Promisiunea


   Atunci când îţi aşezi cuvântul în balanţa încrederii unei persoane faci o promisiune. I se mai spune  făgăduinţă, angajament, legământ.
  Valoarea unei promisiuni se citeşte în ochii celui care o face şi urmează să o respecte. Dincolo de promisiunile pe care le faci sau le legi cu cineva, mai există şi promisiuni pe care ţi le faci ţie însuţi. Acestea sunt importante deoarece te mobilizează şi te ajută să devii o persoană hotărâtă, ce învaţă să se respecte.
 De câte ori nu ţi-ai făcut o promisiune dar ai sfârşit prin a o încălca? De multe ori, cu siguranţă! Îţi promiţi să devii mai bun, mai iertător, mai îndrăzneţ sau  mai indulgent cu cei din jur. Şi de aici începe evoluţia, transformarea ta, ca om. Aşa înveţi să contracarezi loviturile vieţii. Să iei decizii oficiale în sufletul tău. Rostind doar promisiuni pe care eşti dispus să le respecţi.
  Prin promisiunile ce le faci celor din jur îţi câştigi credibilitate şi îţi conturezi o personalitate proprie. Dacă continui să promiţi un lucru şi nu îl faci, vei deveni un mincinos în ochii celorlalţi, pentru că nu îţi asumi responsabilitatea, o rosteşti fără să gândeşti înainte dacă o poţi respecta. Devii  opusul unui om serios, pe care se poate baza iar oamenii te vor evita, te vei simţi marginalizat şi va trebui să te schimbi, să înveţi a-ţi respecta  făgăduinţele.
   Ţi s-a înâmplat de atâtea ori să verşi râuri de lacrimi, numai pentru că cineva ţi-a îngheţat visele prin vorbe prefăcute.
Ţi-a desenat prin cuvinte promisiuni, iar apoi le-a abandonat. A crăpat silabele rostite prin minciună şi te-a făcut să pierzi încrederea în acea persoană. Ca un muribund ce se agaţă cu o ultimă speranţă de viaţă, te-ai legat şi tu de multe ori de promisiuni care nu s-au respectat. Care au rupt acea linişte în care îţi îmbrăcaseşi viaţa. Şi ţi-a irosit iluziile pentru care îţi  erau făcute. De aceea, tu nu vei proceda niciodată aşa. Cortina unei promisiuni făcute de tine cade doar după ce o împlineşti. Acţionând astfel, viaţa devine  frumoasă, iar tu te vei simţi în permanenţă un om echilibrat, care nu se teme niciodată în a dărui promisiunea cuiva.
  Făcând o promisiune, câştigi preţuire în ochii celorlalţi,  e ca şi cum ai ţine în palme o plantă cu frunze sănătoase, pe care dacă o îngrijeşti, o menţii verde, iar dacă o neglijezi, se veştejeşte. Pentru a o împlini trebuie să faci compromisuri de multe ori şi, în funcţie de câte faci, atât de valoroasă va deveni ea.
  Dintre toate legămintele, cele mai speciale sunt cele de natură sentimentală. Promisiunile de iubire pot fi considerate sfinte deoarece cu ajutorul lor se măsoară valoarea unei iubiri. Sunt speciale, ele promit găsirea unei iubiri pierdute câteodată, pe care nimeni nu garantează că o va descoperi. Totuşi, cu ea ancorezi o fărâmă de curaj în sufletul unei persoane ce, poate, şi-a pierdut speranţa. Îi strângi mâna într-un moment de cumpănă cu o făgăduinţă care poate să îi schimbe cursul vieţii şi îi poţi reaşeza trandafirii iubirii în suflet.
  Promisiunile rostite cu ajutorul cuvintelor şi împlinite prin fapte, vor linişti şi mai mult persoanele înaintea cărora le faci, dacă atunci când le scoţi din cutia sufletului, le împodobeşti cu zâmbet. Au mare valoare, mai ales atunci, când din lumina speranţei rămâne o pâlpâire. Promisiunea ta către acea persoană va fi  precum un leac, o va ajuta să depăşească impasul respectiv şi-i va reda veşmântul  încrederii pierdute.
  De aceea, de câte ori promiţi ceva, este absolut necesar să te ţii de cuvânt şi să împlineşti acel lucru, căci altfel devii un om instabil, cu tolba inimii plină de promisiuni goale.
  Aminteşte-ţi în fiecare zi că poţi clădi în jurul tău o lume mai bună, respectându-ţi promisiunile! Minciuna este precum rugina şi la un moment dat se va nărui. Priveşte în oglinda vieţii mereu, ea nu acceptă dezertorii promisiunilor fără să lase urme.
  Aşa că: alege oglinda pe care ţi-o scoate în cale divinitatea, e plină cu promisiuni de iubire, dreptate şi adevăr. Priveşte-te în ea mereu şi vei avea un chip minunat!


Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.