Natura, prietena mea!



Una din activitățile proiectului : Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila s-a derulat, în aceste zile, și la Școala Gimnazială Movila Miresii, instituție de învățământ al cărei director este prof. Mirela Brezuică. Elevii claselor primare, sub îndrumarea cadrelor didactice care își desfășoară activitatea aici, au învățat încă o lecție despre natură, despre cum trebuie să prețuiască mediul în care ei trăiesc.
Conform dicţionarului juridic,  prin  mediu înconjurător se înțelege totalitatea factorilor naturali şi a celor creaţi prin activităţi umane (antropici) care determină într-o strânsă interacţiune condiţiile pentru existenţa omului şi dezvoltarea societăţii. Expresia este considerată a fi pleonastică, drept care în legislaţia dedicată acestui domeniu se foloseşte doar termenul mediu. (http://legeaz.net/dictionar-juridic/mediu-inconjurator)
Consultând site-ul Wikipedia, elevii au descoperit că mediul, precizat la nevoie drept mediul înconjurător sau mediul ambiant, este o noțiune care se referă la totalitatea condițiilor naturale de pe Pământ sau dintr-o regiune a sa, în care evoluează ființele sau lucrurile. Dintre aceste condiții fac parte atmosfera, temperatura, lumina,relieful, apa, solul etc., precum și celelalte ființe vii. Mediul are un rol foarte important în procesul evoluției ființelor vii, care, la rândul lor, sunt un factor de transformare a mediului. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mediu)
Să prețuim natura!
Elevii movileni au fost informați despre ce înseamnă să  menții un mediu curat, în care sănătatea este definitorie, în ce constă poluarea acestuia și cum pot ei salveze colțișorul de natură din perimetrul existenței lor.
Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o țară frumoasă, spunea o doamnă învățătoare, plină de păduri și spații verzi, este de datoria noastră să valorizăm aceste daruri și să le lăsăm celor ce vin după noi la fel de curate.


 Cât de minunat ni se reflectă privirea în verdele naturii atunci când îl contemplăm? Cât de minunat se poate simți un om, un copil, atunci când știe că și datorită lui în jur este viață? Că aerul acela  plin de oxigen pe care-l utilizăm în procesul respirației,  se datorează și eforturilor sale!
Pentru a înțelege mai bine scopul proiectului SMID Brăila, s-a dat citire câtorva din obiectivele sale, precum:
- Asigurarea conformităţii cu legislaţia UE şi cu legislaţia românească privind depozitarea deşeurilor biodegradabile, prin construirea unei staţii de compostare a deşeurilor, precum şi prin implementarea unui sistem de colectare selectivă a acestora;
-Asigurarea conformităţii cu legislaţia UE şi cu legislaţia românească privind colectarea deşeurilor din ambalaje, prin construirea unei staţii de sortare a deşeurilor, precum şi prin implementarea unui sistem de colectare selectivă a acestora;
-Reducerea costurilor de transport a deşeurilor municipale mixte prin construirea unei staţii de  transfer şi achiziţia echipamentelor şi utilajelor necesare pentru transfer;
-Realizarea unei depozitări a deşeurilor eficientă din punct de vedere ecologic, prin construirea unui centru de management integrat al deşeurilor, a cărei componentă principală este un depozit ecologic;
-Reducerea la minim a impactului depozitelor urbane asupra mediului, prin închiderea şi reabilitarea depozitelor urbane existente în judeţul Brăila.
 În virtutea acestor obiective,  programul operațional sectorial mediu, prin proiectul mai sus amintit, (SMID Brăila), cofinanțat din fondul European de Dezvoltare regională prin POS Mediu, veghează la menținerea unui prezent responsabil și al unui viitor durabil.
Îndemnurile adresate atât celor mici, cât și celor mari, sună astfel:
Colectează selectiv pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă!
Îți place când vezi grămezi de gunoaie la marginea orașului sau chiar în locuri publice? Sigur că nu! Tuturor ne place să trăim într-un mediu mai curat. Colectează selectiv azi și copiii tăi vor avea un viitor mai bun mâine.
Ți-ar plăcea să știi că locul de joacă al copiilor tăi e plin de gunoaie aruncate la întâmplare?Sigu că nu!Tuturor ne place să trăim într-un mediu mai sigur mâine.
Deșeurile reciclate sunt folosite pentru a realiza noi produse din același material, mai ieftine și cu un consum mai mic de energie?
Deșeurile adunate separat se duc la pubelele de colectare selectivă din imediata apropiere a locuinței tale. Hârtia și cartonul se pun în pubela albastră, plasticul și metalul se pun în pubela galbenă, stila se pune în pubela verde, resturile organice se pun în pubela de compost. Restul deșeurilor se pun în pubela neagră.

 Prezent responsabil, viitor durabil!

Că dragostea pentru natură se învață de la vârste mici, s-au convins astfel și elevii școlii primare movilene, cu ajutorul campaniei de informare şi publicitate a Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Brăila” , care cuprinde activităţi dedicate şi celor mai tineri locuitori ai judeţului, care au astfel ocazia să înveţe cum să recicleze diferite materiale pentru a le transforma în obiecte frumoase şi utile, dar şi cum să protejeze mediul mai bine.
Cu ocazia acestei activități, elevii au primit  pliante, afișe, bannere și fluturași pe care le vor împărți mai departe prietenilor, transformându-se în acest fel în multiplicatori de informație la nivelul comunităților. De asemenea, ghiozdănașele, șepcuțele, tricourile și alte materiale primite, le vor reaminti micuților cât de important este rolul lor în menținerea stării de sănătate a mediului.
Activitatea derulată în școala movileană a avut un impact pozitiv asupra micuților și familiilor acestora, confirmându-ne cât de importante sunt activitățile extracurriculare ce se derulează într-un mediu educativ și, pe mine personal, m-a dus cu gândul la cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur, care spunea:,,Nu există nici o artă superioară aceleia de a educa copiii noştri. Pictorul sau sculptorul face numai o figură fără viaţă, iar un învăţător înţelept creează un chip viu, de care se bucură Dumnezeu şi oamenii uitându-se la el.”
Așadar, dragi părinți, să nu uităm nici o clipă că de noi depinde cum va arăta viitorul copiilor noștri și că, dacă ne unim eforturile,prin fereastra lumii de mâine se poate zări un mediu  plin de frumusețe și sănătate!

Cornelia Vîju





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.