Emoţii aniversare la Şcoala Gimnazială Movila Miresii, din judeţul Brăila


    Astăzi, vineri, 8 noiembrie 2013, la Şcoala Gimnazială Movila Miresii a fost sărbătoare căci a avut loc aniversarea sa. Patronii spirituali ai acestei instituţii de învăţământ  sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de aceea, în fiecare an, în a opta zi  a lui Brumar  bucuria se cerne din belşug peste şcoala movileană.
    Programul special pregătit pentru această zi a fost atractiv prin diversitatea activităţilor. Amfitrionul evenimentului a fost directorul şcolii, prof. Mirela Brezuică, care a salutat prezenţa în sală a invitaţilor de onoare. Din partea Primăriei locale, domnul viceprimar Vasile Bădără, al doamnei contabil Nela Datcu, a părintelui paroh Stelian Hornea şi al doamnei Gabriela Popa - reprezentantul publicaţiei Infozone . S-au alăturat, pentru a sărbători alături de şcoala movileană, un fost director şi profesor al Şcolii Gimnaziale Movila Miresii - prof. Marieta Lazăr, prof. Angelica Iordan – cadru didactic care a format elevi ai acestei şcoli, precum  şi toate cadrele didactice care funcţionează, în prezent, în această instituţie.
  Din alocuţiunea directorului Mirela Brezuică cităm: ,,Astăzi, la peste 130 de ani, Şcoala Gimnazială Movila Miresii oferă fericitul prilej pentru elevii şi toţi absolvenţii acestei şcoli, dar şi profesorilor, să retrăiască emoţia şi respectul pentru o instituţie de învăţământ. Şcoala a luminat calea vieţii multor elevi ce-au învăţat aici, i-a ajutat să urce treptele succesului şi să devină oamenii minunaţi ai societăţii de azi şi - de ce nu?- şi de ieri. Este ceas aniversar, este ceas de bilanţ, bilanţ pe care-l facem de fiecare dată când este ziua noastră, punând pe talere valorile formate aici, în şcoala movileană, dascăli deosebiţi şi binepregătiţi, iar pe de altă parte, veşmântul şcolii de ieri şi de azi, aspectul interior şi exterior al acestui lăcaş. Descoperim cât de multe a realizat şcoala prin cei care au condus-o, câte drumuri a deschis, câte destine a pecetluit cu dragostea de slove. Urarea de La mulţi ani! pe care o rostim cu toţii şcolii movilene, este şi urarea noastră, a celor ce păşim aici în fiecare zi. Ziua de azi o dedicăm şi dascălilor ce nu mai sunt printre noi, dar care şi-au lăsat semnătura în Cartea de onoare a acestei şcoli. Lor le dedicăm un moment special, această colivă simbolică ca o pioasă aducere-aminte a ceea ce-au reprezentat ei.”
   Din cuvintele preotului Stelian Hornea, toţi cei prezenţi în Sala de sport a şcolii movilene, locaţia acestui eveniment, am înţeles că fiecare om primeşte la naştere câte un înger, care poate fi chiar cel cu numele Sfinţilor din 8 noiembrie. Este darul pe care ni-l face Dumnezeu fiecăruia şi care ne ajută să cultivăm râvna pentru învăţătură şi iubirea de semeni. Slujba de mulţumire, pentru foştii elevi şi dascăli ai acestei şcoli, s-o păstrăm în inimă ca pe ceva de preţ, fiindcă binecuvântarea Domnului coboară mereu peste creştetele oamenilor buni şi credincioşi.
  Despre rolul şi importanţa îngerilor, al sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil ne-au vorbit elevele din clasa a VIII-a A, Georgiana Vîju şi Ştefania Manole.

