii dedicate țării, s-a pregătit o expoziție cu desene pe aceeași temă, s-au intonat Imnul de Stat și alte cântece patriotice, iar elevii clasei a II-a B au dat citire unui fragment al  textului ,,Visul împlinit” scris de Lucian Blaga, în care se relatează evenimentul Marii Uniri. (http://www.ziaristionline.ro/2010/12/01/fratii-blaga-la-marea-unire-relatarea-lui-lucian-blaga/)
“Pentru marea, istorica Adunare Naţională de la Alba Iulia unde s-a hotărât alipirea Transilvaniei la patria-mamă n-a fost nevoie de o deosebită pregătire a opiniei publice. Pregătirea se făcuse vreme de sute de ani. În dimineaţa zilei de1 Decembrie, ca la un semnal, lumea românească a purces spre Alba Iulia (spre Bălgrad, cum îi spuneam noi) (…) pe jos şi cu căruţele.
Era o dimineaţă rece, de iarnă, (…). Pe o parte a şoselei se duceau spre Alba Iulia, scârţâind prin făgaşele zăpezii, căruţele româneşti. Buchete de chiote şi bucurie, alcătuind un singur șir, iar pe cealalaltă parte se retrăgea în aceeaşi direcţie, armata germană ce venea din România, tun după tun, ca nişte pumni strânşi al tăcerii. Soldaţii germani, fumegând liniştiţi din pipe, se uitau miraţi după căruţele noastre grăbite.(…)
În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv, al oratorilor de la tribună.(…)
La întoarcere, când am trecut prin Lancrăm, satul natal, drumul ne ducea pe lângă cimitirul, unde, lângă biserică, tata îşi dormea somnul sub rădăcinile plopilor, zgomotul roţilor pătrundea, desigur, până la el şi-i cutremura oasele. Ah, dacă ar şti tata ce s-a întâmplat, zic eu fratelui meu întorcând capul spre crucea din cimitir (…) Când dăm să ieşim din sat, numai ce auzim dintr-o curte, neaşteptat, în noapte, un strigăt de copil: Trăiasca România dodoloaţă!”
  Activitatea s-a încheiat cu un concurs ce a constat în formularea de întrebări despre  înfăptuirea Marii Uniri a românilor, iar elevii câștigători au fost recompensați cu diplome.
Așadar, ziua de 27 noiembrie 2015, a fost plină de emoție pentru elevii movileni care au redeschis pagini ziditoare din cartea de istorie a propriei țări. Trecutul și prezentul s-au împletit în culorile Tricolorului românesc, iar timpul s-a scurs prin clepsidrele de aur ale micuțelor inimi de români.
,,Cu săbii făcurăm Unirea cea mare, spre Alba cu toții porneam, / Toți oamenii țării semnau
întregirea, voința întregului neam./Aceasta-i povestea Ardealului nostru și-a neamului nostru viteaz, /Istoria-ntreagă cu lupte și jertfe trăiește-n unirea de azi. /Treceti batalioane române Carpații, la arme cu frunze și flori, / A noastră-i izbanda, ai nostri sunt frații, trăiască în veci trei culori.” (Treceti batalioane Romane Carpatii – fragment, de Nicolae F. Iancu)
La mulți ani România!
La mulți ani români de pretutindeni!

Cornelia Vîju
  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.