Prin ferestrele sufletului…

Într-o minunată zi de toamnă târzie, 14 noiembrie 2015, la inițiativa Bisericii din comuna Movila Miresii, prin reprezntantul său , pr. Sinca Marius,  în colaborare cu d-na profesoară de religie, Ghiorghieș Maria și sub coordonarea d-nei director, prof. Brezuică Mirela, un grup de elevi au beneficiat de o frumoasa si plina de invataminte activitate extrașcolară la Galati.
Copiii au vizitat mai intai Catedrala Arhiepiscopala din oras, unde au aflat o parte din istoria acesteia. Tot aici, in catedrală se află spre închinare, într-o frumoasă raclă de argint, moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale altor mari sfinţi ai Bisericii (Sfântul loan Scararul, Sfântul Eustatiu, Sfântul Haralambie, Sfântul Eftimie cel Mare, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ştefan, Sfântul Gheorghe, Sfânta Maria Magdalena, Sfântul Pantelimon, Sfântul loan Gură de Aur, Sfântul Ignatie Teoforul, Sfântul loan Damaschinul), precum şi un veşmânt de la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

A urmat un popas la Muzeul istorei, culturii si spiritualitatii creștine de la Dunarea de Jos .
Clădirea ce găzduieşte astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost construită la finele secolului al XIX-lea cu destinatia de palat episcopal. Somptuosul Palat Episcopal a fost inaugurat în ziua de 8 septembrie 1901. Sub aspect arhitectural, Palatul Episcopal este o clădire impunătoare, cu front lung şi două aripi perpendiculare, în forma literei greceşti π.
Cu ajutorul unui Proiect cu fonduri europene, între anii 2012-2014, Palatul Episcopal a fost consolidat şi restaurat în întregime,  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, rânduind ca fostul Palat Episcopal să devină “Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.
Capela din interiorul acestui Muzeu, având hramurile “Întâmpinarea Domnului” şi ”Sfinţii Martiri Brâncoveni” are  pictatură deosebită si se remarcă prin linistea profundă pe care o transmite tuturor .
Ultima oprire a fost Gradina botanică din Galati. Natura ne-a intampinat  într-o feerie de culori si intr-o lumină blandă si neasteptat de caldă a unei amiezi de noiembrie.
Multumim tuturor celor care s-au implicat in organizarea si desfasurarea acestei activitati si nutrim speranta ca elevii au rememorat un crâmpei din istoria noastra creștină și ca spiritul românesc este mereu viu in inimile noastre.

A consemnat: prof. Mirela Tarța


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.