File... din copilărie





În loc de prefaţă...


   Cartea File... din copilărie este o idee care s-a conturat în inima mea de ceva timp, şi, pe care, o consider astăzi, înainte de a îmbrăca veşmântul de dascăl, o frumoasă provocare profesională. Îl privesc ca un pas înainte spre cariera pe care vreau s-o îmbrăţişez, încercând să ajung şi prin intermediul versului la inima copiilor. Este o carte în care doresc să surprind, cu vârful peniţei, o parte din frământările copilăreşti, din jocul şi surâsul şcolarului şi al preşcolarului.
   Temele alese pentru poezii sunt frecvente, iar prin mesajul versurilor mi-am dorit să cultiv atitudini şi comportamente pozitive, ştiut fiind că, uneori,  ceea ce citim ne poate influenţa caracterul şi chiar destinul. Ideal ar fi să ne îmbogăţească spiritual pe toţi, de la mic la mare, căci - de ce să nu recunoaştem? -  în fiecare adult se ascunde un copil, trebuie doar să ni-l căutăm în suflet, să-i deschidem prin joc pridvorul miresmelor copilăreşti.
   Volumul cuprinde poezii dedicate celor mai importante personaje din viaţa copilului, cum ar fi: părinţii, învăţătoarea, dar şi mesagerii bucuriei, ai iubirii şi dăruirii, cum sunt Moş Crăciun şi Moş Nicolae. Am deschis şi poarta naturii, a anotimpurilor, a micuţelor animale, a vieţii de şcolar, inspirându-mă din toate, turnând în călimara sufletului şi un strop din magia lor.
  File... din copilărie nu se vrea o carte desprinsă din bagheta magică a vreunei Zâne Bune, care face minuni, ci doar un mod de a ne înveli, din când în când, gândurile în mantia de catifea a unei poezii şi de a menţine echilibrată balanţa lecturii celor mici, dincolo de cerinţele şcolare.

    Fiecare copil constituie o valoare, iar noi, actuali şi viitori dascăli avem obligaţia de a ne asuma responsabilitatea unei dezvoltări armonioase a lor, nu doar în mediul formal, ci şi în cel nonformal.

Autoarea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.