Emoții picurate prin frunzișul toamnei





Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Școlii Țepeș Vodă, din comuna Movila Miresii, județul Brăila

Luni, 27octombrie 2014, la Școala Țepeș Vodă, din comuna Movila Miresii a fost sărbătoare. Ocrotitorul acestei instituții de învățământ fiind Sf. Mare Mucenic Dimitrie, cei care învață aici au consemnat cu emoții data în Cartea de Onoare a școlii. Evenimentul a fost privit ca un act istoric pe care școala are datoria să-l cultive, să-l evoce și să-l transmită generație după generație, ceea ce s-a și întâmplat.
Școala Gimnazială Movila Miresii a fost reprezentată la eveniment de către directorul acestei instituții de învățământ, prof. Mirela Brezuică, directorul adjunct prof. Mirela Tarța, iar din partea Consiliului Local Movila Miresii, a fost prezent viceprimarul Vasile Bădără.

Prima parte a activităților organizate cu acest prilej a constat în participarea la Sfânta Liturghie susținută în Biserica cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, din satul Țepeș Vodă,  de către preotul care păstorește acest sfânt lăcaș.
După încheierea slujbei dedicate acestei zile, s-a făcut un periplu prin viața Sfântului Dimitrie-Izvorâtorul de Mir, cu ajutorul elevilor Atuduroaei Leonard din clasa a IV-a și Grigorescu Alexandru, din clasa a III-a, care au pregătit un material, din care cităm:
,,Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir - Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Diocletian și Maximian Galeriu (284- 311) și era fiul voievodului cetații Tesalonicului, botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Și îl învățau părinții în cămara cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credințe, luminându-i cunoștința despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum și milostenia cea către săraci, săvârșind, adică, faceri de bine, celor ce trebuiau. Și așa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele parinților săi, dar, mai ales, a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Și tânărul creștea cu anii și cu înțelepciunea, urcând ca pe o scară, din putere în Sfântul Dimitrie putere. Și, ajungând la vârsta cea mai desăvârșită, părinții lui s-au dus din vremelnica viață, lăsând pe tânărul Dimitrie moștenitor, nu numai al multor averi, ci și al bunului lor nume.”
Deși micuți, preșcolarii țepeșeni au dovedit că știu să cinstească Ocrotitorul Spiritual al școlii și au prezentat un program artistic alcătuit din poezii, cântece și dansuri populare.
După ce grădinarii au impresionat auditoriul cu talentul și sârguința lor, elevii claselor pregătitoare și I-IV au interpretat un colaj de cântece, precum și versuri special alese pentru această zi.
În încheierea acestei activități extrașcolare a fost prezentată sceneta Mănăstirea Putna, care a redeschis o pagină de istorie semnificativă din trecutul nostru.
 De bunul mers al acestui eveniment s-au ocupat următoarele cadre didactice movilene : prof. Maria Ghiorghieș, prof. Elena Amalia Răscărache, prof. Penca Budur și ed. Cristina Mârzea.
 Stropul de bucurie picurat cu pioșenie în sufletele celor prezenți astăzi, la Școala Țepeș Vodă, structură aparținând Școlii Gimnaziale Movila Miresii, se va transforma în  mănunchiuri de crizanteme albe așezate la icoana Sfantului Mare Mucenic Dimitrie.
 Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu Dumnezeiască cunună a muceniciei fiind încununat, lângă Dumnezeu dănţuieşti, strălucind cu Strălucirile cele de acolo, fiind plin de lumină, mucenice, pururea lăudate, Sfinte Dimitrie.
Felicitări celor care s-au străduit să ne ofere astăzi astfel de momente!

Cornelia Vîju 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.