OMUL SFINŢEŞTE LOCUL – partea a II-a


Renovarea Bisericii Tuturor Sfinţilor din Movila Miresii


      Atunci când faci parte dintr-o comunitate, pentru a te integra în interiorul său, aderi la sistemul ei de valori, la credinţele şi tradiţiile ce-o definesc şi te supui regulilor spaţiului geografic unde se găseşte comunitatea respectivă.
    Din bătrâni se spune că Omul sfinţeşte locul prin urmele pe care le lasă în trecerea sa pe pământ: zideşte o casă, dă viaţă unui copil, plantează un pom. Cam acestea sunt cerinţele minime pe care trebuie să le atingă fiecare dintre noi. Dar, dacă se întâmplă să te afli în fruntea unei comunităţi, regulile se schimbă, responsabilităţile sunt altele, iar urmele trebuie dăltuite adânc în istorie, nu doar în sufletele semenilor.
   Săptămâna trecută am promis că voi continua materialul ,,Omul sfinţeşte locul”, după ce voi sta de de vorbă cu edilul movilean. Iată că mă aflu astăzi, 23 august 2013, în faţa primarului Dumitru Panţuru, pentru a întregi tabloul informaţiilor referitoare la renovarea Bisericii Tuturor Sfinţilor din Movila Miresii dar şi a Bisericii din satul Esna.
    Mărturisesc că este un privilegiu să stau alături de omul cel mai iubit de movileni, o persoană ale cărui mâini sunt pline de iubirea lui Dumnezeu, primarul a cărui agendă, oricât ar fi de încărcată, tot îşi face timp pentru o solicitare ce vine din partea unui seamăn de-al său.

    Proiectul renovării bisericilor din Movila Miresii şi Esna, a fost realizat de o firmă de consultanţă din oraşul Galaţi şi, a fost avizat, cum era şi firesc, de către Episcopia Dunării de Jos Galaţi. Costul proiectului este estimat la suma de 16 miliarde de lei, inclusiv pictura, ne spune edilul Dumitru Panţuru. Banii provin integral din bugetul local, iar în baza unei licitaţii, o firmă de construcţii s-a ocupat cu efectuarea  lucrărilor. Parteneriatul dintre Consiliul Local Movila Miresii şi Parohia Movila Miresii a funcţionat şi de această dată cu succes, aşa cum s-a întâmplat şi când s-a construit cea de-a doua casă parohială, aici, la Movila Miresii. Tot în perioada mandatelor mele trebuie amintit că s-au construit Biserica şi casa parohială din satul Ţepeş Vodă, investiţii care s-au realizat tot din fonduri ce provin din bugetul local.
  Administraţia locală Movila Miresii va continua să se implice mereu în păstrarea valorilor şi tradiţiilor acestor locuri, iar eu, personal, îi asigur pe locuitorii movileni că şi-n viitor vom rămâne într-un permanent dialog şi nu voi conteni să le ascult doleanţele de câte ori va fi nevoie, promite primarul movilean.
   Cuvinte mari, rostite de un om deosebit, care are proprietatea termenilor şi care, nu de puţine ori, a fost elogiat în materialele jurnaliştilor brăileni datorită proiectelor pe care le-a demarat şi pe care le-a finalizat în timp record, în perioada mandatelor sale.
    Beneficiind de admiraţia concetăţenilor săi, dar şi ale superiorilor, Dumitru Panţuru a reuşit, în cei 13 ani de când este primar, să  lase urme adânci în Cartea de Onoare a Movilei Miresii, urme ce vor fi apreciate, cu siguranţă, de urmaşi.
   Dintr-o singură privire observ lumina ce izvorăşte din ochii săi când povesteşte despre proiectele pe care le-a realizat pentru comună, de cele care-s în curs de derulare, deoarece ştie că valoarea sa creşte o dată cu fiecare investiţie pe care o face pentru movileni, întărindu-i, dacă mai era nevoie, chiar sentimentul apartenenţei la aceste locuri pe care le iubeşte din copilărie.  Recunoaşte că cea mai importantă valoare a unui om este credinţa şi, de aceea, printre priorităţile sale s-au numărat acele proiecte de renovare a bisericilor din satele componente comunei, respectiv cea din satul Movila Miresii şi cea din satul Esna, care sunt încă în plină derulare. Ştie că doar în lăcaşul rugăciunii - Biserica – oamenii sunt într-o comuniune perfectă cu Divinitatea, devin mai buni şi iertători unii cu ceilalţi. Căci ce-ar mai rămâne din viaţa asta trecătoare decât iubirea dintre semeni şi cea a lui Dumnezeu pentru noi toţi? Mai ştie că, nimic în viaţă nu putem realiza, dacă suntem despărţiţi de Dumnezeu, de aceea respectă cu sfinţenie credinţa sa şi a semenilor. Pentru că pune preţ pe valorile morale ale aproapelui este admirat şi respectat de comunitatea pe care o conduce.
     Biserica este locul unde Dumnezeu ne cheamă să ne ofere iubirea Sa în fiecare zi, dar şi-n momentele cruciale ale existenţei noastre, când din cer se pogoară Lumina Divină: pentru a primi Taina Botezului, pentru a celebra Căsătoria, dar şi pentru a beneficia de ritualul Înmormântării. Poate de aceea primul reper pe care-l căutăm atunci când creştem este credinţa, iar materializarea ei o regăsim în biserica ortodoxă.
    M-am convins demult că Dumnezeu lucrează prin oameni. Oameni cărora le dă har şi putere să vindece, să zidească, să sfinţească. În fiecare loc din lumea aceasta, El îşi trimite aleşii. La Movila Miresii a hărăzit mai multe nume, dar cele pe care am ales să le reamintesc, în aceste materiale cititorilor mei sunt: preotul Sinca Marius şi primarul Dumitru Panţuru. 
   Închei cu o vorbă înţeleaptă din învăţăturile Sfinţilor Părinţi, care spune  că: Meritul omului nu este în ceea ce ştie, ci în ceea ce face. Căci ştiinţa fără fapte nu-l va îndreptăţi la judecata de apoi, ci dimpotrivă, îi va împovăra judecarea.

Cornelia Vîju

Un comentariu:

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.