CONCURS NATIONAL DE CREATIE LITERARA IN LIMBA RROMANI ,,STEFAN FULI’’,EDITIA I,APRILIE 2012 I.S.J.BRAILA-SCOALA CU CLASELE I-VIII SUTESTI


În perioada 18 -20 aprilie 2012, s-a desfasurat primul concurs  national de creatie literara in limba rromani ,,Stefan Fuli’’,editia I, aprilie ,in judetul Braila, organizat de catre  Scoala cu clasele I-VIII Sutesti -  gazda, in colaborare cu  Inspectoratul Scolar Braila si Primaria    Sutesti.

Concursul poarta numele ,,deschizatorului de drumuri’’, ,,calauzei’’  in destinul literar al rromilor din perioada postdecembrista , celui care poate deveni emblematic atat prin destinul sau tragic , cat si prin pioneratul creatiei sale literare , fiind considerat in   publicatia ,,Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” primul din etnia lui ,cel putin in ultimii cincizeci de ani care poate prezenta un volum de poezie de  sine statator’’.
Stefan Fuli atrage atentia asupra unei etnii asupra necesitatii de integrare a etniei rrome , asupra ,, calvarului ‚’’ rromului intr-o lume plina de prejudecati. A lasat in urma doua volume de versuri ,,Aproape , departe  ’’ si ,,Calvarul Rugului’’.
Un festival de creatie literara ,,Stefan Fuli ’’ este  un firesc omagiu  adus celor care lupta prin arta scrisului impotriva stereotipurilor si prejudecatilor fata de rromi iar pentru etnia rroma Stefan Fuli inseamna un nou inceput pentru increderea in fortele literare ale unei etnii, pentru nevoia rostirii si rostuirii.
Concursul a debutat cu festivitatea de deschidere in cadrul careia au fost exprimate ganduri in memoria scriitorului rrom Stefan Fuli,opinii despre importanta creativitatii in limba rromani referitoare la  cultura rroma,cuvinte de incurajare a participantilor de a urma exemplul coetnicului lor , de catre   invitatii de onoare si organizatori:profesor universitar doctor ,consilier pentru limba rromani si rromi , reprezentant al MECTS d-nul Gheorghe Sarau, scriitorul Nicolaie Baciut,membru al USR ,profesor Viorel Botea - Inspector Scolar General al I.S.J. Braila , profesor Mariana Toica -director al Scolii cu clasele I-VIII Sutesti, Institutor Gina Anton - Inspector pentru minoritati al ISJ Braila, profesor Codruta Baciut - director al Scolii nr.2, Targu –Mures  si profesor Corina Ciocarlan - initiator al concursului.
La prima editie a concursului a participat un numar de paisprezece elevi insotiti de profesorii coordonatori  din  douasprezece judete ale tarii :Bihor, Bacau, Botosani, Bucuresti, Brasov, Braila,Buzau, Cluj, Dolj, Dambovita, Mures si  Olt.              Regulamentul concursului le-a permis participantilor sa-si exprime  creativitatea si talentul literar pentru prima data  la nivel national  in limba rromani, in cadrul a trei sectiuni:poezie, proza si analiza literara .
Scoala cu clasele I-VIII Sutesti a asigurat participantilor un climat adecvat  elaborarii lucrarilor  ,timp in care d-nul Profesor Gheorghe Sarau a desfasurat cu  profesorii indrumatori,  ,,lectia de dirigentie’’,obisnuita la astfel de evenimente la care se intrunesc profesorii de limba rromani din tara  .
După terminarea probelor de concurs  s-a vizitat mormantul d-lui profesor Ion Ionel, trecut in nefiinta in 2011,unde s-a pastrat un moment de reculegere .D-nul prof.Gheorghe Sarau a precizat elevilor faptul ca prima olimpiada de limba rromani s-a desfasurat in judetul Braila ,  la initiativa regretatului profesor .In continuare s-a vizitat Gradina Mare a orasului Braila, Faleza Dunarii, Gradina Zoologica si Muzeul de Istorie al orasului.


In ziua de 20 aprilie ,2012,in comuna Şuţeşti, la Căminul Cultural a avut loc Festivitatea de premiere a Concursului Naţional  de Creatie Literara in Limba Rromani ,,Ştefan Fuli ’’.Lucrarile au fost evaluate de comisia de jurizare in urmatoarea componenta :presedinte –prof.univ.dr.Gheorghe Sarau ,vicepresedinti:Inspector Scolar General prof.Viorel Botea ,Inspector ISJ Braila prof.Adrian Simion si  Prof.metodist ISJ Braila Angela Olaru ,secretar Inspector pentru minoritati Inst.Gina Anton , membru de onoare -scriitorul Nicolae Baciut membru USR si membrii:Prof.Mariana Toica  ,Prof.Codruta Baciut si prof . Corina Ciocarlan .In urma corectarii a fost stabilit urmatorul clasament:
Sectiunea poezie:
Premiul I:Petrila Daniel Samuel –judetul Bihor-prof.Daniela Roxin
                Scripcariu Perla –Judetul Botosani-Prof.Scripcariu Petronia
                Tiberiade Izabela-Judetul Dolj-Prof.Nicolaie Pandelica
Premiul II:Cocoras Andreea –judetul Brasov-Prof. Anca Bechi
                 Mazuru Gabriel –judetul Mures-prof.Lacatus Casian
                 Chiriac Veronica –judetul Buzau-prof.Elena Marin
Premiul III:Bratosin Georgiana –judetul Braila-prof.Corina Ciocarlan
                   Chiriac Fernando-judetul Bacau –prof.Hartescu Monica
                   Mangalea Elena –judetul Braila-prof.Corina Ciocarlan

Mentiuni:Brikman Gianni Franco-judetul Dambovita –prof.Cristian Padure
               Ghita David  Leonard-judetul Olt-Prof.Gabriela Paduraru
              

Sectiunea proza
Premiul I: Petrila Daniel Samuel-judetul Bihor-indrumator Danniela Roxin
Premiul II: Chiriac Maria Andreea –judetul Buzau –prof.Elena Marin
Premiul III: Zinkus Larisa –Judetul Mures-prof.Rita Forgats
                   Stanga Narcis Florin –Bucuresti-Prof.Tache Lepadatu


Elevii premiati au primit diplome,carti si au fost felicitati pentru rezultatele obtinute .
In continuarea programului a fost prezentat un program artistic  organizat de Scoala cu clasele I-VIII Sutesti, care a cuprins :un moment folcloric cu cantece din folclorul local sustinut de grupurile  vocale ,,Romancutele’’ si ,,Mugurasii Baraganului’’ coordonate de prof.inv. primar Daniela Teisanu si Lenuta Orzaru   ,scenetele ,,Pacala si palaria tatalui’’si ,,Nea Marin si ziua fomeii’’ coordonate de prof.Mariana Toica  si trupa de dansuri rrome ,,Rromnŏrri’’ coordonata de inst.Maria Cornea .
            In final directorul scolii gazda si primarul comunei au felicitat participantii pentru rezultatele obtinute,au multumit celor care au sprijinit buna desfasurare a concursului dar si invitatilor din  MECTS, ISJ Braila si scriitorului Nicolaie Baciut  din Targu-Mures care a onorat evenimentul cu a sa participare.

Material primit de la : director Şcoala cu clasele I-VIII Şuţeşti
                                                 profesor Mariana Toica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se înjura şi nu se face spam

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.