   Reprezentantul autorităţilor locale movilene, viceprimarul Vasile Bădără, a felicitat elevii şi cadrele didactice movilene de ziua lor şi a asigurat conducerea şcolii de continuitatea parteneriatului dintre instituţia pe care o reprezintă şi instituţia şcolară.
   A urmat un program de cântece şi dansuri, elevii fiind îndrumaţi  de prof. Laurenţiu Ionel  şi prof. Maria Ghiorghieş. Iar dacă lacrimile emoţiei s-au strecurat în colţul ochilor fiecăruia dintre cei prezenţi, după asistarea la astfel de momente preţioase, imaginaţi-vă că acestea s-au amestecat cu surâsurile provocate de prezentarea scenetei de teatru,  ,,Ioana şi cucoana”, de către două eleve din Clasa Pregătitoare - A, Ioana Alexandra Plopeanu şi Ionela Raluca Micu, îndrumate de învăţătoarea lor, Cornelia Vîju.
  Elevii din ciclul gimnazial s-au întrecut în măiestrie pregătind diferite obiecte confecţionate manual, dar şi conserve din cămările proprii pe care le-au vândut la Târgul toamnei. Şi totul s-a derulat sub forma unui minunat concurs. Suma de bani strânsă în urma valorificării acestor produse, am aflat de la autorii acestei iniţiative, se va folosi în acţiuni umanitare.
  Clasamentul acestei competiţii, a fost următorul: Premiul special, pentru cea mai mare donaţie din vânzări – Clasa a V-B. După punctajul acordat de cei cinci membri ai juriului, ce-au ţinut cont de criterii precum: originalitatea standului, diversitatea produselor, cel mai convingător vânzător şi cea mai potrivită ţinută a comercianţilor, s-au acordat următoarele premii: Premiul I –clasa a VIII a- B; Premiul II, clasa a V- A; Premiul III, clasa a VII- B. S-au atribuit şi patru menţiuni celorlalte clase participante. Totul a decurs într-o atmosferă plăcută, iar fiecare din cei prezenţi a plecat acasă cu o achiziţie valoroasă, din două puncte de vedere: în primul rând calitatea produselor – naturale, preparate în bucătăriile proprii, iar în al doilea rând, cu satisfacţia participării la o acţiune de solidaritate.
   S-au scuturat emoţii, au răsunat aplauze, s-au scris unele din cele mai frumoase surâsuri pe chipul şcolii movilene, cu fiecare rostire de ,,La mulţi ani!” .
Ne-am reamintit cu toţii, elevi şi cadre didactice, părinţi şi invitaţi de onoare, cât de importantă este şcoala în viaţa fiecăruia dintre noi, cum reuşeşte ea, prin cei care o conduc să formeze tânăra generaţie şi cum se împletesc eforturile tuturor pentru atingerea idealului societăţii actuale şi – de ce nu?- viitoare.
 Activităţile dedicate zilei şcolii movilene s-au încheiat cu mulţumirile rostite de către directorul şcolii, prof. Mirela Brezuică, care a subliniat faptul că, pentru un proces instructiv-educativ de calitate, este nevoie de un bun parteneriat şcoală - părinţi–comunitate. Efortul cumulat al tuturor participanţilor la educaţie duce la trăinicia rădăcinilor ce cresc în şcoală şi, implicit, la dezvoltarea armonioasă a elevilor noştri. Din cuvintele directorului şcolii movilene, am înţeles că în fiecare copil există un diamant, că noi, dascălii, avem rolul de a-l şlefui cât mai frumos, modelând astfel cele mai frumoase caractere. 
  Aşadar, pentru a avea copiii noştri succes în viaţă, trebuie să le zidim în suflet plăcerea de a învăţa din primii ani de şcoală primară. Să-l formăm pe copil, cum spunea un bun pedagog, nu pentru societatea de astăzi în care noi trăim, ci pentru cea în care ei vor deveni adulţi.
  Închei acest material cu slovele pilduitoare ale părintelui  Nicolae Steinhardt:
   Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur.
   La mulţi ani, Şcoală Gimnazială Movila Miresii! Să ai o viaţă lungă şi să formezi cât mai multe generaţii de elevi!











































































Cornelia Vîju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.